Wat moet je meenemen als je gaat vissen?

Vissen is een enorm populaire bezigheid. Nederland telt ruim 2 miljoen sportvissers. Dat zijn mensen die de hengelsport op zeer regelmatige basis uitoefenen en het zeer serieus nemen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mensen die voor hun plezier aan de waterkant gaan zitten. In een drukke wereld biedt vissen een moment van rust. Je zit vaak midden in de natuur, met bomen, water en vogels om je heen. Bovendien hoef je even helemaal niets, behalve je dobber in de gaten houden.

wat meenemen vissen

Wil je het vissen ook wel eens gaan proberen? De meeste mensen hebben wel eens gevist, vaak in de jeugdjaren toen je vader de vis van de haak haalde als je iets gevangen had. Daarom kan het nog wel eens onduidelijk zijn wat je allemaal nodig hebt bij het vissen. Je kunt vissen zo uitgebreid maken als je wilt, er bestaan enorm veel middelen om het leven van een visser te vergemakkelijken. Maar de basis van vissen is een vis vangen, in dit artikel richten wij dan ook op de basisvoorwerpen die elke visser nodig heeft.

Wat neem je mee als je gaat vissen?

Wanneer je gaat vissen dan heb je de volgende voorwerpen nodig:

Een hengel

Waar is een visser zonder hengel? Er bestaan enorm veel soorten hengels, het kan best lastig zijn om de juiste hengel te kiezen wanneer je net begint met vissen. Een hele goede keus om mee te starten is een zogenaamde vaste oversteek hengel. Deze zijn geschikt voor het vangen van bijna alle vissoorten in de binnenwateren van Nederland.

Een lijn met dobber

Schaf een goede hoofdlijn met dobber aan, het liefst twee waardoor je altijd een reservelijn bij je hebt.

meenemen tijdens vissen

De Nederlandse vispas

Om in Nederland te mogen vissen heb je een zogenaamde vispas nodig. Er bestaan verschillende soorten vispassen. De keus die je maakt hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd en hoeveel hengels je wilt gebruiken. Een vispas kun je online bestellen.

Een visstoeltje

Natuurlijk kun je in het gras gaan zitten, op een steiger of steen langs de waterkant. Maar om comfortabel te vissen is een stoeltje onmisbaar. Je kunt een opklapstoeltje meenemen zoals een campingstoel, maar er zijn hele goede visstoeltjes verkrijgbaar met verstelbare poten voor de ongelijke ondergrond.

Aas

Om te vissen kun je verschillende soorten aas gebruiken; maden, wormen, brood, kaas. Welke je gebruikt hangt een beetje af van wat voor soort vissen je wilt vangen.

Lokvoer

Om de vissen te lokken kun je ook verschillende middelen gebruiken zoals mais, havermout en aardappelen. Maar je kunt ook lokvoer kopen in speciale hengelsportwinkels. Vergeet niet om een voeremmer mee te nemen om het voer in te bereiden en bewaren.

Een schepnet en reservemiddelen

Wanneer je een flinke vis aan de haak hebt dan heb je een schepnet nodig om het op het droge te krijgen.

We noemden al dat het meenemen van een extra vislijn en dobber heel verstandig is, maar je kunt het best ook extra lijn en haken meenemen. Je zult zien dat je het vaker nodig hebt dan je verwacht.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport