Zwemmersschouder
De zwemmersschouder is een blessure aan de schouder die regelmatig voorkomt. Deze blessure ontstaan vaak bij zwemslagen als de borstcrawl, rugcrawl of vlinderslag. Om te voorkomen dat je hier last van krijgt is het belangrijk om een goede warming-up te de doen waarbij je extra aandacht aan de schouderspieren schenkt. Ook is het belangrijk om de zwemtechniek te verbeteren. Hoe beter je zwemtechniek is, hoe soepeler de zwemslag en hoe minder kans op deze schouderblessure is.
Knie
Een knieblessure met zwemmen komt met name voor bij het veelvoudig uitoefenen van de schoolslag. De pijn is aan de binnenzijde van de knie voelbaar en speelt op aan het einde van de contrabeweging en tijdens de stuwfase. Om te voorkomen dat de klachten verder opspelen kun je twee dingen doen. De eerste is rust houden! Door rust te houden geef je de spieren en gewrichten de tijd om te herstellen.
Het tweede wat je kunt doen is de techniek van je beenslag aanpassen. Bij het aanleren van een nieuwe techniek is het belangrijk dat je de knieën dichter bij elkaar houdt en dat je de knieën minder krachtig sluit.
Lies
Liesklachten ontstaan ook door het zwemmen van de schoolslag. De blessure ontstaat wanneer de benen aan het einde van de stuwfase te krachtig naar binnen worden bewogen. Mocht je hier last van hebben dan raden we je aan om een ander soort slag te zwemmen. Ook is het belangrijk om voldoende rekoefeningen te doen.
Rug
Doorgaans is het zo dat als je last hebt van de rug, er vaak geadviseerd wordt om te gaan zwemmen. Maar het is ook mogelijk om door te zwemmen last van de rug te krijgen. Vaak speelt deze blessure op bij het zwemmen van de vlinderslag. Dit heeft alles te maken met de hoge belasting op de rugwervels.
Daarnaast kan de blessure opspelen bij het zwemmen van de schoolslag. We zien nog wel eens dat zwemmers te hoog uit het water komen waardoor de onderrug over strekt wordt. Om te voorkomen dat je hier last van krijgt is het belangrijk om je te focussen op het verbeteren van je zwemtechniek.
Grijp direct in
Zwemblessures zijn een soort sluipmoordenaars. Ze spelen langzaam maar zeker op en het wordt van kwaad tot erger. Daarom is het belangrijk dat wanneer je klachten hebt deze zeer serieus te nemen. Door direct in te grijpen ben je eerder hersteld en kun je sneller weer vrijuit en blessurevrij zwemmen.
Geleidelijk opbouwen
Zodra je hersteld bent en weer wilt gaan zwemmen is het van belang om de training geleidelijk op te bouwen. Dat betekent dat je naar alle waarschijnlijkheid een pas op de plaats moet doen en stap voor stap naar je ‘oude’ niveau moet toe werken.
Op het moment dat je dit niet doet is er een grote kans op overbelasting waardoor dezelfde of nieuwe blessures kunnen ontstaan.
Productopties en aanbevelingen
- Professionele zwembril voor volwassenen zwart
- Arena Zwembril Cobra Core 1E491-45
- Speedo Futura Biofuse Flex Goggle Zwembril Uni…