Wat is boogschieten voor een sport?

Ben jij een sportfanaat, kijk je graag naar allerlei sporten en vraag jij je af hoe boogschieten gaat? Wil jij graag weten hoe deze wedstrijden verlopen, hoe de puntentelling gaat en wat er zoal komt kijken bij deze sport? Boogschieten is een eeuwenoude sport die al in lengte van jaren op het Olympische programma staat. Boogschieten gebeurt met pijl en boog waarbij deelnemers proberen zoveel mogelijk punten bij elkaar te schieten. In dit artikel vertellen we hier alles over.

De geschiedenis van boogschieten

Boogschieten was vroeger allesbehalve een sport. Boogschieten werd gedaan om de vijand uit te schakelen. Men schoot vanaf paard, wachttoren of waar dan ook op de tegenstander om hem of haar uit te schakelen. De oude Grieken, Romeinen en allerlei andere volken hadden in hun tijd vele boogschutters in hun troepen. Toen in de loop der tijd vuurwapens werden geproduceerd werden boogschutters steeds minder waardevol. Hierdoor verdween het boogschieten uit de gevechtslinie en werd het boogschieten steeds meer gezien als sport.

Het huidige boogschieten

Boogschieten gebeurt tegenwoordig vrijwel uitsluitend als sport. Tijdens het boogschieten vuren deelnemers hun pijlen af op een rond bord. Hoe groot dit bord is? Dat verschilt per schietafstand. De kortste afstand waarvan geschoten wordt is 18 meter. De doorsnede van het blazoen, zoals het doelwit in jargon heet, heeft dan een doorsnede van 40 centimeter. Bij de grootste afstand vanwaar geschoten wordt, zo’n 70-90 meter, is de doorsnede van het blazoen 122 centimeter. Er zijn meerdere disciplines en bogen waarmee geschoten wordt. Zo zijn er longbows, barebows, recurvebogen en compoundbogen. Elke boog vereist zijn eigen techniek. Deelnemers schieten van een bepaalde afstand en een bepaald aantal pijlen. Naast het ‘gewone’ schieten zijn er ook varianten die lijken op de biatlon en boogschietwedstrijden vanaf een paard.

boogschieten

De puntentelling van het boogschieten

Het schieten op een blazoen gebeurt dus van minstens 18 meter. Hoe groter de afstand, hoe grote het blazoen wordt. Op een blazoen zien we verschillende ronde cirkels. De middelste cirkel wordt de roos genoemd en levert de meeste punten op. De cirkels hebben verschillende kleuren die de volgende punten opleveren:

  • Wit: 1 of 2 punten
  • Zwart: 3 of 4 punten
  • Blauw: 5 of 6 punten
  • Rood: 7 of 8 punten
  • Geel: 9 of 10 punten

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport