Startnummer vastmaken: welke verschillende manieren zijn er?

Ben je een fanatieke hardloper en heb je binnenkort een wedstrijd op het programma staan. Vraag jij je af hoe je het wedstrijdnummer het beste kunt vastmaken? In dit artikel nemen we de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden met je door.

startnummer vastmaken

Waarom een startnummer?

Tijdens een hardloopevent wordt er altijd gelopen met een startnummer, maar waarom is dat eigenlijk zo? We sommen de redenen voor je op:

  • Het is duidelijk dat je deelnemer bent van het hardloopevent
  • Er is onderscheid tussen het publiek en de lopers
  • Mocht er iets gebeuren dan kan men achterhalen wie je bent …
  • Voor de organisatie is het hierdoor makkelijker om de startvakken in goede banen te leiden
  • Het nummer is voorzien van een chip waardoor je tijd geregistreerd wordt
  • Je kunt de door jou gehaalde tijd aan de hand van je nummer eenvoudig achterhalen

startnummer bevestigen

Gebruik van spelden

De meest gebruikte manier. En tegelijkertijd ook de meest ouderwetse manier is het opspelden van de wedstrijdnummers. Deze manier is zeer goedkoop en daarom ook veel gebruikt. Nadeel is echter dat er een gaatje in je hardloopshirts moet worden gemaakt in Iets wat veel hardlopers niet zien zitten. Daarnaast blijven de spelden vaak niet goed zitten en kunnen ze door het geprik voor irritatie zorgen.

Het is dan ook niet voor niets dat hardlopers die vaker aan wedstrijden meedoen opzoek gaan naar een alternatief.

Stickers

Eén van de veelgebruikte alternatieven is het gebruik van stickers. Het is de bedoeling dat je de sticker op je kleding en op het startnummer plakt. Grote voordeel van deze manier is dat die relatief weinig geldkost. Het nadeel is echter dat het voor eenmalig gebruik is. Mocht je dus meerdere runs in jaar lopen dan is het advies om opzoek te gaan naar een duurzamer product. Vaak zijn dergelijke producten qua aanschafprijs wat duurder. Echter hoe vaker je het gebruikt hoe goedkoper het is.

Magneten

Een ander veel gebruikte optie is het gebruik van sterkte magneten. Het principe hiervan is vrij eenvoudig. Je hebt namelijk een klein magneetje onder je shirt en je hebt een magneet boven het shirt, op het rugnummer. Zorg ervoor dat deze twee magneten elkaar ‘vinden’ zodat het rugnummer goed vastzit. Het advies is om dit principe in elke hoek door te voeren. Hierdoor blijft het rugnummer mooi zitten en is de kans dat er wind onderkomt een stuk kleiner.

Drukknoop

De BibFix is een soort drukknoop die bestaat uit twee delen. Dat gaat als volgt in z’n werk: je maakt 4 gaatjes in je startnummer (in elke hoek één). Vervolgens leg je het startnummer op je shirt en klik je deze vast met de BibFix.

Band

Er zijn ook speciale startnummerbanden te verkrijgen. Deze band is eenvoudig te bevestigen en draag je tijdens het lopen rond je middel of borst. Deze manier van bevestigen is veelgebruikt. Zij het dat het minder praktisch is combinatie met een hartslagmeter.

Speciaal shirt

De laatste optie is misschien wel de meest praktische en meest eenvoudige oplossing. Er zijn namelijk shirts ontwikkeld waar je het borstnummer kunt inschuiven. Hierdoor hoef je niet met losse onderdeeltjes te werken en blijft het startnummer altijd goed zitten.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hardloopshop.nl