Wat zijn de grote voordelen van compressiekousen?

Compressiekousen zijn niet alleen trendy accessoires, maar ook waardevolle hulpmiddelen voor hardlopers. Of je nu een beginnende jogger bent of een ervaren marathonloper, compressiekousen kunnen je prestaties verbeteren en je hersteltijd verkorten. In deze blog ontdek je de voordelen van compressiekousen en waarom ze een essentieel onderdeel kunnen zijn van je hardlooproutine. Leer waarom compressiekousen de bloedcirculatie verbeteren, spiervermoeidheid verminderen en je hardloopervaring naar een hoger niveau tillen.

compressiekousen

Lange sokken tijdens het hardlopen

Het kan zijn dat je nog niet bekend bent met compressiesokken. Misschien vind je het een raar modeverschijnsel dat hardlopers met lange sokken rondlopen. Maar die sokken hebben dus een functie en dat gaan we in dit artikel toelichten.

Hoe draag je compressiesokken?

Er is geen vaste regel over wanneer en hoe je de sokken dragen moet. De ene loper vindt het prettig om de sokken te dragen tijdens wedstrijden en de ander gebruikt de sokken alleen tijdens rustige trainingen.

Er is één belangrijke regel bij het dragen van de sokken. En dat is dat de sokken goed aangesloten moeten zitten. De sok mag strak aanvoelen en zelfs een tijdelijk afdruk op je been achterlaten. Op het moment dat de sokken niet goed aangesloten zitten hebben de sokken namelijk geen enkele functie.

groepsfoto waarvan 2 mensen met compressiekousen

Waarom compressiesokken dragen?

Er zijn verschillende redenen om compressiesokken te dragen. We nemen ze in het kort met je door.

Blessures

Compressiekousen kunnen helpen blessures te voorkomen of verminderen bij hardlopers. Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen bijdragen aan blessurepreventie:

 • Ondersteuning van spieren en gewrichten: Compressiekousen bieden een gerichte druk op de spieren en gewrichten, waardoor ze meer ondersteuning krijgen tijdens het hardlopen. Dit kan helpen bij het verminderen van de belasting en de impact op de spieren, pezen en gewrichten, waardoor het risico op overbelasting en blessures zoals shin splints, achillespeesontsteking en verstuikingen wordt verminderd.
 • Verbeterde bloedcirculatie: Compressiekousen bevorderen een betere bloedcirculatie in de benen. Ze helpen bij het stimuleren van de bloedstroom van de voeten naar het hart, waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter worden afgeleverd aan de spieren en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit kan helpen bij het voorkomen van spierkrampen, vermoeidheid en andere problemen die kunnen leiden tot blessures.
 • Vermindering van spiertrillingen: Tijdens het hardlopen kunnen spieren trillen als gevolg van de impact op de grond. Compressiekousen helpen bij het verminderen van deze trillingen door druk uit te oefenen op de spieren. Dit kan helpen bij het verminderen van de spiervermoeidheid en het risico op blessures zoals spierverrekkingen en -scheuren.

Het is belangrijk op te merken dat compressiekousen geen garantie bieden tegen blessures en dat andere preventieve maatregelen, zoals het correct opwarmen en stretchen, het dragen van geschikt schoeisel en het luisteren naar je lichaam, ook van belang zijn. Compressiekousen kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn op je blessure preventieprogramma. Raadpleeg altijd een medische professional als je specifieke blessure problemen hebt of vragen hebt over het gebruik van compressiekousen.

Verbetering prestaties

Compressiekousen kunnen verschillende voordelen bieden voor het verbeteren van de prestaties van hardlopers. Hier zijn enkele manieren waarop compressiekousen kunnen bijdragen aan prestatieverbetering:

