De ultieme gids voor het kopen van hardloopschoenen

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is van cruciaal belang voor een comfortabele en blessurevrije hardloopervaring. Met zoveel opties op de markt kan het echter overweldigend zijn om de perfecte schoenen te vinden die voldoen aan jouw behoeften en loopstijl. In deze uitgebreide gids delen we essentiële tips en adviezen om je te helpen bij het kopen van de ideale hardloopschoenen.

tips kopen hardloopschoenen

1. Ken je loopstijl

Het begrijpen van je loopstijl is de eerste stap bij het kiezen van de juiste schoenen. Ben je een neutrale loper, overproneer je (naar binnen rollende voet) of supineer je (naar buiten rollende voet)? Dit zal bepalen welk type demping en ondersteuning je nodig hebt.

2. Laat een loopanalyse uitvoeren

Een loopanalyse in een gespecialiseerde hardloopwinkel kan waardevolle inzichten bieden. Door op een loopband te rennen terwijl een expert je bewegingen observeert, kunnen ze beoordelen hoe je voeten en benen bewegen. Dit helpt bij het bepalen van de juiste schoenencategorie en -functies.

3. Pas schoenen aan het einde van de dag

Je voeten zwellen gedurende de dag op, vooral tijdens het lopen. Daarom is het ideaal om schoenen aan het einde van de dag te passen, zodat je de juiste maat kiest die comfortabel is tijdens je hardloopsessies.

4. Koop de juiste maat

Hardloopschoenen die goed en comfortabel zitten zijn belangrijk voor jouw prestaties en het voorkomen van blessures. Het is belangrijk dat jouw schoenen aan alle kanten goed zitten. Dit betekent dat de schoenen niet te veel of te weinig ruimte moeten bieden.

Je moet namelijk voorkomen dat je kan schuiven in je schoen, maar moet ook niet hebben dat je schoen zo strak zit dat je voet gaat knellen. Doorgaans raden we aan om hardloopschoenen ietsjes groter te kopen dan gewone schoenen, maar dit hangt erg af van het merk en het model van de schoen.

Als je hardloopschoenen gaat kopen is het dus belangrijk dat je schoenen koopt die niet te groot of te klein zijn. Koop schoenen waarin je niet schuift en waarbij je nog een duimbreedte ruimte over hebt.. Een beetje speling bij de hiel is prima, maar moet niet hinderlijk zijn. Schoenen rekken nog ietwat op en dus zal dit kleine beetje speling later een serieus probleem kunnen worden.

5. Kies de juiste demping

De demping in hardloopschoenen kan variëren, van minimaal tot zeer goed gedempt. Dit hangt af van je voorkeur, het terrein waarop je loopt en je gewicht. Een goede demping absorbeert schokken en vermindert de impact op je gewrichten.

6. Overweeg de drop

De drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet van de schoen. Dit kan invloed hebben op je loopstijl en de belasting op verschillende spieren en gewrichten. Neutrale lopers geven vaak de voorkeur aan een lagere drop, terwijl overproneerders baat kunnen hebben bij een hogere drop.

7. Probeer verschillende modellen en merken

Elk merk en elk model heeft zijn eigen pasvorm en kenmerken. Het is essentieel om verschillende schoenen uit te proberen en rond te lopen in de winkel om te voelen hoe ze aanvoelen. Loop een paar stappen en let op comfort, stabiliteit en flexibiliteit.

8. Houd rekening met je type ondergrond

Als je voornamelijk op de weg loopt, zijn hardloopsschoenen met een goede grip en demping geschikt. Voor off-road hardlopen of trailrunning zijn schoenen met een robuustere buitenzool en meer stabiliteit aan te raden.

ondergrond hardloopschoenen bepalen

9. Let op de duurzaamheid

Hardloopschoenen moeten bestand zijn tegen de impact van je voeten op de grond en regelmatig gebruik. Controleer de kwaliteit van het bovenwerk, de zool en de algemene constructie van de schoenen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan.

10. Denk aan de breedte van je voeten

Sommige merken bieden verschillende breedtematen aan, zodat je schoenen kunt vinden die beter passen bij de breedte van je voeten. Een goede pasvorm voorkomt wrijving, blaren en ongemak tijdens het hardlopen.

11. Let op eventuele speciale behoeften

Heb je platte voeten, hoge bogen, pronatie problemen of andere speciale behoeften? Overweeg dan om schoenen te kiezen die extra ondersteuning of stabiliteit bieden, zoals schoenen met pronatie correctie of inlegzolen.

12. Vergeet de esthetiek niet

Hoewel het uiterlijk van de schoenen niet het belangrijkste is, wil je natuurlijk wel hardloopschoenen vinden die je aanspreken en waarin je je zelfverzekerd voelt. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van stijlvolle opties beschikbaar die zowel comfort als visuele aantrekkingskracht bieden.

13. Laat je schoenen aanpassen

Sommige hardloopwinkels bieden de mogelijkheid om schoenen aan te passen aan je specifieke behoeften. Ze kunnen bijvoorbeeld zolen vervangen of inlegzolen plaatsen om extra ondersteuning te bieden. Dit kan vooral nuttig zijn als je al blessuregevoelig bent of specifieke voetproblemen hebt.

14. Koop op tijd nieuwe schoenen

Loop je met grote regelmaat hard en heb jij je schoenen al een tijdje? Vraag jij je af of deze schoenen nog wel voldoen? Of denk je dat het tijd is voor een nieuw paar? Hardloopschoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Maar wanneer is deze houdbaarheid voorbij? We hebben een uitgebreid artikel geschreven over: hoe ontdek je of je hardloopschoenen versleten zijn.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen is essentieel voor een comfortabele en succesvolle hardloopervaring. Door rekening te houden met je loopstijl, pasvorm, demping, ondergrond en andere specifieke behoeften, kun je schoenen vinden die perfect bij je passen. Vergeet niet om advies in te winnen bij professionals en verschillende modellen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Investeer in goede hardloopschoenen en geniet van je runs met comfort, ondersteuning en vertrouwen!