Veelvoorkomende hardloopblessures

Loop je regelmatig af en vraag jij je af of je te maken hebt met een typische hardloopblessure? In dit artikel behandelen we blessures die door het hardlopen ontstaan.

hardloopblessure

Pijn onder het hielbeen

Heb je tijdens of na het lopen last van pijn onder je hielbeen? Een gevoelig of zeer hielbeen is een typisch hardloopkwaaltje. Het kan zijn dat de aanhechting van je voet is ontstoken maar je kan ook te maken hebben met hielspoor.

Vaak ontstaat een zeer hielbeen door intensief en veel trainen, te korte kuitspieren, slechte demping of door een stand afwijking van de voet.

Voordat we verder ingaan op wat je kunt doen wanneer je last hebt van je hiel is het ten aller tijde belangrijk om de kwaliteit van je schoenen te controleren. Na bepaalde tijd slijt de schoen dusdanig dat het niet meer de juiste bescherming biedt. Een paar nieuwe schoenen kan in sommige gevallen al een groot deel van het probleem oplossen.

Zodra je pijn onder het hielbeen voelt is het verstandig om je looproutine naar beneden bij te stellen. In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om tijdelijk even te stoppen. Mocht je toch wat willen gaan doen dan is fietsen een sport die geen kwaad kan.

Verder is het verstandig om de pijnlijke plek meerdere keren per dag te koelen. Ook het masseren van de voetzool kan helpen tegen de vervelende pijn. En als laatste is het belangrijk om met grote regelmaat je kuitspieren te rekken. Doe dit zo’n 4 à 5 keer per dag.

Mocht je het gevoel hebben dat de blessure is verdwenen dan is het belangrijk om je activiteit rustig op te bouwen. Vaak zien we dat hardlopers met hiel problemen te snel en te fanatiek weer van start gaan. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen die voor jou een opbouwschema op maat kan maken.

pijn onder de hiel

Pijn aan de achillespees

Heb jij pijn aan je achillespees? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een achillespeesontsteking. Een achillespeesontsteking komt vaak voort uit overbelasting. De pijn hoopt zich geleidelijk op. Dat betekent dat het de klachten in eerste instantie vrij mild aan voelen maar na verloop van tijd verergeren.

Dus mocht je lichte klachten hebben dan is het verstandig om vroegtijdig een pas op de plaats te doen.

Achillespeesontsteking kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te intensief of te veel traint. Of dat warming-up onvoldoende was. Ook verschil in beenlengte, overgewicht, verkorte kuitspieren of stand afwijking van de voet of knie kunnen oorzaak zijn.

De klachten kunnen ook voortkomen uit verkeerde of versleten schoeisel. Het is belangrijk dat je goed dempende schoenen draagt die bij jou passen. Het is in alle gevallen belangrijk om de kwaliteit van je schoenen regelmatig te controleren. De kwaliteit van de schoen en dus ook de kwaliteit van de demping neemt na verloop van tijd af.

Zodra je last hebt is het belangrijk om de intensiteit van je training te verminderen of direct te stoppen met je looptraining. Koel vervolgens met grote regelmaat de pijnlijke plek en masseer deze ook meerdere malen per dag.

Verder is het goed om met grote regelmaat rekoefeningen te doen. Denk aan zo’n 4 à 5 keer per dag.

Mocht de pijn aanzienlijk afnemen of volledig zijn verdwenen dan kun je jouw hardloopactiviteit voorzichtig voortzetten. Let wel, het is heel belangrijk om dit rustig om te bouwen. Ga dus niet direct vol gas van start. Het is aan te raden om je te laten adviseren door een expert die voor jou een hardloopschema op maat kan maken.

achilles pees blessure

Pijnlijke buitenkant van de knie

Ervaar jij pijn en hinder aan de buitenkant van de knie? Dan is de kans dat de pees aan de buitenzijde van de knie is ontstoken. We noemen dit ook wel het tractus iliotibialis-frictiesyndroom. Het syndroom kan ervoor zorgen dat je ook pijn aan de buitenzijde van de knieholte of aan het onderbeen voelt. Dit zijn namelijk plaatsen waar de pees uitloopt.

Er zijn veel verschillende oorzaken voor deze blessure op te sommen. We nemen ze met je door:

 • Te intensief of te veel trainen
 • Te veel belasting op een bepaalde plek in de knie
 • Intensieve heuveltrainingen
 • Stand afwijking van de voet of knie
 • Verschil in beenlengte
 • Slechte of verkeerde schoenen
 • Nieuwe schoenen die nog stug aanvoelen

Om te voorkomen dat het erger wordt is het belangrijk om je looptraining direct te verminderen of te stoppen. Mocht je toch in beweging willen blijven dan is rustig fietsen een bewegingsvorm die geen kwaad kan.

Verder is het goed om de zere plek meerdere malen per dag te koelen. Ditzelfde geldt voor het masseren van de gevoelige plek en het rekken van de buitenzijde van je bovenbeen.

Mocht de blessure aanzienlijk afnemen. Of mocht je helemaal geen hinder meer ondervinden dan kun je het hardlopen hervatten. Belangrijk is wel om niet gelijk op maximale intensiteit te beginnen. Bouw het weer langzaam op. Mocht je hier niet uitkomen dan is het aan te raden om een professional in te schakelen die voor jou een schema op maat kan maken.

zere buitenkant van de knie

Pijn aan het scheenbeen

Pijn aan het scheenbeen is een hele vervelende en vaak voorkomende hardloopblessure. Klachten aan de voorzijde van het onderbeen hebben verschillende benamingen die zich allen op een verschillende wijze manifesteren.

De verschillende benamingen en dus variabelen hebben vaak dezelfde oorzaken als het gaat om het ontstaan van de blessure. We nemen ze met je door. Scheenbeen blessures zoals de shin splint kunnen ontstaan door te intensief of te vaak trainen. Ook een slechte warming-up, het trainen op een verharde weg of regelmatig een heuveltraining afleggen kan van invloed zijn. Verder kunnen factoren als, verschil in beenlengte, het hebben van korte kuitspieren of kampen met overgewicht van invloed zijn.

Om verergering van de blessure te voorkomen of om ervoor te zorgen dat je van de klachten afkomt is het aan te raden om direct een professional in te schakelen. Die kan vervolgens de juiste diagnose stellen en aan de hand daarvan het juiste advies geven zodat je zo snel mogelijk jouw trainingsschema weer kunt oppakken.

Zelf kun je ook het nodige doen. Denk aan vroegtijdig stoppen, het koelen van de pijnlijke plek, meerdere malen op een dag masseren en het uitvoeren van rekoefeningen.

Mocht je na verloop van tijd geen hinder meer ondervinden dan kun je langzaam aan de intensiteit van je training verhogen. Let wel, het is belangrijk dat je dit opbouwt. Mocht je hier niet uitkomen laat dan een opbouwschema op maat voor je maken. Hierdoor voorkom je overbelasting en dat de blessure zich opnieuw aandient.

zeer scheenbeen

Pijn aan de voorzijde van de knie

Heb je pijn aan de voorzijde van de knie? Neemt de pijn toe wanneer je in de heuvels of bergen rent? Voel je ook meer pijn zodra je een trappen parcours aflegt? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met patellofemoraal pijnsyndroom ook wel chondropathie van de patella of anterior knee pain genoemd

De blessure ontstaat bij het veelvoudig herhalen van dezelfde beweging. Het wordt dan ook een overbelasting blessure genoemd. De overlast ontstaat vaak na een intensieve training. Ook veelvoudig trainen in korte tijd kan een oorzaak zijn. Verder zijn spierdisbalans, een stand afwijking van de voet, knie of heup, eerdere schade aan de knieschijf en afwijking van de knieschijf of dijbeen factoren die van invloed kunnen zijn.

De blessure is erg vervelend maar zeker te behandelen. Het is raadzaam om hier een expert voor in te schakelen. Die kunnen voor jou de juiste diagnose stellen en aan de hand daarvan een advies op maat geven.

Zelf kun je de intensiteit van het lopen flink verminderen. In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om voorlopig even te stoppen. Ook het koelen van de zere plek en het rekken van de bovenbenen kunnen bijdragen aan het herstel.

Mocht je geen pijn meer voelen en de intentie hebben om het hardlopen weer op te pakken dan is het heel belangrijk om dit geleidelijk aan te doen. Ga dus niet direct voor de volle 100% ertegenaan. Door je activiteit rustig op te bouwen voorkom je terugslag en overbelasting waardoor je zo snel mogelijk weer op het oude niveau bent.

zere knie

Veel gekochte hardloopschoenen

 • Asics Gel-FujiTrabuco 6 T7E4N-9023, Mannen, Ro…
 • Asics – GT-2000 8 – Hardloopschoenen – Dames
 • ASICS GT 2000 8 Hardloopschoenen Heren – Blauw…
 • Asics Gel Nimbus
 • Mizuno Wave Paradox 5

SportSport