Wat is een AG-zoolplaat

Voetbal je regelmatig op kunstgras en zoek je een paar geschikte voetbalschoenen? Of vraag jij je af waar de afkorting AG voorstaat op de doos van je voetbalschoenen? In dit artikel leggen we uit waar AG voor staat en voor welk ondergrond AG-voetbalschoenen geschikt zijn.

AG-schoenen

Verschillende soorten zoolplaten

Er zijn verschillende voetbalschoenen met verschillende zolen. We nemen het in het kort met je door.

FG

FG staat voor Firm Ground. Deze schoen zie je heel veel terug op gewoon gras en kunstgras. Schoenen met een FG-zoolplaat zijn redelijk allround.

SG

SG staat voor Soft Ground. Schoenen met dit type zoolplaat zijn geschikt voor zachte ondergronden zoals natte en drassige ondergronden.

TF

Een TF-zoolplaat heeft heel veel kleine nopjes. De schoen is uitermate geschikt voor het spelen op harde ondergronden. Ook veel scheidsrechters en trainers dragen schoenen met een TF-zool.

IN

Schoenen met een IN-zoolplaat zie je doorgaans alleen terug in de zaal. De afkorting IN staat dan ook voor indoor.

Waar staat AG voor?

AG staat voor Artifical ground. Of te wel kunstmatige grond ook wel kunstgras genoemd. De schoen wordt vrijwel alleen op kunstgras gebruikt. De zool heeft meerdere nopjes verdeeld over de hele zool die in vergelijking met de noppen van een FG-zool een stuk kleiner zijn.

De kleinere noppen zorgen voor een betere drukverdeling en dragen bij aan de stabiliteit. Hierdoor neemt de kans op ongemakken, blessures en uitglijden aanzienlijk af.

onderkant van een ag voetbalschoen

Spelen op echt gras

In theorie is het best mogelijk met een AG-voetbalschoen op echt gras te spelen. Zeker wanneer het gras vrij kort is en de grond goed droog. We zien het in de praktijk dan ook regelmatig gebeuren. Maar er moet wel bij gezegd worden dat de kans dat je uitglijdt toeneemt. Een FG-voetbalschoen biedt bij het spelen op echt gras wat dat betreft een stuk meer zekerheid.

Met de toename van kunstgras zien we steeds vaker dat voetballers op een tweetal ondergronden spelen, namelijk: kunstgras en echt gras. Consequentie daarvan is dat er een tweetal schoenen moet komen met elk een andere zoolplaat. Aan te raden is om een FG-voetbalschoen aan te trekken bij het spelen op echt gras. En te kiezen voor een AG-voetbalschoen wanneer er op kunstgras wordt gespeeld.

Populaire AG-voetbalschoenen 

SportSport