FG-voetbalschoenen

Ben jij opzoek naar een paar voetbalschoenen en vraag jij je af welk type zoolplaat geschikt is voor de ondergrond waar jij op voetbalt? In dit artikel gaan we inhoudelijk in op de FG-zoolplaat.

FG voetbalschoenen

Waar staat FG voor?

FG staat voor Firm Ground of te wel vaste grond. Voetbalschoenen met een FG-zoolplaat zijn uitermate geschikt voor voetballen op echt gras en zijn in vergelijking met sommige andere zoolplaten redelijk allround. Het is mede daarom de meest verkochte voetbalschoen die je dan ook vaak terugziet op de amateurvelden. Voetballers kiezen vaak voor een FG-zoolplaat wanneer ze op echt gras of wanneer ze op kunstgras moeten voetballen.

Het aantal noppen

Over het algemeen heeft een FG-zoolplaat zo’n 12 à 15 noppen. Deze noppen zitten vast aan de zool en kunnen dus niet vervangen worden.

De noppen op een FG-zoolplaat zijn langwerpig of rond. De noppen zorgen ervoor dat je voldoende grip hebt waardoor snel uitglijden voorkomen wordt. De keuze tussen langwerpige of ronde noppen is persoonsgebonden. De één vindt het spelen met langwerpige noppen prettiger waarbij de ander het spelen met ronde noppen prettiger vindt.

Voordeel van ronde nopen is wel dat je makkelijker draait. De kans op blessures (zoals de voetbalknie) waarbij je voet vast staat en de rest van je lichaam een kant op beweegt neemt hierdoor een klein beetje af.

fg zoolplaat van een fg voetbalschoen

Zoolplaat van de Adidas Copa Mundial

Verschillende soorten voetbalschoenen

Er zijn verschillende soorten voetbalschoenen met verschillende soorten zoolplaten. Hieronder sommen we de verschillende zoolplaten voor je op.

SG

Voetbalschoenen met een SG-zoolplaat worden vaak gebruikt op natte en drassige velden. De noppen zijn doorgaans langer en stroever waardoor de kans op uitglijden flink afneemt. Deze schoen is met name populair bij keepers.

AG

AG-voetbalschoenen worden steeds vaker gekocht. Het aantal noppen, de vorm van de noppen en de verdeling van de noppen is volledig ingericht voor het voetballen op kunstgras.

TF

TF staat voor turf. Schoenen met deze zool hebben heel veel kleine nopjes. Deze schoenen worden vaak gekozen wanneer er gevoetbald wordt op kunstgras, parkeerplaats of een bevroren veld.

IN

IN staat voor indoor. Deze schoenen worden dan ook uitsluitend gebruikt voor het voetballen in de zaal.

Veel gekochte FG voetbalschoenen

  • adidas Copa Mundial Sportschoenen –
  • Puma King Top di FG
  • Tiempo Legend 8 Pro FG Black

SportSport