Staar je niet blind
Het is belangrijk om je niet te veel te focussen op zichtbare slijtage. Een hardloopschoen is vaak onzichtbaar versleten. Dat wil zeggen dat de schoen op het blote oog nog in goede staat lijkt maar dat de schoen toch aanzienlijk versleten is.
Demping en stabiliteit
Wanneer een hardloopschoen versleten raakt, gaat dit ten koste van de demping en stabiliteit die het biedt. Vaak merk je dit verschil niet wanneer je al lange tijd op dezelfde versleten schoenen loopt. Pas wanneer je een nieuw paar schoenen aantrekt, wordt het verschil vaak duidelijk.
Een nieuw paar schoenen zit steviger, sluit beter aan op je voeten en absorbeert schokken veel effectiever. Hierdoor ervaar je meer comfort en ondersteuning tijdens het hardlopen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je schoenen te vervangen om te kunnen profiteren van deze voordelen en blessures te voorkomen.
600 tot 1000 kilometer
Veel hardlopers blijven gedurende lange tijd op dezelfde schoenen lopen. Het wordt echter geadviseerd om de schoenen te vervangen na het afleggen van 600 tot 1000 kilometer. Dit is omdat de demping van de schoenen na verloop van tijd achteruitgaat. In sommige gevallen kan de demping zelfs volledig verdwijnen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kwaliteit van de demping te evalueren en op basis daarvan te beslissen wanneer het tijd is om een nieuw paar hardloopschoenen aan te schaffen. Op die manier kun je blijven genieten van optimale demping en bescherming tijdens het hardlopen.
Schoenen nog nooit gebruikt
De demping is een belangrijk onderdeel van een hardloopschoen. Daarom is het van belang om deze kritisch in de gaten te houden. Zelfs wanneer je de schoenen nooit gebruikt kan de kwaliteit achteruitgaan. Dit komt omdat de rubberen zolen na verloop van tijd kunnen uitdrogen.
Het is dan ook af te raden om de schoenen 3 jaar lang in de kast op te bergen zonder dat je ze gebruikt. Nu hoor ik je bijna denken: waarom zou ik schoenen kopen die vervolgens drie jaar in de kast staan?
Er zijn hardlopers die verknocht zijn aan een bepaald type schoen, bepaald type merk of bepaald mode. Zij denken slim te zijn en schaffen direct meerdere paren aan zodat ze de komende jaren niet op een ander soort schoen hoeven te lopen. Op zich geen gekke gedachte alleen raden we het om bovenstaande reden toch af.
Koop meerdere schoenen
Loop je meer dan drie keer in de week hard? Dan adviseren we om twee paar schoenen te kopen. Dit vanwege het feit dat hardloopschoenen ontzettend veel te verduren hebben. Door twee paar hardloopschoenen te kopen kun je de schoenen afwisselen en geef je schoenen de kans op te herstellen/te rusten. Hierdoor zal de demping van de schoen minder snel slijten en langer aan je wensen voldoen.
Rimpels in de tussenzool
Als je merkt dat er rimpels ontstaan in de tussenzool van je schoenen, is dit een teken dat de demping ernstig versleten is. Dit komt doordat de schoenen gedurende vele jaren herhaaldelijk schokken hebben opgevangen. Na verloop van tijd raakt de demping uitgeput en begint het te verzakken. Het is belangrijk om dit te herkennen, aangezien het een indicatie kan zijn dat het tijd is om nieuwe schoenen aan te schaffen voor optimale demping en ondersteuning tijdens het hardlopen.
Schoen die doorzakt
Het is gemakkelijk om een doorgezakte schoen te herkennen. Plaats de schoen op een tafel of een andere harde ondergrond en bekijk deze op ooghoogte vanaf de achterkant. Als de schoen merkbaar naar links of rechts hangt, heb je te maken met een doorgezakte schoen. Doorgezakte schoenen bieden niet dezelfde stabiliteit als nieuwe schoenen, waardoor de kans op struikelen en blessures toeneemt. Het is daarom belangrijk om doorgezakte schoenen te identificeren en tijdig te vervangen om optimale stabiliteit en veiligheid te waarborgen tijdens het hardlopen.
Versleten zool
Het is ook belangrijk om naar de slijtage van de zool te kijken. Als er nauwelijks nog grip of profiel zichtbaar is, heb je waarschijnlijk veel kilometers afgelegd. Dit is een duidelijk teken dat de schoenen versleten zijn en dat het tijd is om een nieuw paar hardloopschoenen aan te schaffen voor optimale prestaties en veiligheid.
Blessures
Versleten schoenen herken je helaas ook aan blessures. Het is natuurlijk beter omdat te voorkomen. Maar het kan zijn dat je al te laat bent. Typische hardloopblessures zijn: last van de gewrichten, last van de shinsplint, zere enkel, zere knieën en stramme/strakke kuiten.
Pas af en toe een paar nieuwe
Het werkt heel goed om af en toe naar de winkel te gaan en gewoon eens een nieuw paar hardloopschoenen aan te doen. Zodra je oude schoenen versleten zijn merk je een heel duidelijk verschil. Wanneer je dit verschil ervaart is het zaak om niet te lang te wachten met het kopen van nieuwe schoenen.
Bekijk de oude schoenen
Elke hardloper heeft zijn eigen unieke manier van lopen, wat betekent dat schoenen op verschillende manieren slijten na veelvuldig gebruik. Bij het kopen van nieuwe schoenen is het raadzaam om goed te kijken naar de slijtagepatronen en de conditie van de schoen. Door kritisch te observeren, kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je bij het volgende paar schoenen een anti-pronatieblok nodig hebt om je loopstijl te ondersteunen en eventuele overpronatie te corrigeren. Dit helpt bij het vinden van schoenen die optimaal aansluiten bij jouw specifieke behoeften en looppatroon.