Duizelig gevoel na het zwemmen

Heb je vaak na het zwemmen last van duizeligheid? Voel jij je iet wat draaierig na een zwemsessie? Er zijn heel veel mensen die, na een pittige training, lange zwemsessie of spannende wedstrijd, hier last van hebben. In dit artikel gaan we in op de oorzaak en behandelen we wat je ertegen kunt doen. Lees dus vooral even door!

draaiierig na zwemmen

Waarom duizelig na het zwemmen?

Tijdens het zwemmen is de kans op water in je oren natuurlijk erg groot. Dit is onvermijdelijk zou je zeggen. Maar daarover vertellen we verderop in dit artikel meer. In vele gevallen van duizeligheid is water in je oren de grote boosdoener. Een andere reden voor duizeligheid na het zwemmen is dat het bloed zich verplaatst in het lichaam. Tijdens het zwemmen stroomt bloed namelijk veelal door en naar je hoofd en bovenlichaam. Wanneer je weer op de kant bent dan verplaatst het bloed zich weer naar de rest van het lichaam. Deze verplaatsing van bloed kan duizeligheid veroorzaken.

duizelig door water in de oren

Hoe lang duurt de duizeligheid?

Dat is per persoon verschillend en hangt af van de oorzaak. Er zijn zwemmers die maar even last houden van duizeligheid maar er zijn ook zwemmers die dagenlang met duizeligheid klachten rondlopen.

Hoe voorkom ik duizeligheid?

Zoals gezegd is water in het oor de grootste boosdoener. Daarom is het aan te raden om te gaan zwemmen met earplugs/oordoppen. Deze zogenaamde zwemoordoppen weren het water uit het oor waardoor de klachten waarschijnlijk zullen afnemen.

Mocht je dat al doen maar nog steeds duizeligheid klachten waarnemen dan raden we je aan om de zwemintensiteit op te bouwen en af te bouwen. Hiermee bereid je het lijf voor op wat er komen gaat waardoor deze zich makkelijker aanpast en je minder klachten zult ervaren.

Blijvende klachten

Mocht je na een lange tijd nog steeds last hebben van duizeligheid dan is het aan te raden om de huisarts te bezoeken. Deze kan de oorzaak van het probleem en een diagnose vaststellen waardoor je heel gericht wat aan je duizeligheid klachten kan doen.

Waar moet ik opletten als ik oordoppen koop?

Bij het kopen van oordoppen zijn er een aantal aspecten heel belangrijk. Allereerst moeten de oordoppen 100% waterdicht zijn. Hierdoor voorkom je dat er water in je gehoorgang terecht komt. Daarnaast is het goed om te kijken naar de pasvorm. Het is belangrijk dat oordoppen goed passen en lekker zitten. Te kleine oordoppen kunnen namelijk wel eens uitvallen en te grote oordoppen zorgen voor irritatie.

Leestip: waar moet ik opletten bij het kopen van zwem oordoppen?

Populaire oordoppen

  • Siliconen oordoppen
  • 4EARS watersport

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport