Krachtoefeningen voetballers

Voetbal is door de jaren heen steeds sneller en fysieker geworden. Om mee te kunnen in het hoge tempo en de fysieke strijd heb je een bepaald aantal dingen nodig. Denk hierbij aan snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en sprongkracht. Deze eigenschappen worden voor een deel bepaald door jouw genen, maar zijn ook te trainen.

krachttraining voetballers

Welke oefeningen werken het effectiefst

Krachttraining kan voetballers helpen om specifieke vaardigheden op het gebied van fysieke kracht te ontwikkelen. Om dit te doen zijn er verschillende methodes. Hierbij kun je denken aan weerstand training met fitnessapparaten, plyometrie (methode die gericht is om in zo’n kort mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk kracht te genereren), explosieve kracht oefeningen, gewichtheffen en specifiek voetbal gerelateerde oefeningen.

Geen spiermassa, maar spierkracht

Veel topvoetballers als Lionel Messi, Neymar Júnior en Jadon Sancho zijn allen getraind, maar toch erg licht. Zij trainen niet om zoveel mogelijk spiermassa te genereren, maar richten zich op het ontwikkelen van zoveel mogelijk spierkracht. Spiermassa zou hen namelijk onnodig zwaar maken. Hierdoor zullen zij snelheid en behendigheid juist kunnen verliezen. Voor het ontwikkelen van meer spierkracht is een toename van spiermassa geen vereiste.

Oefeningen

Tijdens voetbal werk je veel duels af. Om meer duelkracht te genereren is het belangrijk dat je meer kracht hebt in jouw hele lichaam. We nemen een paar effectieve trainingen met je door!

Opdrukken

Ga met je knieën op een matje zitten en plaats je handen, recht onder de schouders, op de grond. Zorg ervoor dat het lichaam van het hoofd tot de knieën een rechte lijn vormt en span je buikspieren strak aan. Laat je lichaam zakken en druk het vervolgens omhoog vanuit de armen.

opdrukken kracht voetbal

Planken

Ga met je knieën op een matje zitten en plaats je onderarmen, recht onder de schouders, op de grond. Strek nu je benen een voor een naar achter en zorg ervoor dat je alleen leunt op je tenen en onderarmen. Maak van je lijf een zo recht mogelijke lijn en probeer deze positie zo lang mogelijk vol te houden.

Mountainclimbers

Deze oefening zorgt voor meer snelheid omdat je hiermee je heupen traint. De oefening gaat als volgt. Positioneer jezelf in opdruk stand en trek je benen één voor één zover mogelijk naar je armen. Houdt dit een minuut vol en hanteer een hoog tempo. Neem na een minuut rust en probeer vervolgens nog een aantal sessies.

Stabiliteit

Deze oefening zorgt voor meer stabiliteit en is goed voor jouw onderlichaam. Ga op één been op de grond staan. Als jij op je linkerbeen staat dan doe je jouw rechterarm omhoog. Zwaai met je been naar achter en met je arm naar voren. Begin klein en buig steeds verder totdat je uiteindelijk je tenen aanraakt. Als je die raakt probeer je dat nog een aantal keer te doen totdat je van kant wisselt. Blijf tijdens de oefening zoveel mogelijk in balans.

Hamstring oefening 

Veel voetballers krijgen vroeg of laat last van hun hamstring. Om deze te trainen is er een goede en eenvoudige oefening. Ga met je rug op de grond liggen en buig je knieën licht. Hoe meer je je benen van je billen afhoudt, hoe meer je jouw hamstring traint. Leg je armen naast je neer. Til nu je bekken op en houdt deze positie even vast als je boven bent. Laat je bekken vervolgens rustig zakken en herhaal dit een aantal keer.

Relevante producten

  • Fitnessmat / trainingsmat
  • Tunturi slimme dumbbell set 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport