Hardlopen in mulzand: een aantal praktische tips

Ben je een verfijnd hardloper en vind je het heerlijk om dwars door de natuur heen te draven? Loop je wel eens op mul zand en vraag jij je af hoe je dit het beste kunt trotseren? In dit artikel nemen we een aantal praktische tips met je door.

hardlopen mul zand

Vergeet je horloge

Loop je vaak met een sporthorloge en/of hartslagmeter? Dan is het advies om je hier niet te veel op te focussen. Dit om het eenvoudige feit dat hardlopen door mul zand een hele andere tak van sport is dan bijvoorbeeld hardlopen op de weg. Het lopen door zacht zand is namelijk erg onregelmatig en kan per keer verschillen. Hierdoor heb je geen juiste inschatting en referentiekader en daarom het advies om je niet blind te staren op de diverse metingen.

Kijk waar je loopt

Over het algemeen is het lopen in mul zand een stuk moeilijker dan lopen op een hard ondergrond. En daarom is het belangrijk om te kijken waar je loopt. Het advies om te zoeken naar een hard en/of egaal ondergrond. Hierdoor kun je een regelmatiger tempo aanhouden en zullen je spieren minder te verduren krijgen.

Vaak zijn gebaande paden, natte gedeeltes of stukjes zand met gras betere ondergronden dan het droge, zachte en mulle zand.

zacht zand lopen
Hardloopshop.nl

Andere techniek aanhouden

De derde tip is om een andere techniek aan te houden. Ga voor kleinere stappen waarbij je op de bal van je voet loopt. Dit maakt het lopen een stuk eenvoudiger en comfortabeler. Enige nadeel is wel, als je dit niet gewend bent dat je kuiten relatief snel zullen vollopen. Dit omdat deze ontzettend veel te verduren krijgen.

Het advies is dan ook, zeker wanneer er een wedstrijd langs het strand of door de duinen op het programma staat, om deze manier van lopen te trainen. Hierdoor kun je het langer volhouden waardoor het resultaat op een wedstrijddag een stuk gunstiger zal zijn.

Zie het als een kans

Lopen door mulzand kan soms erg zwaar zijn. Echter om het mentaal wat makkelijker te maken raden we je aan het om het te zien als kans. Bij het lopen door mul zand gebruik je namelijk hele andere spieren dan bij het lopen op harde ondergronden. Hierdoor ontwikkel jij je als loper, iets waar je na verloop van tijd weer profijt van hebt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hardloopshop.nl