Wanneer zijn mijn hardloopschoenen versleten?

Loop je met grote regelmaat hard en heb jij je schoenen al een tijdje? Vraag jij je af of deze schoenen nog wel voldoen? Of denk je dat het tijd is voor een nieuw paar? Hardloopschoenen hebben een beperkte houdbaarheid. Maar wanneer is deze houdbaarheid voorbij? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

hardloopschoenen versleten

Staar je niet blind

Het is belangrijk om je niet te veel te focussen op zichtbare slijtage. Een hardloopschoen is vaak onzichtbaar versleten. Dat wil zeggen dat de schoen op het blote oog nog in goede staat lijkt maar dat de schoen toch aanzienlijk versleten is.

Demping en stabiliteit

Een versleten hardloopschoen levert flink in als het gaat om demping en stabiliteit. Zodra je al jaren op je oude sloffen loopt zal je dit niet merken. Je merkt vaak pas het verschil wanneer je een nieuw paar schoenen aanhebt.

Een nieuw paar (verse) schoenen zit veel steviger, sluit beter aan om je voeten en vangt de klappen veel beter op.

600 tot 1000 kilometer

We zien veel lopers heel lang op dezelfde schoenen lopen.  Geadviseerd wordt om na 600 á 1000 kilometer de schoenen te vervangen. Dit vanwege het feit dat bij gebruik de kwaliteit van de demping minder wordt. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de demping in zijn totaliteit verdwijnt.

slijtage hardloopschoenen

Schoenen nog nooit gebruikt

De demping is een belangrijk onderdeel van een hardloopschoen. Daarom is het van belang om deze kritisch in de gaten te houden. Zelfs wanneer je de schoenen nooit gebruikt kan de kwaliteit achteruitgaan. Dit komt omdat de rubberen zolen na verloop van tijd kunnen uitdrogen.

Het is dan ook af te raden om de schoenen 3 jaar lang in de kast op te bergen zonder dat je ze gebruikt. Nu hoor ik je bijna denken: waarom zou ik schoenen kopen die vervolgens drie jaar in de kast staan?

Er zijn hardlopers die verknocht zijn aan een bepaald type schoen, bepaald type merk of bepaald mode. Zij denken slim te zijn en schaffen direct meerdere paren aan zodat ze de komende jaren niet op een ander soort schoen hoeven te lopen. Op zich geen gekke gedachte alleen raden we het om bovenstaande reden toch af.

Koop meerdere schoenen

Loop je meer dan drie keer in de week hard? Dan adviseren we om twee paar schoenen te kopen. Dit vanwege het feit dat hardloopschoenen ontzettend veel te verduren hebben. Door twee paar te kopen kun je de schoenen afwisselen en geef je schoenen de kans op te herstellen/te rusten. Hierdoor zal de demping van de schoen minder snel slijten en langer aan je wensen voldoen.

Rimpels in de tussenzool

Heb je rimpels in je tussenzool? Dan is de demping van de schoen erg afgesleten. Dit komt omdat de schoen in de afgelopen jaren heel vaak de klap heeft opgevangen. Na verloop van tijd raakt de demping een soort van uitgeput waardoor het gaat ‘hangen’.

Schoen die doorzakt

Een doorgezakte schoen is eenvoudig te herkennen. Zet de schoen op een tafel of een andere verhard ondergrond en kijk op gelijke hoogte naar de achterkant van de schoen. Hangt de schoen bovenmatig naar links of naar rechts? Dan heb je te maken met een doorgezakte schoen. Doorgezakte schoenen bieden niet de stabiliteit zoals dat bij nieuwe schoenen het geval is. De kans op struikelen en blessures neemt hierdoor toe.

Versleten zool

Ook is het goed om naar de slijtage van de zool te kijken. Is er vrijwel geen grip/profiel meer zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk heel veel kilometers gemaakt. Dit is een teken dat de schoenen versleten zijn en dat het tijd is voor een nieuw paar wondersloffen.

profiel voetbalschoenen

Blessures

Versleten schoenen herken je helaas ook aan blessures. Het is natuurlijk beter omdat te voorkomen. Maar het kan zijn dat je al te laat bent. Typische blessures zijn: last van de gewrichten, last van de shinsplint, zere enkel, zere knieën en stramme/strakke kuiten.

Pas af en toe een paar nieuwe

Het werkt heel goed om af en toe naar de winkel te gaan en gewoon eens een nieuw paar hardloopschoenen aan te doen. Zodra je oude schoenen versleten zijn merk je een heel duidelijk verschil. Wanneer je dit verschil ervaart is het zaak om niet te lang te wachten met het kopen van nieuwe schoenen.

Bekijk de oude schoenen

Iedere hardloper loopt op zijn manier. Dat betekent dus ook dat je de schoen na veelvoudig gebruik op een bepaalde manier slijt. Zodra je een paar nieuwe schoenen gaat kopen raden we je aan om goed te kijken waar de schoen en hoe de schoen versleten is. Door hier kritisch naar te kijken kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je bij het volgende paar een anti-pronatie blok nodig bent.

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?