Verschillende ondergronden
Zoals gezegd zijn er verschillende ondergronden waar hockey op wordt gespeeld. Om je een goed beeld te geven sommen we ze voor je op:
- Natuurgras
- Kunstgrasveld dat met zand ingestrooid is
- Waterveld
- Semi-waterveld (combinatie van een water- en kunstgrasveld)
Waterveld bij hockey
Watervelden zie je voornamelijk terug bij grote hockeyclubs die voornamelijk te vinden zijn in de profwereld. Dit vanwege het feit dat watervelden vrij duur zijn in aanschaf en onderhoud. Zeker als je dit vergelijkt met de normale kunstgrasvelden die worden ingestrooid met zand.
Een waterveld heeft meerdere voordelen. Zo heeft het veld een positieve invloed op de snelheid van de bal en het consistent rollen van de bal. Ook levert dit type veld aanzienlijk minder brandwonden en schaafwonden op. Zodra een speler op kunstgras valt of glijdt zorgt dit 9 van de 10 keer voor hele vervelende en pijnlijke plekken. Iets wat bij dit type veld vrij beperkt blijft.
Einde van het waterveld
Ondanks de vele voordelen is het aannemelijk om te de denken dat het waterveld op ten duur tot het verleden behoort. Zo wordt er na alle waarschijnlijkheid tijdens de zomerspelen van 2024 in Parijs al niet meer op een waterveld gespeeld. Eén van de motieven van dit besluit is dat er heel veel water verloren gaat die ook op een andere manier ingezet kan worden. Voor velen is het moeilijk verkoopbaar dat er zoveel water verspild wordt voor het spelen van een hockeywedstrijd terwijl er nog heel veel mensen op de wereld zijn die onvoldoende drinkwater hebben.
Wat zijn de alternatieven?
Op dit moment wordt er wereldwijd gezocht naar geschikte alternatieven. Men zoekt naar een veld die de voordelen kent van een waterveld maar waarbij geen water verspild wordt.