Tips voor meevoetballende keeper

Ben jij trainer, keeper of wil je graag keeper worden en ben je opzoek naar tips? In dit artikel nemen we een paar tips en aandachtspunten met je door zodat jij jezelf of iemand anders kunt verbeteren in het meevoetballen.

tips meevoetballende keeper

Waarom is meevoetballen belangrijk?

Met name in Nederland is het heel belangrijk dat een keeper mee voetbalt. In het Nederlands voetbal DNA zit dat we vrijwel alles voetballend willen oplossen. Dat wil zeggen dat we de bal niet snel naar voren roeien en daar een duel uitvechten. Nee, in veel gevallen gaan we voor verzorgd voetbal waarbij we de tegenstander van achteruit proberen te ontregelen. Een keeper is daarin ontzettend belangrijk dit vanwege de eenvoudige reden dat het voetbal in Nederland dus achterin (bij de keeper) begint. Daarnaast heb je met een keeper die goed met zijn voeten is een man meer waardoor het makkelijker wordt om de vrije man te vinden.

Waar begint het mee?

We kunnen allerlei nuttige tips geven maar het begint ten alle tijde met een goede basistechniek. Een goede techniek is om meerdere redenen belangrijk. De eerste reden is dat je de bal sneller onder controle hebt waardoor de tegenstander je niet tot amper onder druk kan zetten. Onder een goede techniek verstaan we ook een goede traptechniek. Een goede traptechniek is ontzettend belangrijk en waardevol. Dit om de eenvoudige reden dat je de vrijstaande medespelers niet alleen ziet maar ook weet te bereiken.

mee voetballen als keeper

Vooruit denken en vooruit kijken

Als keeper ben je enorm kwetsbaar. Eén klein foutje kan direct een tegengoal betekenen. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf goed voorbereid op wat er komen gaat. Door vooruit te denken en vooruit te kijken ben jij de tegenstander een stap voor waardoor de kans op een fout aanzienlijk afneemt.

Aanspeelbaar zijn

Voor een keeper is het belangrijk op een actieve rol aan te nemen. Vaak zien we dat bij de opbouw keepers alleen maar in het doel staan te wachten. Maar dat is bij een voetballende keeper niet gewenst. Een voetballende keeper moet bezig zijn met waar hij aanspeelbaar is en kan worden. Belangrijk is dat hij een positie kiest naast de goal. Mocht er een polletje in het gras zitten of de bal moeilijk controleerbaar zijn dan weet je zeker dat de bal niet in de goal verdwijnt maar ernaast. En een corner weggeven is in dat geval behoorlijk minder erg dan het weggeven van een doelpunt.

Het spel lezen

Zodra je het spel kunt lezen weet je wat er in bepaalde situaties gaat gebeuren. Hierdoor handel je sneller en kies je de beste optie. Het spel leren lezen is iets wat na verloop van tijd zelf gebeurd. Ervaren en oudere keepers zijn hier dan ook vaak beter in dan bijvoorbeeld keepers in jeugdelftallen. Mocht je dit nou willen oefenen dan is het aan te raden om voetbalwedstrijd te gaan kijken. Focus je in dat geval op het voetballende gedeelte van de keeper, bekijk wat de situaties is en bekijk welke keuzes er worden gemaakt.

Keepable.nl 

Heb lef

Als voetballende keeper heb je het nodige lef nodig. Zo is het in sommige situaties van belang dat je uit het veilige doelgebied stapt. Je zult uit je doel moeten durven komen om als voetballende keeper echt het verschil te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is Manuel Neuer. De Duitse keeper is in sommige gevallen wel eens op de middellijn te vinden.

Naar de bal toe

We noemden het hierboven al even. Het is niet wenselijk dat je als voetballende keeper afwacht. Dat geldt in dit geval ook. Wacht niet tot de bal bij jou komt maar neem het initiatief en ga naar de bal toe. Dit kan in verschillende situaties. Het kan zijn dat je ver voor je doel staat en dat er een bal door de tegenstander over de verdediging wordt getrapt. In dat geval zal je als een soort van laatste man moeten fungeren en de bal moeten durven aanvallen. Maar het kan ook zijn dat je medespelers de bal hebben en dat je door het kiezen van de juiste positie je nadrukkelijk laat gelden. In beide gevallen wacht je niet af maar kies je er bewust voor om naar de bal toe te gaan.

Coach je medespelers

In 9,9 van de 10 situaties heb je als keeper het hele veld voor je. Dat betekent dus ook dat je een goed overzicht hebt. Maak hier goed gebruik van. Dit kan door de spelers voor jou te coachen. Als jij ziet dat er aan de linkerkant van het veld weinig ruimte is en aan de rechterkant van het veld veel ruimte. Dan kun je de linie voor jou hierop attenderen. Hierdoor heb je de bal niet gehad maar heb je wel een belangrijk aandeel in de opbouw.

medespelers coachen

Realiseer je dat je een keeper bent

Uiteindelijk ben je ‘gewoon’ een keeper. Je kunt nog zo goed zijn maar balverlies leiden als keeper is behoorlijk risicovoller dan balverlies leiden als aanvaller. Neem dus niet te veel risico. Je wilt immers van toegevoegde waarde zijn en je team niet benadelen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Keepable.nl