Wat zegt een hartslag?
Jouw hartslag tijdens het lopen veel zegt over de intensiteit van de training of wedstrijd. Heb je een hele hoge hartslag dan is je trainingsintensiteit erg hoog. Heb je een vrij lage hartslag dan ligt de intensiteit vrij laag.
Beginnend en ervaren hardlopers
Laten we vooropstellen dat het voor zowel beginnend als voor ervaren hardlopers een aanrader is om met hartslagmeter te lopen.
Maar met name voor beginnend hardlopers is een hartslagmeter eigenlijk onmisbaar. Het geeft je inzicht in je hartslag, trainingsintensiteit maar het helpt je ook bij het behalen van je doelen. Elk doel heeft namelijk een andere trainingsmethode nodig.
Ben je bijvoorbeeld van plan om af te vallen? Dan is het belangrijk om jezelf niet over de kop te lopen. Trainen met een lage hartslag is in dit geval een stuk effectiever. Maar heb je als doel om 5 kilometer binnen het half uur af te leggen? Dan hoort daar een ander schema en trainingsintensiteit bij.
Omdat ervaren hardlopers vaker hebben gelopen herkennen en erkennen zij de signalen die het lichaam afgeeft. Hierdoor is een hartslagmeter iets minder van belang. Met nadruk op ‘iets minder’ want ook als ervaren hardloper is het lopen met een hartslag erg aan te raden!
Verschillende hartslagzones
Bij het sporten met een hartslagmeter wordt er vaak gewerkt met vijf verschillende hartslagzones. Door te trainen in bepaalde hartslagzones behaal je eerder de door jou gestelde doelen.
Hartslagzone 1
Trainen in hartslagzone 1 is een training met een lage intensiteit. Je workout moet gemakkelijk aanvoelen en je het gevoel geven dat je dit wel uren kan volhouden. Trainingen in zone 1 verbetert de algemene gezondheid en wordt ook vaak ingezet als hersteltraining.
Hartslagzone 2
Zodra je vet wilt verbranden en wilt afvallen is het lopen in hartslagzone 2 het meest effectief. Dit komt omdat je het lichaam in staat stelt om vet als energiebron te gebruiken. Als je in zone 2 traint moet de training je gemakkelijk en goed afgaan. De intensiteit van de training ligt dus relatief laag.
Hartslagzone 3
Het hoger je hartslagzone is hoe hoger de intensiteit van de training is. In zone 3 verbeter je de aerobe conditie. De training voelt iets intenser dan het trainen in zone 2, dat blijkt wel uit de diepere ademhaling die je in deze zone hebt.
Hartslagzone 4
Trainen in hartslagzone 4 betekent een training met een hoge intensiteit. Met deze training verbeter je het uithoudingsvermogen van je lijf. Ook leert je lichaam beter omgaan met de hogere hoeveelheid melkzuur in je bloed. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat wanneer je lichaam extra koolhydraten verbrand.
Hartslagzone 5
Trainen in hartslagzone 5 is de meest intense training van allemaal. Er hoopt zich veel melkzuur op waardoor je niet lang meer door kunt. De training is zeer vermoeiend voor je spieren en ademhaling.
Hoe zijn de zones opgedeeld?
Zodra je gaat trainen in hartslagzones moet je jouw maximale hartslag weten. Deze kun je eenvoudig uitrekenen door jouw leeftijd van het getal 220 te halen. Moet er wel bij gezegd worden dat dit een inschatting is. Zodra je ervoor kiest om met hartslagzones te trainen is het eigenlijk veel beter om je maximale hartslag door een professional te laten vaststellen.
Aan de hand van je maximale hartslag worden de zones bepaald. Hieronder geven we je daar wat meer inzicht in:
- Zone 1: 50-60% van je maximale hartslag
- Zone 2: 60-70% van je maximale hartslag
- Zone 3: 70-80% van je maximale hartslag
- Zone 4: 80-90% van je maximale hartslag
- Zone 5: 90-100% van je maximale hartslag
Twee soorten hartslagmeters
Er zijn heel veel verschillende soorten hartslagmeters van veel verschillende merken. Er is een duidelijk onderscheid tussen horlogehartslagmeters en hartslagborstbanden. Het horloge heb je logischerwijs om je pols en de band zit om je borst.
Welke moet ik kopen?
Uit onderzoek is gebleken dat een borstband de hartslag nauwkeuriger meet dan een horloge. Maar er moet wel bij gezegd worden dat de meeste hardlopers qua comfort kiezen voor een horloge.
Hartslagband
De metingen die een borstband doet kun je niet aflezen op de band zelf. Je hartslag is in te zien op jouw sporthorloge of op jouw mobiele telefoon. Belangrijk is dat zodra je een hartslagband koopt dat je een product koopt met de juiste specificaties. Zodat je er niet achteraf achter komt dat er helemaal geen koppeling met je telefoon of horloge mogelijk is.
Sporthorloge
Een sporthorloge is alleen mogelijk maar is ook mogelijk in combinatie met een hartslagband. Zodra je kiest voor het laatste profiteer je van de voordelen van twee werelden. Allereerst heb je een uiterst nauwkeurige meting door de borstband en ten tweede profiteer je van de vele voordelen die een sporthorloge met zich meebrengt.