Wat heb ik nodig voor trailrunning?

Ben je van plan om aan trailrunnen en vraag jij je af wat je daarvoor moet aanschaffen? Of trailrun je al regelmatig en ben je opzoek naar tips? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de uitrusting van trailrunners.

benodigdheden trailrunning

Hardloopschoenen voor trailrunners

Laten we beginnen met iets onmisbaars, namelijk: de schoenen. In de basis zijn trailrunschoenen te vergelijken met hardoopschoenen. Alleen de accenten en details zijn anders. Zo heeft een trailrunschoen meer profiel waardoor je minder snel valt of uitglijd op oneffen, natte, spekgladde of mulle ondergronden. Daarnaast worden de tenen in een trailrunschoen beter beschermd. Tijdens trailrunnen is het namelijk goed mogelijk dat jij je teen stoot. Om te voorkomen dat je teen direct dik wordt of openligt is er een extra bescherming aangebracht. Ditzelfde geldt overigens voor het bovenwerk van de schoen. Deze is vaak steviger dan die bij een hardloopschoen. Hierdoor ontlast je de enkels waardoor de kans op blessures afneemt.

schoenen die geschikt zijn voor trialrunning

Beschermhoes over de schoenen

Een beschermhoes over de schoenen wordt ook wel een gaiter genoemd. Gaiters zijn hoezen die je over je schoenen draagt. Hiermee bescherm je de bovenkant van je schoen, je enkels en een deel van je onderbeen tegen sneeuw, water, modder, opspattende takjes en opspattende steentjes.

  • Tatonka Korte Gaiter Gemashen 420 HD Short Olijf

Rugzak met drinkzak

Met trailrunning kun je soms lang van huis zijn en sporten in extreme omstandigheden. Daarom is het van cruciaal belang om voldoende drinken mee te hebben. Maar hoe ga je dat realiseren? Een rugzak met daarin een drinkzak is de ideale oplossing. Veel van deze rugzakken hebben een handige drinktuit waardoor je tijdens het lopen op een eenvoudige wijze het lijf kan voorzien van vocht.

Bij het kopen van een trailrugzak is het belangrijk dat de rugzak goed past. Wat je wilt voorkomen is dat deze veel te groot is en daardoor continue beweegt. De rugzak moet als een soort van tweede huid zitten zodat je er tijdens het lopen geen hinder van ondervindt.

Loopstokken

Loopstokken worden met name gebruikt in landen waar met bergen te maken hebt. Het kan je helpen bij een flinke hellingen en dalingen. Het gebruik van de stokken ontlast je lichaam waardoor het lopen gemakkelijker zal worden.

Nu hoor ik je bijna denken. Maar moet ik dan die stokken continue in mijn handen houden? Laten we vooropstellen dat dit regelmatig gebeurt. Maar mocht je dit niet willen dan zijn er ook inklapbare stokken die je eenvoudig kunt opbergen.

  • Trecime Carbon Fix Trailrunning stokken 120cm …

trailrunning stokken

Sporthorloge

Op het moment dat je gaat lopen mag een sporthorloge eigenlijk niet ontbreken. Een sporthorloge verzamelt data van jouw run en geeft inzichten die je niet wilt missen. Denk aan het aantal hoogtemeters dat je hebt gelopen, de gemiddelde snelheid, het parcours, je hartslag en nog veel meer. Trailrunning wordt met een sporthorloge nog leuker daarnaast motiveert het enorm om door te gaan!

  • Garmin Instinct GPS – Sporthorloge – Flame Red…

Hoofdlamp

Ben je van plan om tijdens schemer of in het donker te lopen? Of denk je vooraf niet voor het donker thuis te zijn? Dan is het cruciaal belang om een hoofdlamp aan te schaffen. Een hoofdlamp is een lamp die je op je hoofd zet. Deze geeft licht in de richting waar jij naar kijkt. Belangrijk is om hier niet in te beknibbelen. Zorg voor een goede hoofdlamp die prettig zit en veel bereik heeft.

Let goed op je zelf

Bij sommige wedstrijden wordt dit verplicht. Maar ook bij trainingen is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Tijdens trailrunning loop je in gebieden waar lang niet altijd mensen zijn. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit is het belangrijk dat je materiaal bij je hebt zodat je kunt overleven. We sommen een paar onmisbare safety producten voor je op:

  • EHBO set
  • Fluitje
  • Warmtedeken (je kent ze wel, die dekentjes met een zilveren en gouden kant)
  • Telefoon
  • Zonnebrand

Kleding

Veel merken hebben speciale kleding voor trailrunning ontwikkeld. De complexiteit van kleding kiezen voorafgaand aan je trailrun zit hem in het feit dat het weer in de bergen enorm snel kan omslaan. Je kunt van veel zon met warme temperaturen zo op plekken terecht komen waar geen zon is en de temperatuur een stuk koeler aanvoelt. Het is belangrijk dat je kleding aan hebt waarin jij je comfortabel voelt. Comfortabel wanneer het warm is maar ook comfortabel wanneer het koud is.

Daarom is trailrun kleding licht van materiaal, ademend en veelal wind en waterdicht. Naast dat zijn er kleding stukken ontwikkeld die je spieren ondersteunen. Voorbeelden daarvan zijn compressiesokken en compressiebroeken.

Ook is er gedacht aan lopers die een zo snel mogelijke tijd willen neerzetten. Dat blijkt wel uit de eenvoudig afritsbare mouwen, armsleeves en beenwarmers.

kleding trailrunning

SportSport