 • Verbeterde spierefficiëntie: Compressiekousen zorgen voor een gerichte druk op de spieren, wat kan helpen bij het verminderen van spiertrillingen en oscillatie tijdens het hardlopen. Dit zorgt voor een betere spierstabiliteit en -efficiëntie, waardoor je minder energie verspilt en meer kracht kunt genereren tijdens het hardlopen. Hierdoor kun je efficiënter lopen en mogelijk je looptechniek verbeteren.
 • Verhoogde bloedcirculatie en zuurstoftoevoer: De compressie van de kousen helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen. Dit resulteert in een betere zuurstoftoevoer naar de werkende spieren, waardoor je uithoudingsvermogen en prestaties kunnen verbeteren. Door het verhoogde zuurstofniveau in de spieren kun je langer op een hoog intensiteitsniveau blijven hardlopen.
 • Sneller herstel: Naast het verbeteren van de prestaties tijdens het hardlopen, kunnen compressiekousen ook helpen bij een sneller herstel na de training of wedstrijd. Ze bevorderen de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur, en verminderen spierstijfheid en ontstekingen. Dit kan leiden tot een sneller herstel en minder spierpijn, waardoor je sneller weer klaar bent voor je volgende hardloopsessie.
 • Mentale ondersteuning: Het dragen van compressiekousen kan ook psychologische voordelen bieden. Veel hardlopers ervaren een gevoel van vertrouwen en mentale focus wanneer ze compressiekousen dragen, wat kan bijdragen aan een verbeterde prestatie.

Het is belangrijk op te merken dat de prestatievoordelen van compressiekousen individueel kunnen variëren. Niet elke hardloper zal dezelfde voordelen ervaren. Het is raadzaam om verschillende merken en modellen uit te proberen om te bepalen welke compressiekousen het beste bij jou passen en jouw prestaties ten goede komen.

Herstel

Hardlopen met compressiesokken draagt in positieve zin bij aan het herstel. Uit onderzoek is gebleken dat lopers minder spierpijn ervaren en dat er na het lopen met compressiekousen minder spierschade ontstaat.

Dus of je nou een intensieve of een rustige training op het programma hebt staan. In beide gevallen loont het om de kousen uit de kast te trekken!

Compressiekousen kopen

Ben je van plan om compressiekousen te kopen? Is het de eerste keer dat je in aanraking komt met dit product? Er zijn verschillende merken en modellen compressiekousen beschikbaar die geschikt zijn voor hardlopen. Hier zijn enkele populaire opties (wereldwijd):

 • CEP Compression Run Socks: CEP staat bekend om hun hoogwaardige compressiekleding. De CEP Compression Run Socks bieden gerichte compressie om de bloedcirculatie te verbeteren en spiertrillingen te verminderen.
 • 2XU Compression Performance Run Socks: 2XU is een bekend merk op het gebied van compressiekleding. Hun Performance Run Socks bieden graduele compressie en ondersteuning voor de kuitspieren tijdens het hardlopen.
 • Zensah Tech+ Compression Socks: Zensah staat bekend om hun comfortabele compressiekleding. De Tech+ Compression Socks bieden gerichte compressie en zijn gemaakt van ademend materiaal om je voeten koel en droog te houden tijdens het hardlopen.
 • Nike Elite Compression OTC Running Socks: Nike is een bekend sportmerk en biedt ook compressiekousen voor hardlopers. De Elite Compression OTC Running Socks bieden compressie op de juiste plaatsen en hebben een goede pasvorm.

Ook Nederland kent een paar hele goede en bekende opties:

 • Herzog Medical: Herzog Medical is een Nederlands merk dat gespecialiseerd is in compressiekousen voor sporters. Hun compressiekousen bieden gerichte ondersteuning voor de kuitspieren en helpen bij het verminderen van spiertrillingen en het verbeteren van de bloedcirculatie tijdens het hardlopen.
 • STOX Energy Socks: STOX is een Nederlands merk dat compressiekousen ontwikkelt voor sportieve activiteiten. Hun Energy Socks zijn ontworpen om de bloedcirculatie te verbeteren, spiervermoeidheid te verminderen en het herstel te bevorderen na het hardlopen.
 • Compressport: Hoewel Compressport geen Nederlands merk is, is het in Nederland goed verkrijgbaar en populair onder hardlopers. Ze bieden een breed scala aan compressiekousen die geschikt zijn voor verschillende sporten, waaronder hardlopen. Hun kousen zijn ontworpen om de prestaties te verbeteren en het herstel te versnellen.
 • Sockwell: Sockwell is een merk dat hoogwaardige compressiekousen produceert, waaronder modellen die geschikt zijn voor hardlopen. Ze combineren compressie met comfortabele materialen en bieden ondersteuning aan de voeten en kuiten tijdens het hardlopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze voor compressiekousen persoonlijk is en afhangt van je individuele behoeften en voorkeuren. Het kan helpen om verschillende merken en modellen uit te proberen om te zien welke het beste bij jou passen.