Hoe lang wandel je over 10 km?

Ben jij een fanatieke wandelaar of wil jij beginnen met wandelen? Wil jij op den duur graag langere afstanden wandelen? Voor een ongeoefende wandelaar kan een wandeling 10 kilometer een behoorlijk pittige klus zijn. Wil jij weten hoe lang je wandelt over 10 kilometer en waar je op moet letten? In dit artikel vertellen we alle belangrijke informatie.

wandeling 10 km hoelang

Hoe lang wandel ik over 10 kilometer?

De tijdspanne van jouw 10 kilometer- wandeling hangt natuurlijk af van jouw wandeltempo en stapgrootte. Een wiskundige vuistregel is dat één stap 70 centimeter is. Bent u een stuk groter of kleiner dan de gemiddelde Nederlander (man 1.81 en vrouw 1.68) dan zal jouw stap vermoedelijk een andere grote hebben. Het gemiddelde wandeltempo ligt tussen de 4 en 5 kilometer per uur. Mensen die regelmatig wandelen, lopen over het algemeen iets sneller. Fanatieke wandelaars slagen er over het algemeen in om minimaal vijf of tegen de vijf kilometer per uur te wandelen. Dit betekent dat jouw wandeling van 10 kilometer zo’n twee uur zal duren.

Waarop letten bij een wandeling van 10 kilometer?

Wandelingen van 10 kilometer of meer zijn niet niks. Zeker niet voor iemand die niet regelmatig wandelt en besluit om deze wandeling aan één stuk te lopen. Wanneer jij van plan bent om wandelingen van 10 kilometer of meer te voltooien dan is het verstandig om eerst rustig te beginnen. Maak gebruik van een wandelschema waarbij een opbouw zit in de afstand. Loop de eerste week bijvoorbeeld drie keer vijf kilometer en bouw in enkele weken op tot 10 kilometer. Dit geeft een veel beter resultaat dan wanneer jij de lat direct erg hoog legt.

10 km wandelen hoe lang

Tips voor wandelaars

Voor zowel de beginnende als de regelmatige wandelaar hebben wij hieronder een aantal tips opgeschreven. Het kan zijn dat deze al deels bekend zijn bij jou, maar een beetje herhaling kan nooit kwaad.

  • Trek goede wandelschoenen en sokken aan. Dit voorkomt zere voeten en blaren.
  • Maak gebruik van een gedegen wandelschema.
  • Staar je niet blind op snelheid en afstand. Een lekker gevoel overhouden aan een wandeling is belangrijker dan een snelle tijd neerzetten.
  • Neem voldoende rust gedurende een week. Elke dag een grote afstand lopen is niet nodig. Rust en motivatie behouden is belangrijker en levert op lange termijn meer op.
  • Zoek een leuke wandelpartner uit de kennissenkring. Samen wandelen is perfect voor een goed gesprek en zorgt voor meer plezier gedurende de activiteit.

Misschien vind je dit ook interessant?