Wat te doen tegen de eikenprocessierups?

Ben jij een fanatiek wandelaar en wordt jouw plezier op dit moment afgenomen door de alsmaar toenemende eiken processie rups? Vraag jij je af hoe je de eiken processierups het beste kunt weren? In dit artikel nemen we tips en aandachtspunten met je door.

eikenprocessierups

Pas je route aan

De meest simpele tip is een hele effectieve. En dat is namelijk dat je jouw wandelroute gaat aanpassen. Er zijn namelijk looppaden, wegen en bospaden die helemaal vrij of zo goed als vrij zijn van eikenbomen en eikenprocessierupsen. Hierdoor heb je er geen last van en kun je met veel plezier je wandelingen voorzetten.

Draag dichte kleding

De brandhaartjes van de eikenprocessierups geven vlekken en zorgen voor jeukend en branderig gevoel. De kunst is dus dat je huid niet in contact komt met de brandhaartjes. Daarom is het advies om een shirt met lange mouw en broek met lange broekspijpen te dragen. Ook een shirt met een dichte en hoge kraag wordt erg aangeraden. Hierdoor is de kans op huidirritatie het kleinst.

Draag een hoed of een pet

Door een hoed of een pet te dragen bescherm je het hoofd tegen de gemene brandhaartjes. Daarnaast vangt een hoofddeksel een gedeelte op. Hierdoor weet het niet de armen, nek of andere lichaamsdelen te bereiken.

Armsleeves en afritsbare broeken

Het kan natuurlijk zijn dat het extreem warm is. En in dat geval is het veel prettiger om in luchtige en open kleding te wandelen. Denk aan korte broeken en shirts met korte mouw. In dat geval zou je armsleeves, beensleeves en afritsbare broekspijpen in je wandelrugzak kunnen stoppen. Hierdoor heb je de optie om je huid te beschermen. Ideaal voor wanneer je een hele eikenbomenlaan nadert.

route aanpassen eikenprocessierups

Alsnog klachten?

Logischerwijs lukt het niet altijd om de brandhaartjes te ontwijken. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen bij klachten.

Vermijd wrijven en krabben

Ondanks het heel verleidelijk is willen we je afraden om te krabben en te wrijven. De jeuk wordt hierdoor namelijk alleen maar erger. Probeer er niet aan te denken en de focus ergens anders op te leggen.

Gebruik plakband

Brandhaartjes verwijderen is met behulp van plakband niet zo moeilijk meer. Je plakt wat plakband op je huid en trekt deze er vervolgens weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband zitten waardoor jij ervan af bent.

Spoelen met water

Zodra je in contact bent gekomen is het advies om jezelf grondig af te spoelen. Hierdoor spoel je de brandharen van je af en voorkom je dat het erg wordt.

goed spelen

Heet wassen

Het is belangrijk dat je jouw kleding goed wast. Dit omdat de haren zelfs na een wasbeurt aan je kleding blijft zitten. Door goed en heet te wassen voorkom je dat je opnieuw in aanraking komt.

Jeuk verlichten

De jeuk kan soms niet uit te houden zijn. In dat geval kun je wat crème met menthol op je huid smeren. Hierdoor weet je de jeuk te verlichten en is de kans dat je gaat krabben een stuk kleiner.

Neem het serieus

Zodra je klachten niet ophouden of alleen maar erger worden is het belangrijk dat je een huisarts raadpleegt. Ga er dus niet te laks mee om en zorg dat je bij serieuze klachten als benauwdheid en ernstige oogklachten een expert inschakelt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport