Tips voor het vangen van snoekbaars

Naast de karper is de snoekbaars waarschijnlijk de populairste vis om te vangen in Nederland. Deze vissoort komt in vele Nederlandse wateren voor en kan op verschillende manieren worden gevangen. Toch lukt het sommige mensen vaak niet om de snoekbaars aan de haak te krijgen. Wil je deze prachtige vis ook wel eens vangen? Dan zouden de volgende tips je kunnen helpen.

snoekbaars vangen

Ga vissen op een goede plek

De belangrijkste tip is om op zoek te gaan naar de juiste leefomgeving voor de snoekbaars. Deze vis houdt niet van helder water en bovendien moet er voldoende leven in het water zitten waar deze vis op kan jagen. Troebel water waar zonlicht niet goed doorheen kan dringen; daar houdt de snoekbaars van. Daarnaast houdt de vis van zanderige bodems of een bodem met grind.

De snoekbaars houdt zich graag schuil onder takken, bruggen of andere voorwerpen in of langs het water. Daar wacht het op het juiste moment dat een prooi voorbij zwemt. In de lente en zomer zal de snoekbaars zich in ondiepere wateren begeven dan in de winter. Daarom kan je in deze periodes vanaf de waterkant op de snoekbaars vissen. In de winter moet je een bootje hebben om in de diepere delen te kunnen gaan vissen waar de snoekbaars zich schuil houdt.

Heb je eenmaal een snoekbaars gevangen, blijf dan op dezelfde plek vissen, want snoekbaarzen zwemmen vaak in een school. Dus de ene vis ontdoen van de haak en onmiddellijk weer ingooien.

snoekbaars vangen

Vis met kunstaas

Het beste kunstaas om de snoekbaars mee te vangen zijn zogenaamde shads. Hier zijn heel veel verschillende groottes en soorten van. Om een snoekbaars te vangen kun je het best gebruik maken van shads tussen 7 en 12 centimeter. Je kunt langere shads gebruiken, maar dan loop je een grotere kans dat je een gewone snoek vangt. Ook leuk, maar je was aan het vissen op snoekbaars.

Sommige mensen gaan vissen op snoekbaars met dood aas. Je vist dan op een vaste plek, het dode aas ligt dan op de bodem en je gebruikt een statische dobber. Een heel andere techniek en misschien leuk om te doen, maar de kans is veel kleiner dat je een snoekbaars vangt. De snoekbaars moet namelijk toevallig voorbij zwemmen om het aas te vinden.

Vis op het juiste moment van de dag

Er is een reden waarom echte sportvissers vroeg in de ochtend of ’s avonds vissen. Alle vissen zijn dan namelijk veel actiever, dus ook de snoekbaars. Dat geldt vooral in de warme zomermaanden, vissen op het heetst van de dag zal hoogstwaarschijnlijk weinig resultaat opleveren. De snoekbaars gaat jagen als het donkerder is, dat zijn de tijdstippen wanneer jij langs de waterkant moet zitten.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport