Wat zijn de voor- en nadelen van gevlochten vislijn?

Vroeger was er een standaard soort vislijnen, namelijk nylon, maar tegenwoordig maken de liefhebbers van de hengelsport steeds vaker de keus voor andere soorten vislijn, zoals fluorocarbon en gevlochten vislijn. Elke soort vislijn heeft zijn voor- en nadelen, maar voor bepaalde vissers kan de gevlochten vislijn een hele goede keus zijn. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van gevlochten vislijn.

gevlochten vislijnen

Wat is gevlochten vislijn?

De naam van de gevlochten vislijn verraad hoe het gemaakt is. Deze lijnen worden geweven of gevlochten van dunne kunststof vezels. Het resultaat is een lijn die zeer sterk is en wat vorm betreft kan de lijn rond of plat zijn. De gevlochten vislijnen zijn in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar zoals rood, oranje, groen, geel en zelfs camouflage kleur.

De voordelen van gevlochten vislijn

Er zit totaal geen rek in gevlochten vislijn. Dat kan een voordeel zijn wanneer je op afstand gaat vissen. Wanneer je met traditioneel nylon lijn zou vissen dan zou je beten kunnen missen doordat deze lijnen mee rekken. Bij een gevlochten vislijn kun je iedere aanbeet goed registreren.

Ga je roofvissen zoals op baars of snoekbaars? Dan wil je iedere beet aanvoelen, je wilt als het ware weten wat er gaande is onder water. Ook voor deze vorm van vissen kan gevlochten vislijn een groot voordeel zijn.

Een ander voordeel is dat gevlochten vislijn enorm sterk is, het gaat daardoor over het algemeen langer mee dan nylon lijnen. Bijkomend voordeel is dat je voor een dunnere lijn zou kunnen kiezen, waardoor je meer lijn op je molen hebt om uit te werpen.

voor en nadelen gevlochten vislijn

De nadelen van gevlochten vislijn

Gevlochten vislijnen hebben niet alleen voordelen. Er zitten ook een aantal nadelen in dit soort lijnen zoals:

  • De afwezige rek kan ook een nadeel zijn. De klap van de vis wordt namelijk niet opgevangen door de lijn. Hierdoor kan je een vis kwijt raken of je kunt de vis verwonden.
  • De dunne gevlochten vislijn is erg scherp. Hierdoor kun je jezelf snel snijden en verwonden. Let dus goed op je vingers, draag eventueel handschoenen.
  • Het materiaal waar gevlochten vislijn van gemaakt is kan vocht opnemen. Hierdoor wordt de lijn zwaarder. Niet alleen wordt het werpen lastiger, er kunnen ook schimmels op de lijn ontstaan wanneer je de molen niet goed laat drogen.
  • Nylon vislijn zinkt beter, gevlochten lijn blijft langer drijven.
  • Gevlochten vislijn is sterk, maar op één of andere manier kan het niet goed tegen schuren langs obstakels. Houd de gevlochten vislijn dus altijd vrij van stenen of andere objecten in het water. Of kies voor nylon lijnen wanneer je bijvoorbeeld langs de pier gaat vissen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport