Hoe lang duurt een volleybalwedstrijd?

Wil je graag weten hoe lang een volleybalwedstrijd duurt? Kijk je op dit moment volleybal en heb je geen idee hoe lang zo’n wedstrijd duurt? In dit artikel nemen we het met je door.

hoelang volleybalwedstrijd

Er wordt niet op tijd gespeeld

Bij volleybal wordt er niet op tijd gespeeld. Een wedstrijd is namelijk afgelopen wanneer één van de twee partijen een x-aantal sets binnenhaalt. Op vrijwel elk niveau ligt dit aantal op 3 sets. Dus het team dat als eerste 3 sets wint heeft de wedstrijd gewonnen.

Zij het dat teams vanaf de eerste divisie altijd 4 sets spelen. In dat geval kan er ook een 2-2 gelijkspel op het scorebord verschijnen. Mocht zich dit voordoen dan wordt er een beslissende 5e set gespeeld.

Deze 5e en beslissende set verschilt van de overige sets. Er wordt namelijk niet tot en met 25 punten gespeeld maar tot en met 15 punten. Belangrijk om te weten is dat deze set altijd gewonnen moet worden met een minimaal verschil van twee punten. Dus mocht het 14-14 staan en één van de teams 15-14 maken dan moet er nog een punt bijkomen om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Aangepast puntensysteem

In Nederland en België wordt er een Rally Point Systeem gespeeld. Dit systeem is in 2000 toegepast en zorgt dat elke rally in een punt resulteert. Eén van de redenen dat dit systeem is toegepast is dat er in het verleden veel rally’s werden gespeeld zonder dat er punten werden behaald. Toen was namelijk de regel dat alleen het team dat de opslag had punten kon scoren. Nadeel hiervan was dat het ten koste ging van het amusement en dat de sets en wedstrijden soms erg lang konden duren!

gemiddelde tijd volleybal

Hoe lang duurt een volleybalwedstrijd gemiddeld?

Laten we vooropstellen dat het moeilijk is om een gemiddelde vast te stellen. Dit omdat dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. Eén van die factoren is of een wedstrijd gelijk opgaand is of eenzijdig is. Een eenzijdige wedstrijd is logischerwijs veel sneller afgelopen dan een gelijk opgaande strijd.  Dit komt omdat er minden punten worden gemaakt dan in een gelijk opgaande strijd.

Om je toch een indicatie te geven zeggen wagen we ons toch aan een gemiddelde. Dit gemiddelde is erg ruim genomen en dus van verschillende zaken afhankelijk. Daarnaast gaan we uit van een tijd inclusief dweilpauzes en time-outs.

  • Duur volleybalwedstrijd: tussen één en twee uur

Misschien vind je dit ook interessant?