Wat is een TF-zoolplaat

Voetbal je vaak op kunstgras of verharde ondergronden en ben je van plan om nieuwe schoenen te kopen? Vraag jij je af welk soort schoenen het meest geschikt zijn voor de ondergronden waar jij op speelt? In dit artikel nemen we de TF-zoolplaat met je door.

TF-zoolplaat

Verschillende soorten zolen

Er zijn meerdere soorten zoolplaten. Om je een beetje inzicht te geven sommen we ze voor je op:

FG

FG staat voor Firm Ground en wordt veelal gebruikt door voetballers die op echt gras spelen. Ook op het kunstgras zien we de schoen steeds vaker terug.

SG

De afkorting SG staat voor Soft Ground en is geschikt voor het spelen op zachte en natte ondergronden. Met name keepers maken veel gebruik van schoenen met een SG-zoolplaat.

AG

Schoenen met een AG-zoolplaat zijn gemaakt voor het spelen op kunstgras. AG staat dan ook voor Artificial Grass of te wel kunstmatig gras.

IN

Schoenen met een IN-zoolplaat zijn geschikt voor het spelen in de zaal. IN staat voor Indoor en zie je alleen terug bij zaalvoetballers.

Waar staat TF voor?

De afkorting TF staat voor Turf. Voetbalschoenen met een TF-zoolplaat zijn bedoeld voor het spelen op harde ondergronden. Voorbeelden daarvan zijn kunstgras, gravel maar ook bevroren velden.

Schoenen met een turf zoolplaat hebben vergeleken met reguliere voetbalschoenen (FG) veel meer noppen. Verder verschilt de grote de van de nop enorm. Noppen van een turf schoen zijn namelijk een stuk kleiner.

Het grote aantal noppen geeft meer grip waardoor de kans op uitglijden zeer minimaal is geworden.

Een TF-schoen is voorzien van een beetje demping in de zool. Hierdoor ontlast je de knieën en gewrichten waardoor het spelen op harde ondergronden een stuk aangenamer wordt.

voetbalschoen met tf zool

Zool van de Adidas Kaiser TF

Voor wie bedoeld?

De schoen kan door iedereen gebruikt worden. Maar het is wel belangrijk dat je er op een hard ondergrond mee speelt. Het spelen op gewoon gras met deze schoenen geeft dusdanig weinig grip dat je bij vrijwel elke stap zult uitglijden.

Over het algemeen zien we veel scheidsrechters, trainers en Walking Football spelers op deze schoenen rondlopen. Een enkeling die op kunstgras speelt kiest voor een TF-zool. Heel vaak kiezen voetballers in dat geval toch voor een FG-zool of een AG-zool.

Bekijk hier de populairste TF voetbalschoenen van Bol.com

Waar op letten?

Sommige schoenen met een TF-zoolplaat hebben door de demping een hogere zool. Dit is voor sommige voetballers die jarenlang op een FG-zoolplaat hebben gespeeld vaak even wennen.  Het is moeilijker om onder de bal te komen waardoor het geven van een lange bal lastiger uit te voeren is. Vaak heeft dit even wat afstemming nodig.

SportSport