Ontdek de grootste en meest populaire marathons ter wereld

Ben jij een fanatieke hardloper en wil jij graag ooit een marathon lopen? Of ben jij een liefhebber van grote sportbijeenkomsten en vraag jij je af wat de grootste marathons van de wereld zijn? Heel veel grote steden kennen een marathon waar jaarlijks een groots evenement aan verbonden is, maar wat zijn nou de grootste marathons ter wereld? Dat en nog veel meer vertellen we jou in dit artikel.

marathon lopen

Een marathon

Een marathon is een spectaculaire hardloopwedstrijd waar talloze deelnemers aan meedoen. Gedurende deze uitdagende race leggen ze een verbazingwekkende afstand af van 42,195 meter. Sommige marathons hebben strikte tijdslimieten. Zo moet de Rotterdam Marathon binnen 5,5 uur worden voltooid en de Amsterdam Marathon binnen zes uur. Het officiële snelheidsrecord van 2:01:39 staat op naam van Eliud Kipchoge. In 2018 slaagde deze Keniaanse atleet erin om als eerste persoon de marathon binnen 2 uur te lopen in Wenen, maar helaas werd deze prestatie niet erkend. Dit kwam doordat er tijdens die race ongeoorloofde hulpmiddelen werden gebruikt, zoals afwisselende begeleiders en een auto die het ideale tempo aangaf met behulp van een laser. Hoewel Kipchoge de finish bereikte in een tijd van 01:59:40, werd deze tijd niet officieel vastgelegd.

Verschillende marathons

Wereldwijd zijn er talloze marathons te vinden, elk ingedeeld in een van de drie categorieën: IAAF Gold Label, IAAF Silver Label en IAAF Bronze Label. In totaal zijn er 58 gemarkeerde marathons, waarvan 29 met een gouden label, 10 met een zilveren label en 19 met een bronzen label. De marathons van Amsterdam en Rotterdam hebben het felbegeerde gouden label verdiend. Daarnaast behoren de marathons van New York, Berlijn, Chicago, Londen, Boston en Tokyo tot de prestigieuze World Marathon Majors. Tijdens deze tweejarige competitie strijden ‘s werelds beste mannelijke en vrouwelijke atleten om een aanzienlijke hoofdprijs van meer dan €500.000.

15 inspirerende marathons in Europa

Hier zijn de 15 grootste marathons in Europa, inclusief Rotterdam en Amsterdam:

 1. Marathon van Londen: De Marathon van Londen is een van ‘s werelds meest iconische marathons. Het evenement trekt elk jaar tienduizenden deelnemers en biedt een prachtig parcours langs bekende bezienswaardigheden zoals de Tower Bridge en Buckingham Palace.
 2. Marathon van Berlijn: Als een van de grootste en snelste marathons ter wereld staat de Marathon van Berlijn bekend om zijn platte parcours en heeft het al verschillende wereldrecords opgeleverd.
 3. Marathon van Parijs: Deze marathon voert deelnemers door de straten van de prachtige hoofdstad van Frankrijk. Het parcours biedt een mix van historische en moderne bezienswaardigheden, waaronder de Eiffeltoren en de Champs-Élysées.
 4. Marathon van Rome: Hardlopen door de eeuwenoude straten van Rome is een onvergetelijke ervaring. De marathon neemt deelnemers mee langs beroemde bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Forum Romanum en het Vaticaan.
 5. Marathon van Rotterdam: Als een van de grootste marathons in Nederland is de Marathon van Rotterdam een populaire keuze onder hardlopers. Het parcours biedt een mix van stedelijke landschappen en sfeervolle wijken.
 6. Marathon van Amsterdam: Deze marathon trekt jaarlijks duizenden deelnemers uit alle hoeken van de wereld. Het parcours loopt langs de historische grachten en iconische bezienswaardigheden van Amsterdam.
 7. Marathon van Barcelona: De Marathon van Barcelona combineert een prachtig parcours met de levendige sfeer van deze bruisende stad. Deelnemers rennen langs architectonische hoogstandjes en strandboulevards.
 8. Marathon van Frankfurt: Deze marathon in Duitsland trekt zowel recreatieve lopers als topatleten aan. Het parcours loopt door het moderne stadslandschap en biedt een mix van uitdagende hellingen en snelle stroken.
 9. Marathon van Stockholm: Hardlopen door de schilderachtige straten van Stockholm is een unieke ervaring. De marathon neemt deelnemers mee langs historische gebouwen, parken en waterwegen.
 10. Marathon van Valencia: Deze marathon in Spanje staat bekend om zijn snelle en vlakke parcours. Het mediterrane klimaat en de prachtige omgeving maken het een populaire keuze onder hardlopers.
 11. Marathon van Hamburg: De Marathon van Hamburg is een van de grootste sportevenementen in de stad. Het parcours loopt langs de Elbe-rivier en door de bruisende straten van Hamburg.
 12. Marathon van München: Deze marathon in Duitsland biedt een mix van stadsexcursies en groene parken. Deelnemers kunnen genieten van de sfeer van deze levendige stad.
 13. Marathon van Edinburgh: Hardlopen door de historische straten van Edinburgh is een bijzondere ervaring. Het parcours biedt een prachtig uitzicht op kastelen, heuvels en de kustlijn.
 14. Marathon van Warschau: De Marathon van Warschau is uitgegroeid tot een populaire marathon in Oost-Europa. Het parcours voert deelnemers langs historische bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Kasteel en het Wilanów-paleis
 15. Marathon van Athene: Als de bakermat van de marathon is de Marathon van Athene een van de meest historische en symbolische marathons ter wereld. Het parcours volgt de legendarische route die de boodschapper Pheidippides naar Athene liep om het nieuws van de overwinning op de Perzen te brengen.

Of je nu een ervaren hardloper bent of net begint met marathons, deze 15 marathons in Europa bieden allemaal unieke ervaringen en prachtige parcoursen om van te genieten.

marathon van rotterdam

Ikzelf tijdens de marathon van Rotterdam

Prachtige marathons buiten Europa

 1. New York City Marathon (Verenigde Staten): De New York City Marathon is een van de meest iconische marathons ter wereld. Duizenden hardlopers rennen door de vijf stadsdelen van New York, met als hoogtepunt de finish in Central Park. Het evenement trekt deelnemers van over de hele wereld en heeft een geweldige sfeer.
 2. Chicago Marathon (Verenigde Staten): De Chicago Marathon staat bekend om zijn snelle en vlakke parcours, waardoor het een populaire keuze is voor hardlopers die een persoonlijk record willen vestigen. De route voert door de bruisende straten van Chicago, langs beroemde bezienswaardigheden zoals Grant Park en de Magnificent Mile.
 3. Boston Marathon (Verenigde Staten): De Boston Marathon is de oudste jaarlijkse marathon ter wereld en heeft een speciale betekenis voor veel hardlopers. Het parcours van deze prestigieuze race begint in het landelijke Hopkinton en eindigt in het centrum van Boston. Om deel te kunnen nemen, moeten hardlopers zich kwalificeren door snelle tijden te lopen in andere marathons.
 4. Osaka Marathon (Japan): De Osaka Marathon is een van de grootste marathons in Japan en trekt jaarlijks tienduizenden deelnemers. Het parcours neemt hardlopers mee door de straten van Osaka, met prachtige uitzichten op de stad en historische bezienswaardigheden. Het evenement staat bekend om de warme gastvrijheid van de lokale bevolking.
 5. Los Angeles Marathon (Verenigde Staten): De Los Angeles Marathon biedt een unieke hardloopervaring, waarbij de deelnemers door de beroemde straten van LA rennen en iconische bezienswaardigheden zoals Dodger Stadium, Hollywood en Santa Monica Passeren. Het milde klimaat en de levendige sfeer maken het een populaire keuze voor zowel ervaren als beginnende hardlopers.
 6. Honolulu Marathon (Hawaï, Verenigde Staten): De Honolulu Marathon vindt plaats in het paradijselijke Hawaï en is een van de grootste marathons ter wereld. Het parcours voert de hardlopers langs de prachtige kustlijn van Honolulu, met adembenemende uitzichten op de oceaan. Het evenement staat bekend om de relaxte sfeer en de vriendelijke Hawaiiaanse gastvrijheid.

Daarnaast zijn er nog vele andere geweldige marathons buiten Europa, zoals de New York City Marathon in de Verenigde Staten, de Tokyo Marathon in Japan, de Melbourne Marathon in Australië, de Comrades Marathon in Zuid-Afrika en de Rio de Janeiro Marathon in Brazilië. Elk van deze marathons biedt unieke ervaringen en uitdagende parcoursen die hardlopers van over de hele wereld aantrekken.