Waarom is hardlopen goed voor je? Alle redenen op een rij!

Hardlopen helpt om af te vallen, je zit er beter door in je vel en maakt je fitter, gezonder en sterker. Een handvol redenen om te starten met deze sport of om er zeker mee door te gaan. Maar dit zijn nog niet alle redenen om eropuit te gaan. Wij geven je 6 redenen om je schoenen direct aan te trekken en naar buiten te gaan.

hardloopster

Weetje: 10 tot 15 minuten hardlopen per dag blijkt al genoeg te zijn om je gezondheid te verbeteren! Die tijd op de bank kun je vast wel missen.

Hardlopen helpt om af te vallen en om op gewicht te blijven

Dat hardlopen heel wat inspanning van je vraagt was je vast niet ontgaan. Daarom is deze sport bij uitstek één van de manieren om redelijk gemakkelijk gewicht te verliezen of juist je gewicht op peil te houden. Met slechts een half uurtje lopen kun je al snel 500 calorieën verbranden en die verbranding heb je nodig om overtollige kilo’s kwijt te raken. Zelfs als je terugkomt en uitgeput op de bankt ligt gaat die verbanding nog even door.

Beter humeur en minder stress dankzij jouw eigen gelukshormomen

Door regelmatig te gaan hardlopen ga je beter in je vel zitten en heb je minder last van stress. Op welk tempo je ook loopt je lichaam maakt na een tijdje endorfine aan: je natuurlijke stresskiller. Dit stofje zorgt er na enkele minuten voor dat het rustiger wordt in je hoofd en je meer ruimte hebt om te genieten. Naast endorfine maakt je lichaam door beweging ook dopamine aan en dit geeft je dat heerlijk euforische gevoel van blijdschap. Dus ben je klaar met je 5K of heb je een flinke duurloop achter de rug? Dan ben je de rest van de dag gegarandeerd in een goede bui.

Sterkere spieren en een strakker lijf

Wanneer je al enige weken/maanden loopt zul je al snel merken dat je lichaam sterker en strakker wordt. Je wordt slanker door gewichtsverlies en vet maakt ruimte voor spier. Dit zie en voel je terug in je been- en bilspieren, maar ook in je core. Je heupen worden smaller en je buik wordt strakker. Combineer je workout met een krachttraining en je wasbordje is in zicht.

Beter slapen

Hardlopen geeft je het gevoel alsof je non-stop kunt blijven doorgaan, maar is ook slaapverwekkend. Regelmatig bewegen en sporten zorgt ervoor dat je lichaam en geest hersteltijd nodig hebben, waardoor je makkelijker in slaap komt. Doe bij voorkeur je rondje in de ochtend voor het beste effect en vermijd intensieve runs vlak voor het slapen gaan. Een intensieve run vlak voor het slapen werkt vaak juist averechts om in slaap te komen, omdat je lichaam nog alert is van het sporten.

Lagere bloeddruk en verminderde kans op ziektes

Heb je eenmaal het hardloopvirus te pakken dan zijn er nog meer voordelen op de lange termijn. Uit onderzoek is bewezen dat je als hardloper minder snel kans hebt op gezondheidsproblemen zoals longontstekingen, nieraandoeningen en hartaandoeningen en je de kans op diabetes type 2 verkleint. Ook draagt deze sport bij aan het verlagen van een hoge bloeddruk wat van belang is bij het voorkomen hart- en vaatziekten.

Meer energie en een betere conditie

Wanneer je begint met hardlopen zul je het waarschijnlijk niet geloven, maar het is echt beter voor je hart en je uithoudingsvermogen. Als je regelmatig loopt en gedurende je run je hartslag verhoogt dan versterk je je hartspier en vergroot je zijn zuurstofcapaciteit. Ook gaat je lichaam na een tijdje wennen aan een hoger energieverbruik, waardoor je lichaam efficiënter met energie omgaat, minder energie verbruikt bij dagelijkse activiteiten en dus meer energie overhoudt.

Een beter humeur, een strakker en sterker lijf, beter slapen, wat wil je nog meer? Genoeg redenen om vandaag een paar kilometers te maken. Doe dit natuurlijk wel met een goed paar hardloopschoenen om blessures te voorkomen.