Muziek luisteren tijdens het zwemmen

Ben jij een zwemmer, zwem je af en toe, of overweeg je te beginnen met zwemmen? Zou je zwemmen leuker willen maken door tijdens je zwemsessies naar muziek te luisteren? Je zou misschien denken dat dit niet mogelijk is, maar het tegendeel is waar. Zwemmen met oordopjes die muziek afspelen is zeker mogelijk. Maar hoe werkt dit eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten!

muziek luisteren tijdens het zwemmen

Waarom muziek luisteren tijdens zwemmen?

Zwemmen biedt tal van voordelen. Het is een uiterst gezonde sport, kan helpen bij gewichtsverlies en is ook ideaal voor mensen die herstellen van blessures. We raden dan ook elke sporter aan om regelmatig, zo niet altijd, te gaan zwemmen.

Wanneer je gaat zwemmen, is het aan te bevelen om minstens een half uur in het water te verblijven. Natuurlijk kun je langer zwemmen, maar minder dan een half uur is niet optimaal. Dit komt doordat je dan niet volledig profiteert van de vele voordelen van deze sport. Een half uur zwemmen lijkt misschien niet lang, maar in de praktijk kan dit anders aanvoelen. Veel mensen ervaren zwemmen na enige tijd als saai. Om dit op te lossen of te voorkomen, kun je oordopjes gebruiken om naar muziek, podcasts of luisterboeken te luisteren.

walkman zwemmen

Waar moet je op letten bij het kopen van oordoppen?

Als je tijdens het zwemmen naar muziek wilt luisteren, is het belangrijk om een product te kiezen dat goed bij je past. Hier zijn een paar tips om rekening mee te houden:

Type apparaat

Er zijn drie hoofdopties om muziek in het water mogelijk te maken:

  1. Bluetooth-oordoppen (vaakst gebruikt): Deze waterdichte oordoppen zijn via Bluetooth verbonden met een MP3-speler of telefoon. Je kunt het apparaat aan de kant leggen of meenemen het water in, mits waterdicht. Als je het apparaat niet in een zwemtas doet, moet je het vasthouden tijdens het zwemmen, wat het wat lastiger kan maken
  2. Oordoppen met losse MP3-speler: Deze optie lijkt op de eerste, maar zwem-MP3-spelers zijn 100% waterdicht. Dit is een geruststellende gedachte, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over waterbeschadiging van het apparaat. Het gebruik van een zwemtas kan ervoor zorgen dat je de apparatuur veilig kunt vervoeren, wat tegenwoordig vaak wordt gekozen
  3. Oordoppen met ingebouwde MP3-speler (erg aanbevolen): Deze optie is ideaal voor fanatieke sporters, omdat je geen extra apparaten zoals een telefoon hoeft mee te slepen. Je kunt de MP3-speler direct verbinden met de computer om je favoriete muziek erop te zetten. Dit is handig voor zwemmers, surfers, open water zwemmers of waterskiërs die comfortabel willen bewegen zonder extra apparatuur.

100% waterdicht

Het is heel belangrijk dat je apparaat en je oordoppen 100% waterdicht zijn. Op het moment dat dit niet het geval is gaat de kwaliteit heel snel achteruit of je apparaat is direct kapot.

Er zijn ook verschillende gradaties van waterdichtheid. Zo zijn er oordoppen die waterdicht zijn tot 2 meter onder water. Maar er zijn ook oordoppen die waterdicht zijn tot 5 meter onder water.

Dit heeft alles te maken met de druk onder het water. Ben je van plan om veel onder water te zwemmen en te duiken? Kijk dan naar oordoppen die vrij diep onder water 100% waterdichtheid garanderen.

Kies voor oordoppen die goed passen

Het is essentieel dat je oordoppen kiest die goed in je oren passen. Anders loop je het risico dat ze niet comfortabel zitten of dat je ze snel kwijtraakt. Je wilt natuurlijk niet constant bezig zijn met het goed indoen van de oordoppen.

In dit geval heb je eigenlijk twee opties. De eerste optie is het laten maken van oordoppen op maat. De tweede optie is het kiezen van oordoppen die zich aanpassen aan de vorm van jouw oren. Door oordoppen te kopen die perfect bij je oren passen, voorkom je irritatie en zorg je voor maximale bescherming.