Welke spieren gebruik je tijdens het wandelen?

Wil jij meer bewegen of graag afvallen? Ben jij geen liefhebber van hardlopen, fietsen of balsporten? Dan is wandelen perfect voor jou. Door wandelen blijf of word je fit en vitaal en kan je kilo’s afvallen. Wandelen is goed voor bepaalde spier(groepen) en heeft vele voordelen. Bent u benieuwd naar alle voordelen van wandelen? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten over wandelen.

Welke spieren train je met wandelen?

Wandelen is erg gezond. Het zorgt voor een vrolijk gevoel, lichamelijke fitheid en nog vele andere voordelen. Wandelen is goed voor een strak lijf en is zeer geschikt om af te vallen. Tijdens het wandelen is het gehele onderlichaam en de core in beweging. Hierdoor neemt de omvang van je buik af en train je spieren in je billen, boven- en onderbenen. Wanneer je aan nordic walking doet train je naast deze spieren ook nog eens het bovenlichaam en de armen.

Tip: Wil jij tijdens het wandelen graag jouw buikspieren extra trainen? Loop rechtop en span tijdens het wandelen, of gedeeltes van de route, je buik aan. Dit zorgt voor een extra dimensie aan uw wandelsessie.

Andere voordelen van wandelen?

Naast het trainen van verschillende spieren is het wandelen ook nog goed voor een hele hoop andere zaken en zitten er zelfs vele mentale voordelen vaan de bezigheid. We sommen de voordelen even op:

  • Wandelen neemt stress weg.
  • Wandelen vermindert het risico op kanker, beroertes, dementie en andere levensbedreigende ziektes.
  • Wandelen neemt maakt jou gelukkiger.
  • Wandelen op regelmatige basis verlengt volgens Amerikaans onderzoek jouw leven tot wel 10 jaar.
  • Wandelen kan vrijwel overal.
  • Wandelen levert weinig tot geen blessures op.

spiergebruik wandeling

Hoe zorgt wandelen voor een gelukkig gevoel?

Door te wandelen maakt het lichaam endorfine aan. Deze endorfine is een stofje in de hersenen die ook wel ‘geluksstofjes’ genoemd worden. Dit stofje zorgt voor een euforisch en prettig gevoel. Door te bewegen gaat de aanmaak van endorfine sneller. 20 minuten wandelen is genoeg voor de aanmaak van een extra hoeveelheid endorfine. Langer wandelen is natuurlijk ook prima. Na het wandelen zal u een prettig gevoel ervaren en weer succesvol verder kunnen met uw werkzaamheden.

Hoeveel afstand wandelen?

Voor de aanmaak van endorfine is 20 minuten wandelen dus genoeg. Maar mocht u andere doelen hebben dan is het verstandig om meer tijd door te stappen. Een bekend doel om af te vallen is 10.000 stappen. Dit komt doorgaans neer op 7 kilometer. Ervan uitgaande dat u een gemiddeld tempo wandelt, kost dit u ongeveer anderhalf uur.

Misschien vind je dit ook interessant?