Goede zithouding racefiets

Ben je van plan om een racefiets te kopen en ben je benieuwd naar de ideale zithouding? Of heb je een racefiets maar twijfel je over je houding? In dit artikel gaan we het hebben over de zithouding op een racefiets.

Klachten bij verkeerde zithouding

Een verkeerde zithouding kan voor wat lichamelijke klachten zorgen. Veelgehoorde lichamelijke klachten zijn:

  • Een slapende zak (alleen mannen)
  • Zere nek
  • Stijve schouders

Klachten voorkomen

Om klachten te voorkomen is het belangrijk dat je de fiets zo hebt afgesteld dat je hier comfortabel op kunt zitten. Het afstellen van de fiets is erg persoonlijk en o.a. afhankelijk van je lichaamslengte.

Tip: neem tijdens het fietsen een fietsreparatie set mee 

Zadel steekt omhoog

Heb je als man last van een slapende zak? Heb jij gevoelige edele delen na het fietsen? Dan kan het zijn dat je zadel omhoogsteekt. Om de slapende zak te voorkomen kun je het zadel naar beneden afstellen. Let er wel op dat je het zadel niet te ver naar beneden afstelt. Het zadel staat goed wanneer die mooi horizontaal staat.

horizontaal zadel

Hoogte van het zadel

De hoogte van het zadel instellen blijft voor veel fietsers een moeilijk punt. We zien met grote regelmaat fietsers die het zadel veel te hoog of veel te laag hebben ingesteld.

Je kunt een te hoog zadel goed aflezen aan de houding van de fietser. Zo zijn de bekken van de fietser te veel naar één kant gekanteld. Maar je kunt het ook zien aan de volledig door gestrekte knie van de fietser.

Het instellen van de juiste zadelhoogte is vrij eenvoudig. Dit doe je door de hak op de trapper te zetten. Belangrijk is dat je gestrekte knie niet volledig gestrekt is. Deze moet een lichte buiging houden.

afstellen van juiste zadelhoogte

Zadel vooruit of achteruit

Voor een goede zithouding is het belangrijk dat je zadel de juist stand heeft ten opzichte van de pedaalas. Dit is vrij eenvoudig te controleren.

Ga op de fiets zitten en zet de trappers op gelijke hoogte. Vervolgens gaan we de verhouding meten van het been wat op het voorste pedaal staat.

De meting gaat als volgt. Pak een touwtje met een klein gewichtje eraan en hou deze tegen de bobbel onder je knie. Het uiteinde van het touw moet vervolgens binnen 2cm van de pedaalas uitkomen. De pedaalas is de as waaromheen het pedaal van de fiets draait.

Zit het touwtje te ver richting het achterwiel? Dan zit je te veel achter op de fiets en is het zaak om het zadel vooruit te zetten.

Zodra het touwtje te ver richting het voorwiel staat dan is het tijd om je zadel verder naar achter te zetten.

zadel naar achter of voor afstellen

Stand van het stuur checken

Ook de stand van het stuur is van belang voor een juiste zithouding. Je kunt het stuur naar je toe draaien maar je kunt het stuur ook van je afdraaien. Het zijn kleine details die bijdragen aan optimale zithouding.

Zijn je armen volledig gestrekt op het moment dat je de remmen vastpakt? Verander dan de afstelling van je stuur. Trek deze naar je toe zodat je armen licht gebogen zijn.

fiets stuur bijstellen

Verander je houding

Daarnaast is het belangrijk om een ontspanning houding aan te nemen. Dit doe je door je bekken naar achter te duwen en een holle rug aan te nemen. Hiermee verbeter jij je stabiliteit en kun je ontspannen vooroverbuigen. Dat betekent dus dat spanning plaats maakt voor ontspanning waardoor je fietstocht een stuk prettiger zal aanvoelen.

Populaire racefiets producten

  • Helm voor racefietsers
  •  Mio Cyclo 210 Fietscomputer
  • Tacx Booster – Fietstrainer

SportSport