Zware benen tijdens een voetbalwedstrijd

Herken je dat? Dat je benen tijdens een voetbalwedstrijd heel zwaar aanvoelen? Wil je graag vrijuit voetballen zonder dat je last hebt van zware benen? In dit artikel geven we een paar praktische tips.

zware benen voetbal

Zorg voor voldoende energie

Sporten is soms te vergelijken met auto rijden. Zodra je gaat rijden met weinig brandstof kom je niet zo ver. Je tank raakt eerder leeg waardoor je niet meer vooruitkomt. Dat werkt met sporten net zo. Het is belangrijk dat je voldoende brandstof tot je hebt genomen. Hou voor dat je wedstrijd begint dus rekening met wat je eet en hoeveel je eet.

Warming-up

Het is heel belangrijk om een goede warming-up te doen. Tijdens de warming-up bereid je jouw lichaam voor op wat er komen gaat. Maar naast dat stroomt er tijdens een warming-up en tijdens de wedstrijd meer bloed door je benen. Hierdoor krijgen je benen meer zuurstof en zal de vermoeidheid in je menen ietwat afnemen.

goede warming-up

Eet in de rust

Het is belangrijk om je lichaam te blijven voorzien van energie. Wacht hier niet te lang mee. Zodra je heel lang wacht kan het al te laat zijn. Daarom raden we aan om in de rust iets te drinken en te eten. Denk hierbij aan een water, sportdrank, energiereep, energiegel of een banaan.

Leef naar de wedstrijd toe

Train je met jouw team 1 keer, 2 keer of 3 keer in de week? Ben jij volhardend, een doorzetter en altijd aanwezig? Dan wordt dat naar alle waarschijnlijkheid door jouw trainer en medespelers erg op prijs gesteld. Echter is het verstandig om het trainingsschema niet als heilig te verklaren. Wat je wilt voorkomen is dat je de hele week lekker traint en vervolgens op de wedstrijddag last hebt van zware en vermoeide benen.

300x250

Compressiekleding

Het dragen van compressiekleding is een absolute aanrader. Compressiekleding zit erg strak en zorgt ervoor dat de doorbloeding van de spieren wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de afvoer van afvalstoffen versneld en zullen je spieren minder snel verzuren.

Voetballers dragen vaak compressiekousen of een compressieshort. De kousen worden onder de voetbalsokken gedragen. En de compressieshort wordt onder de wedstrijdbroek gedragen. Daarnaast heeft een compressieshort als voordeel dat je beter beschermd bent tegen schaafplekken op het moment dat je een sliding inzet of getackeld wordt.

Mocht je nou op een hoger niveau spelen dan is het van belang dat de kleur van de onderkleding gelijk is aan de kleur van je wedstrijdtenue. Zo mag je bijvoorbeeld niet met een zwart compressieshort spelen als je wedstrijdbroek rood van kleur is.

  • Mcdavid Hdc™ Compressieshort
  • Knapman Compressiebroek 
  • Gladiator Sports Compressie broek 

Magnesium of vitamine te kort

Magnesium heel belangrijk voor de werking van je spieren. Daarom is het van belang om voldoende magnesium tot je te nemen. Mocht je nou blijvende vermoeidheid hebben dan kun jij je hierop laten testen. Mocht je nou een te kort hebben dan raden we je aan om deze aan te vullen. Zij het dat een magnesium te kort niet heel vaak voorkomt dit om het eenvoudige feit dat het in heel veel voedingsmiddelen zit.

Verder is vitamine D van belang voor de werking van je spieren. Het zou kunnen dat bij een te kort aan vitamine D dat de spieren minder goed werken met als gevolg vermoeide benen en zware benen.

Toch raden we af om zomaar wat supplementen in te nemen. Laat je eerst testen. Het innemen van supplementen terwijl je geen tekort hebt schiet zijn doel voorbij. De huisarts kan je hiermee helpen en je vervolgens ook een juist advies geven.

Misschien vind je dit ook interessant?