Muziek luisteren tijdens het zwemmen

Ben jij een zwemmer, zwem jij af en toe of wil jij beginnen met zwemmen? Zou jij zwemmen wat leuker willen maken door muziek te kunnen luisteren? Je zou misschien verwachten dat dit niet kan, maar het tegendeel is waar. Zwemmen met oordopjes die muziek spelen is zeker mogelijk. Hoe en wat? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten!

muziek luisteren tijdens het zwemmen

Waarom muziek luisteren tijdens zwemmen?

Zwemmen is een sport met vele voordelen. Zo is zwemmen enorm gezond, kan je met zwemmen enorm goed afvallen en is zwemmen ook fantastisch voor mensen die herstellen van een zware blessure. Wij raden dan ook iedere sporter aan 0m, in ieder geval af en toe, te gaan zwemmen.

Wanneer je gaat zwemmen is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen. Langer is natuurlijk geen probleem, maar korter dan een half uur zwemmen raden we af. Dit omdat je dan niet optimaal gebruikt maakt van de vele voordelen van deze sport. Een half uur zwemmen klinkt vaak helemaal niet lang, maar in de praktijk blijkt dit nog al eens anders te voelen. Zwemmen wordt voor veel mensen na een x-aantal minuten al als saai ervaren. Om dit op te lossen of te voorkomen kan je dus oordopjes in doen met muziek, een podcast of bijvoorbeeld een luisterboek.

walkman zwemmen

Waar op letten bij het kopen van een oordoppen?

Zodra je muziek wilt luisteren tijdens het zwemmen is het belangrijk dat je een product koopt die goed bij je past. We nemen een paar tips met je door.

Type apparaat

Om muziek in het water te faciliteren zijn er eigenlijk drie mogelijkheden, namelijk:

Bluetooth oordoppen

Bij deze optie heb je de waterdichte oordoppen via Bluetooth verbonden aan een MP3 of telefoon. Het apparaat leg je vervolgens aan de kant of je neemt deze mee het water in (mits waterdicht). Nadeel is dat je deze in je hand moet houden waardoor het zwemmen wordt bemoeilijkt.

Dit apparaat is eigenlijk alleen te gebruiken op het moment dat je in een zwembad zwemt. Voor openwaterzwemmers en andere watersporters is dit apparaat niet geschikt.

Oordoppen met losse MP3

Deze optie lijkt een beetje op bovenstaande optie. Alleen zijn zwem MP3’s 100% waterdicht. Een geruststellende gedachte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of jouw apparaat wel tegen water kan.

De versie kent twee varianten, namelijk: met snoer en zonder snoer. Ben je een fanatiek watersporter of zwemmer? Dan is het aan te raden om te kiezen voor de draadloze variant. In de praktijk blijkt dat actief bewegen met een MP3 met snoer vrij lastig is. Het nadeel van de draadloze variant is echter dat de aanschafprijs wat hoger ligt doorgaans.

Oordoppen met ingebouwde MP3

Voor de fanatieke sporter is deze optie het meest geschikt. Je verbindt de MP3 met de computer en zet al jouw favoriete muziek hierop. Deze oordoppen hebben een ingebouwde MP3-speler waardoor je niet hoeft te verbinden met andere apparaten. Wel zo handig voor fanatieke zwemmers die comfortabel willen zwemmen, surfers, open water zwemmers of waterskiërs.

  • Sony NW-WS413 Walkman – Water- en stofdichte MP3-speler
  • Sony NWZ-W273S Walkman
  • Sony NW-WS625 Walkman

100% waterdicht

Het is heel belangrijk dat je apparaat en je oordoppen 100% waterdicht zijn. Op het moment dat dit niet het geval is gaat de kwaliteit heel snel achteruit of je apparaat is direct kapot.

Er zijn ook verschillende gradaties van waterdichtheid. Zo zijn er oordoppen die waterdicht zijn tot 2 meter onder water. Maar er zijn ook oordoppen die waterdicht zijn tot 5 meter onder water.

Dit heeft alles te maken met de druk onder het water. Ben je van plan om veel onder water te zwemmen en te duiken? Kijk dan naar oordoppen die vrij diep onder water 100% waterdichtheid garanderen.

Goed passend

Goed passende oordoppen zijn van cruciaal belang. Wat je wilt voorkomen is dat ze te nauw zitten waardoor er irritatie ontstaat. Tegelijkertijd moeten de oordoppen ook niet te los in je oor zitten. Anders loop je het gevaar dat je ze kwijtraakt of ben je tijdens het zwemmen constant bezig met het goed indoen van de oordoppen.

SportSport