Zwemmen in open wateren wordt in ons land steeds populairder. Dat blijkt onder andere uit het toenemende aantal open water zwemevenementen. De bekendste van het stel is de Amsterdam City Swim. Aan die evenement die jaarlijks meer dan 3000 mensen mee. Daarnaast trekt het evenement de nodige (media-)aandacht.
Ons land kent ook een aantal grote zwemsterren als het gaat om zwemmen in open water. De allerbekendste zwemmer in open wateren is Maarten van der Weijden. Hij behaald in 2008 historisch goud op de Olympische Spelen, maar behaalde misschien wel nog meer landelijke bekendheid door de elfstedentocht, zo’n 200 kilometer, zwemmend af te leggen. Een prestatie van formaat natuurlijk.
Zwemslag open water zwemmen
De borstcrawl is by far de meest gekozen zwemslag in open water. Dat de borstcrawl het beste naar voren komt heeft te maken het feit dat de meeste zwemmers hier de snelste tijden mee zetten.
Er wordt vaak gedacht dat de borstcrawl een zwemslag is met een hogere intensiteit dan bijvoorbeeld de schoolslag. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. De borstcrawl heeft mits je de techniek goed beheerst een relatief lage zwemintensiteit.
Kleding open water zwemmen
Openwater zwemmers dragen tijdens het zwemmen vaak een zwemsuit. Een zwemsuit is een zwempak die je beschermt tegen de kou van het water. Ook draagt het pak bij aan het drijfvermogen van de zwemmer wat zorgt voor een lagere zwemintensiteit.
Zwemsuits zijn te verkrijgen met mouw en met korte mouw. Voordeel van een lange mouw is dat je meer drijvend vermogen hebt en dat ook je onderarm warm gehouden wordt. Nadeel is alleen dat het je beweging enigszins beperkt. Daarom zijn er ook veel zwemmers die kiezen voor korte mouw.
Open water zwemmers dragen naast een zwemsuit vaak ook een badmuts, zwembril en neusclips.
Prestaties meten
Wil je graag de prestaties van jouw training of wedstrijd meten? Dan is het aan te raden om een zwemhorloge aan te schaffen. Een zwemhorloge is een waterdicht horloge die voor jou de afstand, snelheid, hartslag en nog veel meer zaken meet. Zo kun je na jouw activiteit de training of wedstrijd analyseren of delen met anderen.