Waarom na je blessure het zwembad in?

Herstel jij van een blessure of zie jij anderen mensen die revalideren naar het zwembad gaan? Vraag jij je af waarom (top)sporters die geblesseerd zijn tijdens hun herstel vaak in het zwembad te vinden zijn? Zwemmen en oefeningen doen in het water is een hele goede en veelgebruikte manier van het bevorderen van het herstel. Waarom zwemmen zo goed is voor revaliderende sporters? Dat leggen we in dit artikel uit!

na blessure zwembad in

Zware belasting

Sporten als hardlopen, voetbal, tennis, hockey, trailrunning en fitness zijn sporten waarbij een sporter veel belasting ervaart. Deze belasting kan al snel lijden tot kleine pijntjes, maar uiteindelijk ook uitlopen in zware blessures. Dit is natuurlijk vervelend, maar behoort helaas min of meer tot deze sporten. Zwemmen is een sport waarbij gewrichten maar weinig worden belast en dus niet snel geblesseerd raken. Natuurlijk zijn er bepaalde zwemblessures, maar deze vallen vaak best mee en zijn relatief eenvoudig te voorkomen. Zwemmen is dus een hele goede sport voor mensen met kleine pijntjes en kan enorm helpen in het herstel van zware blessures.

Voordeel van herstellen in het water

De lichte belasting die hoort bij zwemmen heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat je in het water gewichtloos bent. Je gewrichten en spieren hebben veel minder gewicht te verduren waardoor de kans op schade vrijwel nihil is. Herstellen in het water kan dus zonder dat blessures kunnen vergeten. Dit is op het land natuurlijk niet het geval. Dit omdat je spieren en gewrichten hier wel de volledige belasting voelen van jouw lichaamsgewicht.

Meer spierkracht

Sporters die tijdens hun herstel veelal in het water bezig zijn hebben na hun herstel in vele gevallen meer spierkracht dan sporters die tijdens hun herstel nooit het zwembad ingaan. Dit is gebleken uit onderzoek van de Finse Universiteit in Jyvaskyla. Daar is vastgesteld dat sporters die herstellen in het zwembad veel meer kracht hebben op het gebied van buigen en strekken van de knieën. Dit verschil is niet een beetje, maar doorgaans zo’n 33-50%. Een significant verschil dus. Een sporter die herstelt van een blessure aan bijvoorbeeld een binnen/buiten/kruisband in de knie doet er dus verstandig aan om te revalideren in het water.

verbetert je spierkracht

Herstel van de zenuwen

Bij een flinke blessure kan het zijn dat je zenuwen beschadigd zijn geraakt. Normaal gesproken herstellen de zenuwen zich vanzelf. Nadeel is alleen dat dit even kan duren. Mocht je daar niet op willen wachten dan is het aan te raden om te gaan zwemmen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zenuwen sneller herstellen wanneer een onderdeel van je herstel in het water plaatsvindt.

Stevige botten

Door te zwemmen krijg je stevigere botten en een hogere botdichtheid. Hoe hoger je botdichtheid hoe minder kans op breuken en kneuzingen.

Spieropbouw

Tijdens het zwemmen gebruik je ontzettend veel spieren. Vrijwel alle spieren worden tijdens het zwemmen ingezet. Hierdoor creëer je meer spieropbouw, meer spierkracht en meer spieruithoudingsvermogen waardoor je relatief sterk van je blessure terugkomt.

Mobiliteitstraining

Regelmatig een mobiliteitstraining uitvoeren vermindert spanning op de spieren en verbetert je coördinatie. Ook worden bewegingsbeperkingen in gewrichten en banden tot een minimum beperkt. Daarnaast draagt het nog eens bij aan een betere lichaamshouding.

Al deze aspecten zorgen ervoor dat je soepeler wordt of soepel blijft en zijn van cruciaal belang bij het voorkomen van een evt. nieuwe blessures.

Zwemmen is een vorm van mobiliteitstraining en draagt tijdens het revalidatieproces bij aan het soepeler worden.

je wordt soepeler

Gewoon gezond

Als laatste willen we graag aanhalen dat zwemmen en bewegen gewoon heel erg gezond is. Tijdens of na je blessure word je vaak beperkt om te bewegen. Iets wat niet wenselijk is want bewegen is enorm belangrijk en erg gezond. Door regelmatig te zwemmen blijf je vrij eenvoudig op gewicht, onderhoud of verbeter je jouw conditie en zorg je voor een goede bloedsomloop.

Veel gekochte zwemproducten

  • Speedo Futura Biofuse Flex Goggle Zwembril Unisex
  • Speedo Long Hair Silicone Cap Badmuts Unisex 
  • Garmin Swim 2 – Zwemhorloge 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport