Wanneer wordt er een penaltyserie gehouden?
Strafschoppenseries vinden plaats in bepaalde toernooien. Op belangrijke toernooien zoals het WK, EK en de Champions League wordt er in de knock-outfase van het toernooi na een gelijkspel eerst een verlenging gespeeld. Wanneer de stand na deze verlenging nog steeds gelijk is worden er strafschoppen genomen. Het team dat de meeste strafschoppen raak schiet gaat door naar de volgende ronde of wint in het geval van een finale het toernooi.
In de Champions League worden er echter twee knock-out wedstrijden gehouden per ronde en gelden bij een gelijke stand over twee wedstrijden de uitdoelpunten dubbel. Dit zorgt ervoor dat verlengingen en strafschoppenseries alleen plaats vinden bij gelijke spelen waarbij de teams evenveel uitdoelpunten hebben gemaakt. In de praktijk komt dit maar relatief weinig voor.
In sommige gevallen wordt er na een gelijke stand na het verstrijken van de reguliere speeltijd direct strafschoppen genomen. De verlenging wordt dan overgeslagen. Dit gebeurt tegenwoordig bij toernooien de vergelijkbaar zijn met de Johan Cruijff Schaal in Nederland. Deze prijzen worden aan het begin van de competitie uitgereikt en men wil niet dat er in het begin van een lang seizoen als een zware verlenging moet worden gevoetbald.
Hoe verloopt een strafschoppenserie?
Wanneer de scheidsrechter affluit voor het einde van de wedstrijd of verlenging en er strafschoppen moeten worden genomen gaat er opnieuw worden getost. De speler die de tos wint, mag kiezen aan welke kant van het veld de strafschoppen mogen worden genomen. Voordat de penalty’s worden genomen heeft de trainer bij al zijn spelers geïnformeerd wie er een strafschop willen nemen. Beide teams nemen vijf strafschoppen. Het team dat hiervan het meest weet te benutten, wint de wedstrijd. Wanneer de teams evenveel rake strafschoppen hebben, wordt er overgeschakeld naar een sudden death-systeem. Dit betekent dat elke misser fataal kan zijn. Wanneer er elf strafschoppen moeten worden genomen, komt elke speler (inclusief de keepers) aan de beurt.
Lange strafschoppenseries
De geschiedenis van het voetbal kent een aantal absurd lange strafschoppenseries. Zo werd er in Tsjechië een penaltyserie met een totaal van 52 strafschoppen met 22-21 gewonnen door SK Batov 1930, vond er in het bekertoernooi van Namibië een strafschoppenserie van 48 strafschoppen plaats en won Jong Oranje de halve finale van het EK Onder-21 in 2007 na strafschoppen met 13-12. In totaal namen de twee jeugdploegen 32 penalty’s.