Hardloophorloges: ontdek de beste horloges & functionaliteiten

Ontdek de wereld van hardloophorloges – de perfecte metgezel voor elke hardloper. In onze blog verkennen we de voordelen, functies en belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste hardloophorloge. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar basisfunctionaliteit of een doorgewinterde hardloper die geavanceerde prestatie-analyse nodig heeft, wij bieden inzicht en tips om jouw hardloopervaring naar een hoger niveau te tillen. Lees verder en ontdek hoe een hardloophorloge jou kan helpen je doelen te bereiken en te genieten van elke stap onderweg.

mevrouw met een hardloophorloge

We krijgen vaak de vraag of het ‘hardloophorloge’ is of ‘hardloop horloge’ en na wat onderzoek zijn we tot de volgende conclusies gekomen;

Beide termen worden gebruikt en zijn correct: “hardloophorloge” en “hardloop horloge”. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en stijl. Je kunt kiezen welke term het beste bij jouw schrijfstijl en doelgroep past. Wij kiezen voor ‘hardloophorloge’ – veel leesplezier!

Maak je keuze: hardloophorloge of fitnesstracker?

Er zijn verschillende soorten fitnesstrackers die basisinformatie bieden die handig is voor hardlopers, zoals het aantal stappen, afstand en calorieverbruik. Sommige fitnesstrackers hebben extra functies, zoals het volgen van slaap en soms zelfs hartslagmeting. Voor beginnende hardlopers kan een fitnesstracker een goede keuze zijn, omdat ze aantrekkelijke voordelen bieden. Ze zijn vaak lichtgewicht, betaalbaar, hebben een lange batterijduur en zijn gemakkelijk in gebruik.

Echte hardloophorloges bieden alles wat een fitnesstracker heeft, maar met nog meer geavanceerde opties. Het belangrijkste voordeel van een hardloophorloge is de GPS-technologie. Hiermee wordt je route nauwkeurig vastgelegd, zodat je direct op je horloge de tijd en afstand kunt aflezen. Bovendien kun je achteraf je training volledig analyseren, zoals het tempo, je cadans en de hoogtemeters. Als je vaak op heuvelachtig terrein loopt, is een GPS-hardloophorloge essentieel, omdat het veel nauwkeuriger de afstand bepaalt dan een fitnesstracker.

Wat zijn de voordelen van een hardloophorloge?

Sporthorloges zijn speciaal ontworpen om je training te optimaliseren en waardevolle informatie te verstrekken die je prestaties kunnen verbeteren. Er bestaat een breed scala aan sporthorloges, variërend van eenvoudige stopwatches en simpele fitnesstrackers tot geavanceerde GPS-horloges met ingebouwde hartslagmeters.

Bij het kiezen van een hardloophorloge is het belangrijk om rekening te houden met je budget en doelstellingen. Wil je simpelweg je gelopen kilometers bijhouden, of ben je op zoek naar gedetailleerde trainingsgegevens? Het is namelijk niet altijd zo dat het duurste horloge per se het beste is voor jouw behoeften.

Tegenwoordig bieden steeds meer hardloophorloges de mogelijkheid om verbinding te maken met een smartphone- of tablet-app. Dit maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen tot al je gegevens. Bovendien worden de batterijen van hardloophorloges steeds beter. Voorheen moest je jouw sportwatch dagelijks opladen, maar nu zijn er hardloophorloges die wekenlang meegaan op een enkele oplaadbeurt.

Het is ook interessant om te vermelden dat moderne hardloophorloges vaak aanvullende functies bieden, zoals GPS-navigatie, trainingsprogramma’s, slaapmonitoring en zelfs muziekopslag. Hierdoor kun je jouw hardloopervaring verder personaliseren en optimaliseren op basis van je individuele behoeften en voorkeuren. Het is verstandig om deze extra functies te overwegen bij het kiezen van een geschikt hardloophorloge.

Kortom, een goed gekozen hardloophorloge kan een waardevolle metgezel zijn bij je trainingen, zowel voor beginners als ervaren hardlopers. Het biedt je de mogelijkheid om je prestaties te verbeteren, je voortgang bij te houden en jezelf uit te dagen om nieuwe doelen te bereiken.

Opgesomd: wat registreren hardloophorloges?

