Hoe krijg ik motivatie om te sporten?

Wil jij diep van binnen graag sporten maar is je motivatie ver te zoeken? Wil je vaker sporten dan wat je nu doet maar verzin je voor jezelf steeds een excuus om het uit te stellen? In dit artikel geven we een aantal motiverende tips.

motivatie sporten

Ga voor ritme

Het is aan te raden om jouw sportmomenten vast te leggen. Dat betekent dat je momenten in de week vrijhoudt om te gaan sporten. Zodra je dezelfde dagen en tijden aanhoudt is je omgeving hier ook van bewust en is er geen ruimte om af te haken.

Denk aan het goede gevoel

Sporten maakt onder andere het stofje endorfine in je vrij. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel. Denk hieraan voordat je sporten gaat. Misschien ben je nu nog moe en wat chagrijnig. Maar na jouw sportsessie kan dit maar zo over zijn!

Voldaan gevoel

Misschien herken je het wel? Je komt van je werk en je bent moe en wat chagrijnig. Je weet dat je moet sporten maar je hebt besloten om niet te gaan. Hoe verder de avond nadert hoe vervelender je het vindt dat je het sporten hebt overgeslagen. Hierdoor word je nog wat chagrijniger en hou je er een vervelend schuldgevoel aan over.

Voordat je besluit om niet te gaan is het handig om hierover na te denken. Vaak werkt het ‘gewoon doen’ erg positief waardoor je met een voldaan gevoel de dag afrondt.

Mocht je nou erg moe zijn en niet vooruit te branden zijn. Het kan natuurlijk dat je een mindere dag hebt. Misschien is het een idee om wat rustiger aan te doen? Of er een flinke wandeling uit te gooien? Op die manier heb je alsnog lichaamsbeweging maar luister je ook goed naar je lijf.

motivatie om te sporten

Spreek met anderen af

Zodra je met anderen afspreekt ben je een verplichting aangegaan. Hierdoor zeg je minder makkelijk af en gaat je sportsessie ‘gewoon’ door.

Mocht je niemand kunnen vinden om mee af te spreken dan is het misschien een idee om te zoeken naar een sport in teamverband?

Ook meedoen aan leuke groepslessen kan hierbij helpen. Na verloop van tijd kom je bij groepslessen steeds dezelfde mensen tegen en gaat het opvallen als je er één keer niet bent.

Aangezien jij niet van afhaken houdt is dat een prima motivatie om elke week van de bank af te komen.

Stel een doel

Klakkeloos en doelloos sporten werkt veel minder motiverend dan wanneer je een sport met een gericht doel. Belangrijk bij het kiezen van een doelstelling is dat je er één kiest die realistisch is. Zodra je nog nooit hebt hardgelopen is het niet reëel om te denken dat je binnen een half jaar de marathon uitrent.

Hou je prestaties bij

Tegenwoordig zijn er tal van apps. Deze kunnen jouw sportprestaties meten. Voorbeelden van deze apps zijn Strava, Runkeeper en nog veel meer.

Mocht een app niet volstaan dan raden we je aan om een sporthorloge te kopen. Dit voelt misschien als flinke investering maar het is zeker de moeite waard.

Door je prestaties bij te houden kun je zien hoe vaak je hebt getraind, wat je hebt getraind, wat je hebt verbrand en nog veel meer. Dat werkt doorgaans erg motiverend.

gebruik sporthorloge

Ben persoonlijk zeer tevreden over de Polar Grit X

Goede kleren en uitrusting

Het dragen van de juiste kleding, schoenen en het hebben van de juiste uitrusting draagt absoluut bij aan je motivatie. Het zorgt ervoor dat je comfortabel kunt sporten en minder snel klachten en blessures hebt.

SportSport

Beloon jezelf

Het zou zonde zijn dat jij jouw verbrande calorieën er direct na de sportsessie weer aan eet. Toch zijn er genoeg manieren om jezelf te belonen. Je kunt ervoor kiezen om jezelf te belonen na een sportsessie. Maar je kunt ook gaan voor beloningen wanneer jij je wekelijkse of maandelijkse doelstellingen haalt.

Zo zou je kunnen zeggen dat als je 8x in de maand sport jij jezelf op een heerlijke (gezonde) lunch trakteert bij een plaatselijke lunchroom.

beloon je zelf

Experimenteer met sporten

Het is belangrijk dat je een vorm van bewegen kiest die je leuk vindt. Vaak genoeg horen we nog van mensen die gaan hardlopen dat ze hardlopen eigenlijk niet leuk vinden. In dat geval wordt het een stuk lastiger om jezelf te motiveren.

Experimenteer er dus op los en ervaar verschillende sporten. Op deze manier komt er vanzelf iets voor bij wat je erg aanstaat.

Maak het klein

Heb je als doel om af te vallen? Wil jij graag 15 kilogram kwijt? Dan is dat een prachtige uitdaging maar het is tegelijkertijd ook een heel groot doel. Grote doelen zijn mooi maar ook moeilijk uitvoerbaar. Daarom raden we aan om het grote doel in kleine stukjes te hakken. Hierdoor haal je op weg naar het grote doel meerdere kleine doelen en dat werkt doorgaans behoorlijk motiverend.

Denk aan degene die het niet doen

Er zijn heel veel mensen die op de bank blijven zitten terwijl ze weten dat ze beter een uurtje in beweging kunnen komen. Zodra jij beslist om wel van de bank te komen verdien je ten opzichte van andere een groot compliment.

Want waar de rest van Nederland op de bank zit ben jij actief bezig. Waar de rest van Nederland zichzelf niet aanzet behoor jij tot het kleine groepje die dat wel doet.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport