Waarop moet je letten bij het kopen van een verticaal hengel?

Binnen de hengelsport bestaan er in principe twee soorten hengels om mee te vissen; de vaste stok en de werphengel. Binnen deze soorten bestaan er weer heel veel keuzes die je kunt maken. Het vangen van een vis kan natuurlijk op heel veel manieren, de keus voor de juiste hengel kan je daarbij helpen. Zo bestaat er ook een hengel die je kan helpen om beter te roofvissen te kunnen vangen, namelijk een verticaal hengel.

verticaal hengel

Wat is een verticaalhengel?

Verticalen is een term bij het vangen van roofvis, van deze term is de verticaal hengel afgeleid. Verticalen doe je door het kunstaas levend te laten lijken, je maakt snelle tikkende bewegingen en laat daarna het kunstaas weer even rustig zinken. Deze bewegingen imiteren echt aas van de roofvis, waardoor de roofvis sneller zal bijten.

Een verticaal hengel verschilt van een normale werphengel door zijn lengte. Verticaal hengels zijn korter en bovendien strakker om ervoor te zorgen dat je de beet van de vis goed kunt voelen. Vissen met een verticaal hengel is een zeer actieve bezigheid en heel wat anders dan statisch vissen op een stoeltje langs de kant.

vissen verticaalhengel

Waar moet je op letten bij het kopen van een verticaalhengel?

Als je een verticaal hengel wilt aanschaffen dan moet je letten op de volgende punten:

Gevoeligheid

Een roofvis zal aas eerst heel voorzichtig aanbijten om te zien of het veilig is. Om deze beten te voelen heb je een hengel nodig die heel gevoelig is. Dit wordt bereikt doordat de hengel heel stijf is van materiaal. Ieder tikje moet doorgegeven worden door de gehele hengel. Kies dus voor een hengel die heel gevoelig is. Dit geldt ook voor de lijn die je gebruikt. Gevlochten vislijn is hiervoor zeer geschikt.

Het gewicht en de balans

Een verticaalhengel heb je de hele tijd in je hand, daarom moet de hengel licht zijn. Een zware hengel is veel minder handzaam en minder gevoelig. Ook de balans is heel belangrijk. Wanneer deze niet in het handvat ligt, dan zal de hengel veel zwaarder voelen dan het werkelijk is. Gewicht is dus belangrijk, maar de hengel moet wel stevig genoeg zijn om die grote roofvis goed aan de haak te kunnen slaan.

De lengte van de verticaal hengel

De lengte van een hengel is mede bepalend voor de gevoeligheid en de handzaamheid. Kies daarom voor een korte verticaal hengel, zo ongeveer tussen 185 cm en 200 cm. Je zou beide manieren van vissen ook kunnen combineren. Een lange vaste- of werphengel in een steun en een verticaal hengel in je hand. Zo vergroot je de kansen op het vangen van de roofvis van je dromen. Bovendien zul je minder snel in de knoop komen met de verschillende lijnen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport