Wat zijn de verschillende disciplines binnen kitesurfen?

Als rider kun je je binnen het kitesurfen focussen op veel verschillende disciplines. In dit blog zetten we de belangrijkste disciplines voor je op een rijtje.

disciplines kitesurfen

Freeride

Binnen het kitesurfen is freeride de meest populaire discipline. Voor deze discipline hoef je eigenlijk helemaal niets te doen, behalve dan plezier hebben op het water! Vrijheid staat bij deze vaarstijl voorop. Lekker over de golven cruisen en hier en daar een sprongetje maken. Voel je zo vrij als een vogel en vaar overal naartoe. Het is wel belangrijk dat je bij freeride gebruik maakt van de juiste uitrusting. All-round kites zijn hiervoor het meest geschikt. Ze hebben een erg groot windbereik en een zeer goede depower. Ze kunnen in bijna alle condities worden gevaren en ze herstarten gemakkelijk uit het water. Voor beginnende kitesurfers is de freeride discipline dan ook zeer geschikt.

Waveriden

De naam geeft eigenlijk al aan waar dit discipline voor staat, namelijk met een kite surfen. Het doel van waveriden is het maken van sicke snaps op de golven, maar ook rotaties in de lucht. Met waveriden zit je niet met straps aan je board vast, wat het maken van rotaties moeilijker maakt bij deze discipline. Voor de beoefening van waveriden wordt gebruik gemaakt van een directional surfboard met extra versteviging, voor de impact met kitesurfen. Je kunt voor deze discipline geen standaard golfsurfboard gebruiken; deze kan niet de krachten aan die bij het kitesurfen ontstaan. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor een speciale waverider kit. Deze zijn speciaal ontworpen voor het surfen en je kunt hiermee director sturen dan met een freeride kite. Ook hebben ze meer directe depower. Dit zorgt ervoor dat je niet zo snel van je surfboard wordt afgetrokken als je een snelle turn maakt.

Freestyle

Binnen kitesurfen is freestyle een erg populaire discipline. De freestyle riders hebben boots op hun board geschroefd en varen vaak C-Shape kites. Binnen de freestyle discipline worden er technische tricks uitgevoerd met veel rotaties. Dit kan dan gaan om ingehaakte en uitgehaakte tricks.

freestyle kitesurfen

Big Air

Op dit moment is big air de meest groeiende kitesurf discipline. Dit is te danken aan de enorm hoge jumps die de riders maken; het is geweldig om dit als toeschouwer te aanschouwen. De hoogte is bij big air het belangrijkst en dat maakt deze discipline ook één van de gevaarlijkste. Bij big air worden onder andere de volgende tricks gedaan:

  • Board-offs;
  • Kiteloops;
  • Ingehaakte rotaties.

Door de harde wind in Nederland wordt big air door veel Nederlandse pro riders beoefend.

Foil racing

Binnen het kitesurfen is foil racing een redelijk nieuw discipline. Het houdt in dat je een parcours zo snel mogelijk aflegt. Dit parcours is meestal met boeien gemarkeerd. Deze discipline komt al snel chaotisch over, omdat iedereen zo snel mogelijk de volgende boei wil bereiken. Regelmatig vallen er riders uit, omdat ze in de knoop raken met andere riders. Er kunnen snelheden worden behaald van zo’n 70 kilometer per uur, dankzij de foil onder het board. Foils hebben weinig weerstand in het water tijdens het varen, dus er is maar weinig wind nodig om wedstrijden te kunnen varen.