SG-voetbalschoenen

Ben je van plan om nieuwe voetbalschoenen aan te schaffen? En vraag jij je af waar de afkorting SG voorstaat? In dit artikel gaan we inhoudelijk in op voetbalschoenen met een SG-zoolplaat.

SG-zoolplaat

Verschillende zoolplaten

Er zijn naast de SG-zoolplaat veel verschillende zoolplaten. We nemen ze in het kort met je door:

FG

FG staat voor Firm Ground en is het meest geschikt voor voetballen op echt gras. Ook kiezen veel voetballers ervoor om hiermee op het kunstgras te spelen.

IN

IN staat voor indoor.  Deze zool heeft geen noppen en is puur en alleen geschikt voor zaalvoetbal.

AG

AG is een zoolplaat die door de opkomst van kunstgras is ontwikkeld. Een AG-zoolplaat heeft meerdere kleine nopjes en heel geschikt voor het spelen op Artifical Grass.

TF

TF staat voor turf. Schoenen met een TF-zoolplaat zijn geschikt voor harde ondergronden, zoals: parkeerplaatsen, kunstgras en bevroren velden.

Waar staat SG voor?

SG staat voor softground. Of te wel, zachte grond. De schoenen zijn perfect voor het spelen op zachte en natte ondergronden. Dat betekent dus dat schoenen met een SG-zoolplaat eigenlijk alleen geschikt zijn voor het spelen op echt gras.

Het spelen met een SG-zoolplaat op een hard veld is dan ook niet aan te raden. Dit heeft te maken met het aantal noppen en de grote van de noppen. De drukverdeling zal hierdoor vervelend zijn en ook de stabiliteit zal afnemen.

voetbalschoenen met sg zoolplaat

Waar SG voor gebruiken?

Zoals gezegd zijn voetbalschoenen met een SG-zoolplaat alleen geschikt voor het spelen op zachte grond. Met name keepers maken hier veel gebruik van. De reden hiervan is vrij simpel, de kans op uitglijden is aanzienlijk kleiner.

Dit komt door de lengte en het materiaal van de noppen. SG-voetbalschoenen hebben doorgaans langere noppen dan bijv. FG-voetbalschoenen, hierdoor sta je dieper in de grond. Daarnaast zijn de noppen van metaal, deze zijn stroever waardoor de kans op uitglijden wordt beperkt.

Populaire SG-voetbalschoenen

  • adidas World Cup SG Sportschoenen –
  • Puma Liga Classico SG – Voetbalschoenen – 
  • Adidas Predator 18.1 SG

SportSport