Wat zijn de voordelen van zwemmen?

Ben jij een zwemmer, zwem jij wel eens of overweeg jij om te zwemmen? Of zoek jij naar een sport om conditie op te bouwen of om af te vallen? Zwemmen is een sport met enorm veel voordelen. Eigenlijk heeft elke sporter er wat aan om met enige regelmaat eens te gaan zwemmen. Wil jij weten wat nou de voordelen van zwemmen zijn? Dat lees je in dit artikel!

voordelen zwemmen

Versterking van de spieren

Tijdens het zwemmen gebruik je enorm veel spieren. Elke spiergroep wordt eigenlijk wel aan het werk gezet tijdens het zwemmen. Zo gebruik je de spieren in je benen, armen, schouders, rug, borst en buik. Zwemmen zorgt ervoor dat deze spieren sterken worden, maar zwemmen is ook versoepelend. Zo wordt zwemmen aangeraden wanneer je last hebt van een stijve nek en/of rug.

Verbeteren van je conditie

Zwemmen draagt bij aan het verbeteren van je conditie. Het vergroot je longinhoud waardoor je minder snel vermoeid raakt bij lichaamsactiviteit. Om je conditie te verbeteren met zwemmen raden we aan om een schema te gebruiken en altijd meer dan een half uur fanatiek te gaan zwemmen wanneer je het bad ingaat.

Weinig kans op blessures

Wanneer je zwemt heb je weinig kans op blessures. Dit komt omdat je spieren, pezen en gewrichten vanwege je gewichtloosheid flink worden ontlast. Het is ook niet voor niets dat geblesseerde sporters vaak in het een zwembad aan het hun herstel werken.

Verbranding van calorieën

Zwemmen en afvallen gaat heel goed samen. Een half uur actief zwemmen betekent in veel gevallen al een verbranding van 300 calorieën. Let wel: het aantal verbrande calorieën is afhankelijk van je zwemintensiteit maar ook van je lichaamsgewicht. Dat betekent dus dat het aantal calorieën dat je verbrand niet vast te leggen zijn aangezien het verschilt per situatie.

Afvallen

Zoals gezegd verbrand je veel calorieën op het moment dat je zwemt. Als je als doel hebt om af te vallen is regelmatig zwemmen zeer aan te raden. Dit geldt overigens voor alle duursporten. Denk aan hardlopen en fietsen. Duursporten zorgen voor vetverbranding dit in tegenstelling tot explosieve sporten als voetbal en fitness waarbij je voornamelijk koolhydraten verbrand.

afvallen is één van de voordelen van zwemmen

Vermindert de kans op hart en vaatziekten

Actief zwemmen verlaagt je bloedruk en cholesterolniveau dit maakt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Moet er wel bij gezegd worden dat één keer in de week zwemmen in dit geval niet voldoet. Je zult je minsten drie keer per week een half uur actief moeten inspannen.

Versterking van je botten

Zwemmen zorgt voor een betere botdichtheid. Hoe hoger je botdichtheid hoe minder kans je hebt op breuken. Een hoge botdichtheid is dus cruciaal en zeker van belang wanneer je een dagje ouder wordt.

Stress verminderend

Sporten werkt in algemene zin stress verminderend en dat is bij zwemmen niet anders. Tijdens het sporten maak je het stofje endorfine aan. Endorfine wordt ook wel een gelukshormoon genoemd en zorgt dat je minder gevoel bent voor pijn.

Daarnaast ontspannen je spieren op het moment dat je in het water ligt. De combinatie van deze twee zorgt dat je meer energie krijgt en minder stress.

Betere nachtrust

Regelmatig zwemmen zorgt ervoor dat je nachtrust verbetert. Allereerst is het natuurlijk zo dat je door de lichaamsbeweging vermoeider bent geraakt. Maar naast dat heb je door het zwemmen minder stress waardoor je eerder indommelt en vaak ook beter en dieper slaapt.

Relevante sportartikelen

  • Top 10 zwembrillen bij Bol.com
  • Top 10 badmutsen bij Bol.com

Misschien interessant voor je?

  • Waar moet ik opletten bij het kopen van een badmuts?

SportSport