Conditie verbeteren met zwemmen

Zwem jij regelmatig of ben je van plan om te gaan zwemmen? Wil jij gaan zwemmen om jouw conditie te verbeteren of vraag jij je af of dit überhaupt mogelijk is? Zwemmen is enorm goed voor jouw gezondheid en absoluut een manier om jouw conditie te verbeteren. Hoe je het beste kan zwemmen om zo snel mogelijk jouw conditie te verbeteren? Dat en nog veel meer vertellen we je in dit artikel. Succes alvast!

zwemconditie verbeteren

Wat is conditie?

De term conditie is een begrip dat vaak wordt gebruikt, maar wat is nou de precieze betekenis van conditie en wat wordt ermee bedoeld? Conditie gaat over het uithoudingsvermogen dat iemand heeft. Uithoudingsvermogen betekent hoelang je een bepaalde inspanning kan volhouden. Een hoog uithoudingsvermogen is voor sporters erg belangrijk en kan worden opgebouwd door te sporten. Sporten op een hoge intensiviteit zorgt ervoor dat je meer ‘inhoud’ kweekt waardoor je meer aankan.

Waarom mijn uithoudingsvermogen verbeteren?

Als je enige tijd niet gesport hebt dan zal je merken dat je vrij snel hoog in je ademhaling zit wanneer je fanatiek in beweging bent. Dit komt omdat je conditie verslechterd als je langere tijd niks doet. Snel buiten adem zijn is erg vervelend voor een sporter en zorgt ervoor dat je niet de beste prestaties kan leveren. Om deze reden is het dus goed om ervoor te zorgen dat jouw uithoudingsvermogen beter wordt en dat je dus beter kan sporten.

Conditie verbeteren door te zwemmen

Je conditie verbeteren is geen makkelijke opgave. Het is handig om een trainingsschema aan te houden die je in stappen begeleidt naar een betere conditie. Bij het verbeteren van de conditie is je hartslag en ademhaling heel belangrijk. Het is dan ook wenselijk om (met name je hartslag) inzichtelijk te hebben. Veel zwemmers die hun conditie proberen te verbeteren zwemmen op basis van gevoel. Dat kan zeker, met name ervaren zwemmers vangen lichaamssignalen eerder op en kennen hun lichaam beter dan beginnend zwemmers.

Maar toch is het aan te raden om te zwemmen met een hartslagmeter. Deze geeft je in alle gevallen meer inzicht waardoor gestelde doelen eerder behaald kunnen worden.

zwemconditie verbeteren

Tips voor het verbeteren van de conditie

Ben je vastberaden om jouw zwemconditie te verbeteren? Hieronder nemen we een aantal tips met je door die je kunnen helpen.

Meerdere trainingssessies per week

Voor het verbeteren van je conditie moet je met grote regelmaat zwemmen. Denk aan minimaal 2 à 3 trainingen per week.

Niet te vroeg stoppen

Voor het verbeteren van je conditie zal je trainingssessie minimaal 30 minuten moeten duren. Korter kan natuurlijk indien je maar weinig beschikbare tijd hebt – het is altijd beter dan niks doen namelijk – maar voor het opbouwen van uithoudingsvermogen raden we langere sessies aan.

Langere periode

Je verbetert je conditie niet binnen een week. Daarom is het belangrijk dat je het over een langere periode volhoudt. Hanteer gedurende minimaal acht weken hetzelfde schema en je zal gegarandeerd resultaten behalen.

Pittige trainingen

Als je als doelstelling hebt om je conditie te verbeteren dan is het belangrijk dat je trainingen vrij pittig zijn. Tijdens het zwemmen moet je vanwege de intensiteit van de training amper tot niet kunnen praten.

Als je met een hartslagmeter zwemt is het aan te raden om je te verdiepen in de verschillende hartslagzones. De hartslagzones zijn op basis van je maximale hartslag en geven veel inzicht in welke intensiteit je moet aanhouden.

Intensieve zwemslag

Het is belangrijk dat je een intensieve zwemslag kiest waarbij je hoofd niet continue boven het water zit. Voorbeelden daarvan zijn de vlinderslag en/of borstcrawl.

Maak gebruik van een schema

Een schema kan je enorm helpen met het behalen van je doelstelling. Je hebt hierdoor de juiste balans tussen activiteit en rust. Daarnaast geeft het je ook mentale rust, dit komt omdat jij je niet druk maakt over het feit of je de doelstelling gaat halen.

zwemschema aanhouden voor verbeteren van zwemconditie

Goed beoordeelde zwemproducten

  • Garmin Swim 2 – Zwemhorloge
  • Speedo Futura Biofuse Flex Goggle Zwembril Unisex  
  • Speedo Moulded Silicone Cap Badmuts Unisex