Wat is trailrunning?

Trailrunning is lopen en hardlopen dwars door de natuur, vaak met onverharde paden en allerlei natuurlijke hindernissen als rotsen, beekjes, riviertjes en hoogtemeters. De interesse voor trailrunning neemt bij veel hardlopers erg toe. Het lopen in de natuur met de daar bijbehorende hindernissen maakt hardlopen tot heel een andere belevenis.

Het grappige is dat deze beweging jaren geleden bij het fietsen ook is ontstaan. Toen is de populariteit voor het mountainbiken flink toegenomen.

trailrunning

Wat zijn de voordelen van trailrunning?

Er zijn meerdere voordelen van trailrunning. Eén van de grootste voordelen is dat er minder focus ligt op het lopen. De prachtige omgeving, de verschillende ondergronden en uitdagingen maken dat de tijd sneller lijkt te gaan.

Een ander voordeel is dat trailrunning goed is voor je enkels. Je enkels worden steviger omdat ze continue de verschillende en vaak oneffen ondergronden moeten verwerken.

Daarnaast bouw je met trailrunning meer spiermassa op. Door de hoogtemeters worden de beenspieren meer uitgedaagd en door de verschillende ondergronden wordt je bovenlichaam in werking gesteld om balans te houden.

trailrunning, wat is dat eigenlijk?

Routes om te trailen

In Nederland zijn er genoeg plekken waar je heerlijk kunt trail runnen. In Limburg vind je uitdagende heuvels en langs de kust zijn er prachtige routes die dwars door de duinen lopen. Ook op de Veluwe en in andere delen van het land zijn genoeg leuke routes te vinden.

Mocht je in de buurt geen route kunnen vinden dan is het een idee om lukraak te gaan trailrunnen en zelf op zoek te gaan naar een route. Zelf opzoek gaan naar routes kan erg leuk zijn, grootste voordeel eraan is dat je weinig tot geen mensen tegenkomt.

Een andere optie is om met andere trailrunners op pad te gaan. Vaak heeft iedereen zo z’n eigen routes. En door met anderen te lopen kom je misschien wel op plekken waar je nog nooit bent geweest.

Populaire trailrun producten

  • Nathan QuickStart 4L Black
  • Salomon ALPHACROSS GTX – GORE-TEX

Trailrunnen in het buitenland

Wil je graag een keer wat anders of staat er een vakantie in het buitenland gepland? In heel veel landen zijn er prachtige trailroutes te lopen. Zeker als je van uitdaging houdt is het lopen in de bergen een absolute aanrader.

Denk aan trailroutes in de buurt van de Alphe D’Huez of aan trailroutes in de Spaanse Pyreneeën. Ook het lopen over de glooiende heuvels in het groene Toscane is erg aan te bevelen!

trailrunning in het buitenland