Waarom energierepen?

Ben je een fanatiek sporter en vraag jij je af waar energierepen goed voor zijn? Ben je benieuwd of energierepen daadwerkelijk werken? In dit artikel nemen we alles met je door als het gaat om energierepen!

waarom energierepen

Wat is een energiereep?

Een energiereep wordt ook wel een energy bar genoemd en voorziet de sporter van extra energie. De reep wordt vaak voor de sportactiviteit of tijdens de sportactiviteit ingenomen.

Er zijn heel veel verschillende soorten, smaken en merken energie repen met allemaal dezelfde functie: namelijk jou als sporter op een gemakkelijke manier voorzien van energie. Er zijn repen die voornamelijk bestaan uit haver maar er zijn ook repen die voor een groot deel uit glucose bestaan. De keus hiertussen is afhankelijk van toepassing, smaak en evt. allergieën.

De verschillende sportrepen bestaan uit verschillende bronnen van koolhydraten. We maken onderscheid in drie verschillende koolhydraten.

  • Complexe koolhydraten als zetmeel: middellange tot langdurige energie
  • Maltodextrine: middellange tot snelle energie
  • Glucose: snelle energie

energiereep kopen

Voordelen van een energy bar

Een energiereep heeft meerdere voordelen. We sommen er een paar voor je op!

Makkelijk mee te nemen

Allereerst is een energy bar zo geproduceerd dat het makkelijk mee te nemen is. Dat komt met name duursporters als hardlopers, wielrenners en mountainbikers goed van pas.

Verschil tussen energy gel en energy bar

Het grootste verschil tussen gels en repen is de snelheid waarmee je energie is aangevuld. Gels vullen de energie doorgaans een stuk sneller aan dan repen. Dit komt omdat repen een vaste vorm hebben en in de maag moet afgebroken. De toegift van energie duurt dus langer maar heeft als voordeel dat het meer verdeeld wordt.

Ingrediënten

Een sportreep bestaat uit verteerbare koolhydraten. Dat betekent dat ze kunnen worden opgenomen en dat ze je energie geven. Dat is heel anders bij het eten van brood en/of graanrepen. Deze bevatten onder andere voedingsvezels. Vezels zijn niet verteerbare koolhydraten en geven daarom ook geen energie. Deze hebben dus geen functie voor het krijgen van meer energie. Sterker nog, vezels zijn goed voor je darmwerking waardoor een toiletbezoek wordt gestimuleerd. Iets wat je juist wilt voorkomen op het moment dat je aan het sporten bent.

SportSport