Wat doet wandelen met je benen?

Wilt u beginnen met wandelen of bent u hier al mee begonnen? Bent u benieuwd wat wandelen doet met uw beenspieren en verdere gezondheid? Wandelen is een hele goede manier om verschillende spieren in uw lijf te trainen en heeft daarnaast nog talloze voordelen. Wilt u graag meer weten over de pluspunten van wandelen? In dit artikel vertellen we alle belangrijke informatie die u moet weten wanneer u wilt gaan wandelen.

wat doet wandelen met benen

Effecten van wandelen op uw beenspieren

Wandelen heeft dus vele positieve gevolgen. Zeker wanneer u regelmatig wandelt en een gedegen schema hanteert zal uw gezondheid sprongen maken. Deze gevolgen zijn misschien niet allemaal direct merkbaar, maar weldegelijk erg belangrijk. Wat wandelen met uw beenspieren doet is, zeker op de lange termijn, erg goed voor uw vitaliteit. Wandelen zorgt voor spiergroei in uw kuiten, bovenbenen, hamstring en billen. Maar dat is niet het enige. Ook het kraakbeen, bijvoorbeeld bij uw enkels en knieën, krijgt een boost van het regelmatig voltooien van een wandeling.

Andere voordelen van wandelen

Wandelen is een hele toegankelijke en eenvoudige manier van beweging. In pauzes of andere momenten dat u geen verplichtingen heeft bent u zo weg. Wandelen is een kwestie van schoenen aantrekken en beginnen, geen ingewikkelde voorbereidingen dus. Naast de positieve effecten voor uw benen heeft wandelen nog talloze andere voordelen. Deze voordelen zijn zowel voor uw gezondheid op de lange en korte termijn als voor uw mentale gesteldheid. De andere pluspunten van wandelen zijn:

  • Wandelen vermindert stress.
  • Wandelen zorgt voor een goed humeur.
  • Wandelen verlaagt de kans op diabetes.
  • Wandelen is een goede manier om af te vallen.
  • Wandelen is goed voor spieren in uw core.
  • Wandelen verlaagt de kans op verschillende vormen van kanker.
  • Wandelen zorgt voor een betere nachtrust.
  • Wandelen in uw pauzes zorgt voor een efficiëntere (werk)dag.
  • Wandelen biedt ontspanning en is dus perfect om uw hoofd even leeg te maken.

wandelen goed voor de benen

Advies voor beginnende wandelaars

Mensen die beginnen met wandelen moeten met een aantal zaken rekening houden. Zo is het voor het behouden van motivatie goed om een wandelschema en –app te gebruiken. Een schema geeft u duidelijk een beeld van wat hoeveel en wanneer u moet wandelen, een app houdt statistieken bij en toont u records en progressie. Dit laatste is erg belangrijk voor het in stand houden van uw motivatie. Een wandelschema kent een opbouw en heeft ook rustdagen. Heeft u een keer een wandeling gemist? Dat geeft niks. U hoeft deze wandeling niet in te halen, maar kunt gewoon het schema blijven volgen. Mocht het vaker voorkomen dan raden wij wel aan om de gemiste wandelsessie in te halen.

Misschien vind je dit ook interessant?