Hoe leer ik duiken?

Ben jij een fanatiek zwemmer, wil jij gaan zwemmen of zwem jij uitsluitend tijdens jouw welverdiende zonvakantie(s)? Zou jij graag beter willen duiken of überhaupt willen leren duiken? Een goede duiktechniek is erg belangrijk wanneer je het zwembad in wil duiken. In dit artikel geven we jou een aantal praktische tips over duiken.

in het water duiken

Begin op de knieën

Ga je echt voor het allereerst duiken? Om te oefenen raden we aan om de eerste keren op je knieën te gaan zitten. Ga dicht op de zwembadrand zitten en duik naar voren het water in. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk op de rand zit, anders loop je risico dat je benen langs de rand schuren.

Armen boven je oren

Maar wat is nu de juiste starthouding? Belangrijk is dat je de bovenarmen boven je oren houdt. Hierdoor wijzen je armen naar voren en druk je automatisch je hoofd iets naar beneden. Vanuit hier laat je de armen zakken en kun jij je vervolgens het water in laten vallen. Voor een goede duik is het belangrijk dat jij je handen blijft volgen en je de billen omhoogduwt.

Moeilijker maken

Zodra dit goed gaat kun je het voor jezelf iets moeilijker maken. Deze lijkt heel veel op de vorige (zittende) oefening. Maar nu zit je niet op twee knieën, maar op één en de andere voet zet je naast je neer. De moeilijkheid zit hem nu in het feit dat je over je knie moet duiken. De rest van de duiktechniek blijft hetzelfde.

Dus je houdt je bovenarmen boven de oren en je hoofd omlaag. Vanuit laat je de armen naar beneden wijzen en laat jij jezelf het water invallen. Vergeet niet om goed de armen te volgen en je billen om hoog te duwen.

in het water duiken

Vanuit stand duiken

Mocht dit na verloop van tijd goed gaan dan maken we stap naar het duiken vanuit stand. Ga op de zwembadrand staan en zorg dat je tenen net over de rand heen komen. Krom vervolgens je benen, houdt je heupen mooi hoog en druk je kin op de borst. Leg vervolgens je armen over je hoofd heen en blijf tijdens het duiken je handen zo lang mogelijk volgen. Probeer bij het duiken vanuit stand de voeten zo lang mogelijk op de kant te houden.

Duiken met een zweef

Deze duik lijkt heel veel op het duiken vanuit stand. Verschil is dat jij je nu echt afzet waardoor je het zweefmoment creëert. Het duiken met zweef bestaat dan ook uit tweedelen. Te beginnen met de rollende beweging. Je staat wederom met je voeten op de rand van het zwembad. Je legt armen weer boven je oren en drukt de kin tegen de borst. Je zakt vanuit hier iets door je knieën en begint met het tweede deel, namelijk de afzet. Ook hierbij moet je de armen blijven volgen en je kont de lucht in drukken. De opeenstapeling van deze handelingen maakt dat je een prachtige zweefduik hebt weten te realiseren.

Gerelateerde sportproducten

  • Speedo Futura Biofuse Flex Goggle Zwembril Unisex
  • Speedo Long Hair Silicone Cap Badmuts Unisex 
  • Garmin Swim 2 – Zwemhorloge 

SportSport