Wat is een hakensteker?

Om een vis te vangen is een haak nodig, daar ontkomen we helaas niet aan. Als visser ben je daarom verantwoordelijk om te zorgen dat de vis die je vangt zo min mogelijk lijdt. Wanneer je een vis gevangen hebt, is het belangrijk om de haak zo snel mogelijk en zo pijnloos mogelijk bij de vis te verwijderen.

Is het je wel eens opgevallen dat sommige vissen die je vangt littekens aan de bek vertonen van eerdere vangst? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit zal niet gebeuren wanneer je een haak voorzichtig en kundig verwijdert. Bij vrijwel iedere vis is de haak makkelijk te verwijderen. In sommige gevallen heb je daar gereedschap bij nodig.

hakensteker

De haak zit meestal door de onder- of bovenlip van de vis. In zo’n geval pak je de vis in de ene hand en met de andere hand pak je de bovenkant van de haak vast, daar waar de haak aan de lijn bevestigd is. Kijk goed hoe de haak door de lip zit en druk nu zachtjes de vis in de richting van de haakpunt. De haak komt nu los van de lip. In sommige gevallen zit de haak dieper in de bek van de vis. In zo’n geval kun je het best gebruik maken van een hakensteker.

  • Dubbele hakensteker

Wat is een hakensteker?

Wanneer een vis de haak op een lastige plek in de bek heeft, dan moet je een stuk gereedschap gebruiken om de vis van de haak te ontdoen. Sommige mensen gebruiken hiervoor een vistang, maar er bestaat een veel handigere tool; de hakensteker. Een stuk gereedschap dat niet mag ontbreken in je viskoffer. Er bestaan verschillende soorten hakenstekers, zelfs voor specifieke vissen ontworpen, zoals hakenstekers voor forellen en kleinere voor witvissen. Wanneer je een hakensteker koopt, kun je het best een allround hakensteker kopen. Deze werkt om ieder soort vis veilig van de haak te ontdoen. Je moet dan echter nog wel weten hoe je deze het best kunt gebruiken.

Hoe gebruik je een hakensteker

Het verwijderen van een haak wordt een stuk makkelijker met een hakensteker. Als eerste is het belangrijk om de lijn strak te houden. Druk nu de lijn in de inkeping van de hakensteker. Beweeg de hakensteker naar beneden naar de haak en druk iets door waardoor de haak vanzelf los komt. Nu kun je de haak voorzichtig uit de bek van de vis halen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport