Regenhoezen voor tijdens het wandelen

Ben je een fanatiek wandelaar en loop je regelmatig door een natte berm, nat gras of tijdens een behoorlijke regenbui? Irriteer jij je aan het feit dat je hier natte sokken en natte voeten aan overhoudt? Dan zijn zogenaamde regenhoezen iets voor jou. Benieuwd wat dit inhoudt en hoe dit werkt? In dit artikel nemen we het met je door.

regenhoezen wandelschoenen

Waterdichte schoenen niet voldoende

Misschien herken je dit wel? Je koopt een paar waterdichte schoenen. Maar na de eerste en de beste wandeling door de regen zijn je sokken en voeten alsnog nat geworden. Het is iets waar je allesbehalve vrolijk van wordt. In veel van gevallen ligt het niet aan de schoenen. Dit omdat wandelschoenen met veel zorg gemaakt zijn.

Echter blijft dan de vraag over: hoe worden je sokken en voeten toch nat? Het antwoord hierop is relatief simpel. Het water loopt in zo’n geval via je broek en via je sokken, je schoen binnen.

Na een kleine regenbui of kortstondig wandelen door de berm zal je hier niet veel van merken. Echter na verloop van tijd zal jij je toch weer irriteren aan die drijfnatte voeten.

Gebruik van regenhoezen en schoenhoezen

Een oplossing daar tegen is het gebruik van regenhoezen en schoenhoezen. Dit zijn hoezen die de bovenkant van de schoen afdekken. Hierdoor zal het water langs je schoen druppen in plaats van in de schoen.

Gamaschen en gaiters

Schoenhoezen en regenhoezen worden ook wel gamaschen of gaiters genoemd. De hoezen bedekken deels je been en deels je schoen waardoor er geen water, steentjes of zand in je schoen kan komen.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende regenhoezen, schoenhoezen en overschoenen te krijgen. We nemen de meest voorkomende modellen met je door.

Waterdichte schoenhoes

De waterdichte schoenhoes is de meest standaarduitvoering. Deze versie is in vrijwel elke outdoor winkel te krijgen. De schoen hoezen lopen tot aan de knie en zijn makkelijk aan te trekken. Bij het ontwikkelen van de hoes is overal aan gedacht. Dat blijkt wel uit het feit dat de hoes makkelijk te verstellen is. Hierdoor is die behoorlijk universeel waardoor die vrijwel iedereen past. Verder is er nagedacht over het loopcomfort. Zo is de hoes eenvoudig vast te maken. Iets wat belangrijk is, dit omdat je tijdens het lopen niet de irritatie wil van afzakkende of verschuivende schoenhoezen.

Mini gaiters

Voor het lopen op warme dagen of voor het lopen in een korte broek raden we aan om te kijken naar een mini gaiter. Een mini gaiter is veelgebruikt alternatief op de traditionele overschoen. Het effect en de functie van de producten zijn hetzelfde. Het verschil zit hem in de grote van het product. Zo komt een mini gaiter net boven de enkel uit. Hierdoor heb je minder last van de warmte. Daarnaast ziet dit er bij een korte broek mooier uit.

Elastische schoenhoezen

Is water niet je grootste irritatie? Irriteer jij je voornamelijk aan takjes, steentjes of andere rotzooi in je schoen? Dan kun je het beste voor een elastische schoenhoes of gaiter kiezen. Deze zijn vaak waterafstotend en niet 100% waterdicht. De elastische schoenhoes is in verschillende lengtes te krijgen maar komen vaak niet boven het begin van de kuit uit.

Misschien vind je dit ook interessant?