Hoe lang zwemmen met een triathlon?

Ben jij geïnteresseerd in een triatlon en vraag jij je af wat de zwemafstand hiervan is? Een triatlon bestaat uit een zwem-, hardloop- en fietsgedeelte. Elke gedeelte heeft zijn eigen afstand die gemaakt moet worden. Wil jij weten hoe groot die afstand is? Lees dan vooral even verder!

hoe lang zwemmen triathlon

Wat is een triatlon?

Een triatlon is een duursport waarbij zwemmen, wielrennen en hardlopen wordt gecombineerd. De sport wordt ook wel een multisport genoemd en is in meerdere varianten uit te voeren, denk aan:

  • Duatlon
  • Cross triatlon
  • Aquatlon
  • Wintertriatlon
  • Cross duathlon
  • Zwemloop
  • Teamrelay
  • Team triathlon
  • Trio triatlon

triatlon zwemmen

Hoe ver zwemmen ze bij een triatlon?

Zoals gezegd zijn er verschillende triatlon vormen. Dat maakt ook dat er verschillende zwemafstanden zijn. We sommen ze voor je op:

Zwemmen Fietsen Hardlopen
Halve sprint 375 meter 10 kilometer 2,5 kilometer
Achtste/sprint 500/750 meter 20 kilometer 5 kilometer
Kwart/olympisch 1000/1500 meter 50 kilometer 10 kilometer
Midden 1900 meter 90 kilometer 21,1 kilometer
Lang 3800 meter 180 kilometer 42,195 kilometer

Daarnaast zijn er nog speciale afstanden voor jonge kinderen. Deze afstanden worden ook wel de miniafstanden genoemd en zijn op te delen in twee categorieën, namelijk: mini kort en mini lang.

Bij de mini-kort variant is het gebruikelijk om 100 meter te zwemmen, 5 kilometer te fietsen en 1,25 kilometer te lopen. Geadviseerd wordt om deze variant uit te oefenen wanneer je acht jaar of ouder bent.

Bij de mini-lang triatlon wordt er 250 meter gezwommen, 10 kilometer gefietst en 2,5 kilometer hardgelopen. Deze afstand wordt vaak beoefend door kinderen vanaf tien jaar.

Wat hebben triatleten voor zwemkleding aan?

Om goed te kunnen trainen of het maximale uit de wedstrijd te halen is het belangrijk om met de juiste uitrusting het water in te gaan. Triatleten dragen vaak een wetsuit. Deze beschermt hen tegen de kou van het open water. Daarnaast heeft een wetsuit meer drijvend vermogen waardoor het makkelijker is om hoog in het water te liggen. Hierdoor wordt het zwemmen aanzienlijk gemakkelijker. Verder zijn triatleten uitgerust met een badmuts en goede zwembril en een zwemhorloge. Een zwemhorloge is een waterdicht horloge die de zwemsnelheid, hartslag, gemiddelde snelheid en gezwommen afstand meet.

Veel gekochte producten

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport