Vingers intapen: hoe doe je dat?

Vele professionele en recreatieve volleybalspelers hebben in hun leven wel eens te kampen gehad met blessures aan hun vingers. Dit kan een verstuiking, kneuzing of een breuk zijn, maar ook scheuren in de huid. Om dit tegen te gaan, kiezen veel spelers ervoor om hun vingers in te tapen. In deze blog leggen we graag uit hoe je je vingers kunt tapen voor optimale ondersteuning en blessurepreventie tijdens het volleyballen.

getapte volleybal vingers

Sporttape

Sporttape is een stevige en klevende tape die speciaal is ontworpen voor gebruik in de sport. Het biedt extra ondersteuning, stabiliteit en bescherming aan gewrichten, banden en spieren. Sporttape wordt gebruikt om volleybalblessures te voorkomen en kan helpen bij het verminderen van wrijving en irritatie aan de huid tijdens het sporten.

Hoe tape ik mijn vingers?

Alhoewel sommigen zeggen dat het beter is als iemand anders jouw vingers intapet, kan je dit ook prima zelf. Hoe? Dat leggen we jou in hieronder duidelijk uit.

Voorbereiding

  • Maak de huid vrij van haren, schoon en droog.
  • Verwijder alle resten van zeep of lotion.
  • Gebruik een schaar en ga niet scheuren.

Tapen: een 7-stappenplan

  1. Buig de vingers lichtjes tijdens het aanbrengen van de tape.
  2. Vermijd het tapen over de gewrichten/buigpunten.
  3. Je kunt ervoor kiezen om de vingers aan elkaar of afzonderlijk te tapen.
  4. Nadat de vingers getapet zijn, plaats je een strook tape om de pols.
  5. Leg één of twee stroken tape over de binnenkant van de hand, vanaf de tape om de pols tot aan de tape om de vinger(s).
  6. Bevestig de laatst aangelegde strook tape door nog een klein strookje tape om de vinger(s) aan te brengen.
  7. Breng vervolgens nog een strook tape aan om de handpalm en de pols.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, zit het tape stevig genoeg. Zorg ervoor dat je niet te strak tapeert en dat je zorgvuldig met het tape omgaat. Gebruik sporttape en zorg ervoor dat je dit altijd in je sporttas hebt, zodat je veilig aan elke training of wedstrijd kunt beginnen.

Wanneer beginnen met tapen

Veel spelers beginnen met tapen nadat zij zijn teruggekeerd van een blessure beginnen zij vaak met het intapen van vingers. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het verstandig om eerder te beginnen. Wanneer er versteviging wordt aangebracht in de verschillende vingers is de kans op blessures namelijk veel kleiner. Ook zal de huid intact blijven bij het slaan van harde ballen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle spelers het prettig vinden om hun vingers in te tapen. Het kan de passing enigszins beïnvloeden. Daarom kiezen spelverdelers, die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van de meeste passes, er soms voor om niet alle vingers in te tapen. Als je echter een spelverdeler bent en toch versteviging wilt aanbrengen, kun je ervoor kiezen om één of twee vingers te tapen die je als meest belast ervaart. Dit zijn vaak de vingers waar je na een wedstrijd of training pijn of irritatie aan hebt.