Een hardloophorloge verzamelt een schat aan gegevens tijdens je hardloopsessies, die je naderhand kunt bekijken en analyseren. Het biedt inzicht in verschillende belangrijke aspecten van je training. Enkele van de gegevens die doorgaans worden bijgehouden door een hardloophorloge zijn onder andere:

 • Aantal gelopen kilometers
 • hartslag
 • Actuele snelheid
 • Aantal verbrande calorieën
 • De gelopen route
 • Snelheid per kilometer

hardloopster met hardloophorloge

Verbeteren van de conditie

Wil je graag je conditie verbeteren? Dan is het zeer aan te raden om te hardlopen met een hardloophorloge en een hartslagmeter. Door je hartslag te meten tijdens het hardlopen, kun je eenvoudig de intensiteit van je training aanpassen en zo effectiever trainen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het continu op 100% geven tijdens het verbeteren van je conditie niet altijd de beste aanpak is. Daarom maken veel hardlopers gebruik van hardloopschema’s, die specifieke richtlijnen bieden om je te helpen je doelen te bereiken.

Een hardloophorloge en hartslagmeter maken dit proces inzichtelijk voor je. Met deze apparaten kun je tijdens je training nauwkeurig en efficiënt sporten. Het hardloophorloge geeft je real-time informatie over je hartslag, waardoor je de intensiteit van je training kunt reguleren. Dit stelt je in staat om te trainen binnen de juiste hartslagzones en zo de gewenste conditieverbetering te bereiken.

Extra motivatie

Hardlopen met een hardloop horloge werkt zeer motiverend. Allereerst is het zo dat veel hardloophorloge compatibel zijn met diverse hardloopapps. Dus als jij een activiteit achter de rug hebt kun je deze delen met je vrienden en familie.

Daarnaast zie je door een simpele blik op je horloge hoe lang je bezig bent en wat je gemiddelde snelheid is. Het is vaak erg aanlokkelijk om nog een rondje om te gaan zodat je net die 2, 5, 10 of 15 kilometer aantikt.

Voor wie zijn hardloophorloges bedoeld?

Hardloophorloges zijn er voor iedereen. En met iedereen bedoelen we iedereen! Wij categoriseren hardlopers altijd in onderstaande categorieën. En voor al deze lopers is het aanschaffen van een hardloophorloge een goed idee.

Af en toe hardloper
Af en toe hardlopers zijn hardlopers die niet op regelmatige basis hardlopen. Vaak gekenmerkt door losse periodes en op verschillende dagen.

Regelmatige hardloper
Regelmatige hardlopers hebben regelmaat in hun intensiteit. Vaak trainen zij 1 à 2 keer per week!

Intensieve hardloper
Intensieve hardlopers trainen meermaals per week en hebben vaak een doel gesteld. Zoals bijvoorbeeld een PR lopen of het uitlopen van een marathon.

hardloophorloge

Hardloophorloges kopen

Er zijn talloze verschillende soorten hardloophorloges beschikbaar, en het is essentieel om goed geïnformeerd te worden voordat je een aankoop doet die bij jouw behoeften past. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende specificaties waaruit je kunt kiezen:

 1. Ingebouwd GPS-systeem: Sommige hardloophorloges hebben een ingebouwd GPS-systeem dat je nauwkeurige informatie geeft over afstand, snelheid en route tijdens je hardloopsessies. Dit stelt je in staat om je trainingen te volgen en je voortgang bij te houden.
 2. Hardloophorloge met kunststof band: Deze horloges hebben lichtgewicht en duurzame kunststof banden die comfortabel zijn om te dragen tijdens het hardlopen. Ze zijn vaak ook waterbestendig, zodat je zonder zorgen kunt trainen, zelfs in slechte weersomstandigheden.
 3. Mogelijkheid tot muziekbediening: Sommige hardloophorloges bieden de optie om je muziek te bedienen rechtstreeks vanaf je pols. Dit betekent dat je je smartphone niet hoeft mee te nemen tijdens het hardlopen en toch kunt genieten van je favoriete nummers.
 4. Horloges met hartslagmeters: Veel hardloophorloges hebben ingebouwde hartslagmeters die je inzicht geven in je hartslagzones en helpen bij het reguleren van de intensiteit van je training. Dit is vooral handig als je gericht wilt trainen op basis van je hartslag.
 5. Hardloophorloges met uitgebreide metingen en statistieken: Sommige geavanceerde hardloophorloges bieden uitgebreidere metingen en statistieken, zoals VO2 max-metingen, cadansmetingen en trainingsbelasting. Deze gegevens helpen je bij het evalueren en verbeteren van je prestaties.
 6. Verbinding met smartphones: Veel hardloophorloges kunnen worden gekoppeld aan je smartphone, waardoor je toegang hebt tot extra functies en je trainingen kunt synchroniseren met fitness-apps. Dit vergemakkelijkt het bijhouden van je voortgang en het delen van je prestaties met anderen.
 7. Mogelijkheid om routes in te lezen: Sommige geavanceerde hardloophorloges bieden de mogelijkheid om routes in te lezen, zodat je nieuwe routes kunt ontdekken of je favoriete routes kunt vastleggen en later opnieuw kunt lopen.

