Hoe blijf ik fit in een voetballoze periode?

De eerste training na de zomer- of winterstop is voor een voetballer van een enorme martelgang. De conditie is een deze periode met ongezond eten en alcoholische dranken is zacht gezegd zwaar verslechterd. Om ervoor te zorgen dat jij, in tegenstelling tot jouw teamgenoten, wel getraind aan het seizoen begint hebben wij een aantal tips op fit te blijven.

voetballoze periode fit

Duurloop

Om jouw basisconditie te ontwikkelen of te behouden is het heel goed om 1 a 2 keer per week een duurloop te maken. Stel jezelf doelen en probeer steeds meer en sneller te lopen. Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen aanhebt en loop over een verharde en veilige ondergrond. Hierdoor maak je de kans op blessures minimaal. Het heeft voor een voetballer niet veel zin om alleen duurloop training te volgen. Bekijk hieronder wat je nog meer kan doen.

Loopladders

Na een periode zonder voetbal merk je vaak dat je beweeglijkheid, voetenwerk en handelingssnelheid er op achteruit gegaan zijn. Door regelmatig te trainen met een loopladder kun je dit voorkomen.

zomerstop en winterstop training

Interval

Wanneer jouw conditie voldoende is kan jij je gaan bezighouden met intervaltraining. Een voetbalwedstrijd is namelijk een grote interval. Om dit te trainen kan je een schema maken. Ga bijvoorbeeld de eerste keer 3 keer 5 minuten hardlopen met tussendoor 1 á 2 minuten en bouw dit steeds verder uit. Je zal tijdens voetbalwedstrijden merken dat dit erg goed is voor jouw uithoudingsvermogen.

Leestip: leuke duotrainingen 

Sprinten

Misschien wel de meest effectieve methode om fit te blijven tijdens een voetballoze periode is sprinten. Dit kost relatief weinig tijd en zorgt ervoor dat jij in een goede conditie weer aan de aftrap verschijnt. Bij sprinten draait het om de herhaling, de rust tussendoor en doorzettingsvermogen. Sprint bijvoorbeeld 3 x 10 seconden op 90% van jouw capaciteit en herhaal dit een aantal keer. Tussen de herhalingen in mag je best even wat langer rust nemen, maar zorg ervoor dat je in beweging blijft.

Geen hardloopfanaat

Hou jij niet van hardlopen of sprinten, maar wil je toch fit voor de dag komen tijdens de eerste training? Er zijn nog veel meer oefeningen te bedenken om jou in shape voor de dag te laten komen bij jouw teamgenoten.

Touwtje springen

Veel mensen denken dat touwtje springen iets is voor kleine kinderen op de lagere school, maar touwtje springen is dusdanig intensief dat veel sporters zich hiermee bezig houden. Om je te inspireren hebben we hieronder een voorbeeld van wat Nederlands beste voetballer aller tijden kon met een touw.

Populaire producten

  • Trainingsset 
  • Springtouw met teller  
  • Speedladder  

SportSport