Hoelang wandel je over 20 km?

Ben jij een beginnende of juist fanatieke wandelaar? Wil jij graag langere afstanden gaan wandelen en ben jij benieuwd hoelang een wandeling van zo’n 20 kilometer duurt? Een wandeling van ongeveer 20 kilometer is niet niks. Zorg ervoor dat je goed voorbereid begint. In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over het wandelen van 20 kilometer.

20km wandelen

Train jezelf voor wandelingen van 20 kilometer

Een wandeling van 20 kilometer is niet iets wat je zomaar doet. Begin dan ook niet van de één op de andere dag met het lopen van zulke grote afstanden. Dit zal zorgen voor overbelasting en een snel verlies van motivatie. Maar wat moet je dan doen? Wij raden om een wandelschema te maken of te kiezen waarbij je 2 à 3 keer per week gaat wandelen en een opbouw in aantal kilometers en snelheid hanteert. Loop bijvoorbeeld de eerste week drie keer 5 kilometer. Houdt tussendoor voldoende rust en ga een week later een iets langere afstand lopen. Wij raden aan om na ruim 12 weken training en voldoende rust te beginnen aan wandelingen van twee uur of meer. Iemand die goed getraind is en al wat ervaring heeft loopt namelijk al snel 5 tot 6 kilometer per uur. Dit betekent dat je tussen de 3 en 4 uur over een wandeling van 20 kilometer zal doen.

20 km wandelen

Waarop letten bij wandelingen van 20 kilometer?

Wanneer je van plan bent om dit soort afstanden te gaan wandelen moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Zo heb je een aantal weken training erop zitten en zorg je ervoor dat je water en fruit bij je hebt. Neem bijvoorbeeld een banaan en een appel mee voor wanneer je honger krijgt. Zo voorkom je dat je ver van huis bent en geen eten kan nemen. Neem niet te veel eten mee, dit kan zorgen voor steek. Verder moet je, maar dat moet eigenlijk altijd, zorgen voor goede wandelschoenen en voldoende kleding aanhebben. Trek meerdere lagen aan zodat je altijd iets uit of aan kan doen wanneer je het warm of koud hebt. Tip: Doe oordopjes met muziek, radio of podcast op tijdens het wandelen. Zo worden wandelingen een stuk leuker.

Voordelen van wandelen

Een voltooien van een wandelschema en wandelingen als deze hebben vele voordelen. Ben jij benieuwd naar een wat de pluspunten van wandelen zijn? We sommen een aantal belangrijke op:

  • Goed om af te vallen
  • Zorgt voor een goede nachtrust
  • Het verkleint de kans op kanker
  • Het verbetert de conditie
  • Wandelen is goed voor (been)spieren.

Misschien vind je dit ook interessant?