Bij het kiezen van een hardloophorloge is het belangrijk om te bepalen welke specificaties en functies voor jou het meest relevant zijn. Denk na over je doelen, trainingsbehoeften en persoonlijke voorkeuren om de juiste keuze te maken en het maximale uit je hardloopsessies te halen.

14 veel gekochte hardloophorloges in Nederland

Hoewel de populariteit van hardloophorloges voortdurend verandert, zijn hier 15 veelgebruikte hardloophorloges in Nederland (op basis van mijn kennis tot september 2021):

 1. Garmin Forerunner-serie: Populaire modellen zoals de Garmin Forerunner 245, Forerunner 645 en Forerunner 945 worden veel gebruikt door hardlopers vanwege hun uitgebreide functies en betrouwbare prestaties.
 2. Apple Watch: Hoewel het niet specifiek is ontworpen als een hardloophorloge, wordt de Apple Watch veel gebruikt door hardlopers vanwege de GPS-tracking en de mogelijkheid om te koppelen met hardloop-apps.
 3. Polar Vantage V: Dit horloge van Polar biedt geavanceerde functies, zoals nauwkeurige hartslagmeting en trainingsbelasting, en wordt gewaardeerd door serieuze hardlopers.
 4. Suunto 9: De Suunto 9 is bekend om zijn lange batterijduur en robuuste ontwerp, waardoor het populair is bij avontuurlijke hardlopers die lange afstanden afleggen.
 5. Fitbit Versa-serie: Fitbit Versa-horloges zijn populair vanwege hun gebruiksvriendelijkheid, continue hartslagmeting en het kunnen bijhouden van verschillende sportactiviteiten, waaronder hardlopen.
 6. Garmin Fenix-serie: Hoewel dit een meer geavanceerde en prijzige optie is, wordt de Garmin Fenix-serie gewaardeerd door professionele atleten en trailrunners vanwege de uitgebreide functionaliteit en duurzaamheid.
 7. Coros Pace 2: Dit lichtgewicht horloge biedt geavanceerde functies zoals GPS, hartslagmeting en prestatie-analyse, waardoor het populair is onder hardlopers.
 8. TomTom Runner-serie: De TomTom Runner-horloges bieden eenvoudige en betrouwbare hardloopfunctionaliteiten tegen een betaalbare prijs.
 9. Garmin Vivoactive-serie: Deze horloges combineren functies voor fitness-tracking en smartwatches met GPS voor het volgen van hardloopsessies.
 10. Huawei Watch GT-serie: De Huawei Watch GT-horloges bieden GPS-tracking, hartslagmeting en lange batterijduur, waardoor ze geschikt zijn voor hardlopers.
 11. Samsung Galaxy Watch: Hoewel het ook een smartwatch is, heeft de Samsung Galaxy Watch functies zoals GPS en hartslagmeting die handig zijn voor hardlopers.
 12. Fitbit Charge-serie: Hoewel het meer bekend staat als een fitnesstracker, wordt de Fitbit Charge-serie veel gebruikt voor het bijhouden van hardloopsessies vanwege de betrouwbare functies en draagbaarheid.
 13. Garmin Instinct: Dit robuuste horloge is populair bij hardlopers die ook outdoor-activiteiten beoefenen vanwege de duurzaamheid en GPS-functionaliteit.
 14. Polar Grit X: de Polar Grit X is een ander veelgebruikt hardloophorloge in Nederland. De Grit X is speciaal ontworpen voor outdoor- en trailrunning-activiteiten en biedt geavanceerde functies zoals GPS, hartslagmeting, hoogtemeter en kompas. Het horloge is robuust, waterbestendig en heeft een lange batterijduur, waardoor het ideaal is voor avontuurlijke hardlopers die graag off-road willen gaan. Met de Polar Grit X kunnen hardlopers hun trainingen nauwkeurig volgen en de gegevens analyseren om hun prestaties te verbeteren. Het is een populair keuze voor zowel recreatieve als ervaren hardlopers.