Karpervissen met tijgernoten

Wanneer je vertelt dat je op karpers vist met tijgernoten, dan kijken veel mensen je vreemd aan. Ze denken dan natuurlijk aan de tijgernoten van Duyvis, een heerlijke pinda met knapperige korst. Hoe kun je daar nou karpers mee vangen? Karpervissers weten echter wel beter, tijgernoten zijn natuurlijke noten die geweldig aas blijken te zijn voor het vissen op de karper.

karpervissen tijgernoten

Wat zijn tijgernoten eigenlijk?

De Latijnse naam van de tijgernoot is Cyperys Esculentus. Ze worden in de volksmond ook wel knolcyperus of aardamandel genoemd. Het zijn aardnoten die onder de grond groeien, net als de pinda. In het westen van Europa wordt deze knol als een ongewenste indringer gezien door akkerbouwers. In de landen rond de Middellandse Zee wordt de tijgernoot echter gewoon gegeten en verbouwd. De smaak van deze noot is te vergelijken met die van amandel en hazelnoot.

Een tijgernoot is zeer voedzaam, het bestaat uit 30% koolhydraten, 25% vetten en 6% eiwitten. Daarnaast zitten er bepaalde vitamines en mineralen in.

Een tijgernoot is een vrij harde noot. Daarom is het ongeschikt om zonder bereiding aan een vis te voeren, laat staan dat je er een karper mee vangt.

Hoe bereid je tijgernoten voor karpervissen?

Tijgernoten kun je kopen in iedere hengelsportwinkel. Daar koop je ze gedroogd, omdat ze dan langer houdbaar zijn. Om mee te gaan karpervissen moet je ze dus eerst voorbereiden. Wanneer je dat niet goed doet dan kan je letsel toebrengen aan de karper. De tijgernoten moeten geweekt worden en daarna gekookt. Zo maak je de noten sappig zodat ze zonder problemen aan de karper gevoerd kunnen worden.

Volg de volgende stappen voor het bereiden van tijgernoten:

  • Doe de tijgernoten in een emmer totdat deze halfvol is;
  • Vul aan met water zodat ze ruim onder water staan;
  • Laat de noten minstens 48 uur weken;
  • Kook hierna de noten voor 45 minuten;
  • Indien gewenst kun je smaakstoffen toevoegen die de karpers lokken;
  • Giet de pan niet af maar doe alles weer in een afgesloten emmer;
  • Na twee dagen zal er een laag schuim ontstaan;
  • Tijgernoten zijn klaar om mee te vissen.

karpervissen tijgernoten

Karpervissen met tijgernoten

Nu je de tijgernoten hebt bereid kun je ze gebruiken om die mooie karper mee te vangen. Het slijm op en tussen de noten vindt de karper erg aantrekkelijk. Je zult zien dat de noten nog steeds wat hard zijn, de karper kan de noot nu echter prima inslikken en verteren. Bovendien zal de hardheid van de tijgernoot witvis afschrikken, die heeft liever zachter voer.

De zomer is de beste tijd om op karper te vissen met tijgernoten. In de winter hebben ze een vertraagde verbranding, waardoor ze niet snel op de tijgernoot zullen bijten. Je kunt op verschillende manieren vissen met de tijgernoot. Gebruik het als aas op zich, maar je kunt het ook mengen met ander aas in een boilie. Als voer werkt de tijgernoot ook prima, verspreidt de noten regelmatig over de stek waar je zit te vissen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport