Compressiesokken

Loop je regelmatig hard en ben je benieuwd wat de werking is van compressiesokken? In dit artikel lichten we de voor en nadelen toe.

compressiesokken

Lange sokken tijdens het hardlopen

Het kan zijn dat je nog niet bekend bent met compressiesokken. Misschien vind je het een raar modeverschijnsel dat hardlopers met lange sokken rondlopen. Maar die sokken hebben dus een functie en dat gaan we in dit artikel toelichten.

Hoe draag je compressiesokken?

Er is geen vaste regel over wanneer en hoe je de sokken dragen moet. De ene loper vindt het prettig om de sokken te dragen tijdens wedstrijden en de ander gebruikt de sokken alleen tijdens rustige trainingen.

Er is één belangrijke regel bij het dragen van de sokken. En dat is dat de sokken goed aangesloten moeten zitten. De sok mag strak aanvoelen en zelfs een tijdelijk afdruk op je been achterlaten. Op het moment dat de sokken niet goed aangesloten zitten hebben de sokken namelijk geen enkele functie.

compressiesokken en compressiekousen tijdens het hardlopen

Waarom compressiesokken dragen?

Er zijn verschillende redenen om compressiesokken te dragen. We nemen ze in het kort met je door.

Blessures

Het is gebleken dat het dragen van compressiesokken blessures als scheenbeen klachten, spierkrampen en achillespees klachten kan voorkomen.

Verbetering prestaties

Zodra het lichaam beweegt stroomt er bloed door de onderbeenspieren terug naar het hart. De afvalstoffen worden in dit proces vervangen voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed. Dit proces wordt bevorderd wanneer je compressiekousen draagt. De kousen zorgen er namelijk voor dat je de afvalstoffen makkelijker kwijtraakt waardoor je spieren goed kunnen blijven werken.

Herstel

Hardlopen met compressiesokken draagt in positieve zin bij aan het herstel. Uit onderzoek is gebleken dat lopers minder spierpijn ervaren en dat er na het lopen met compressiekousen minder spierschade ontstaat.

Dus of je nou een intensieve of een rustige training op het programma hebt staan. In beide gevallen loont het om de kousen uit de kast te trekken!

Compressiekousen kopen

Ben je van plan om compressiekousen te kopen? Is het de eerste keer dat je in aanraking komt met dit product? Dan is het verstandig om je goed te laten adviseren!

Top 3 compressiekousen

  • Enforma compressiekous
  • Compressport
  • Sockwell